Idén már csak ezeket a zablákat használhatod díjugrató stílusversenyeken

Zablaog

A díjugrató lovasoknak idén is több szabályváltozással kellett szembesülniük, amelyekkel minden edzőnek és versenyzőnek érdemes megismerkednie még a szabadtéri szezon kezdete előtt. Az idei év egyik fontos változása a bokavédőkre vonatkozó szigorúbb szabályozás mellett a stílusversenyeken használható zablák körének pontosítása, amelyet a 2019-es versenyszabályzat tartalmaz. Fontos tudni, hogy ezek nem új keletű szabályok, tehát eddig is érvényben voltak, de ezentúl fokozottan lesznek ellenőrizve.

Az alább felsorolt zablák a fiatal lovak, illetve a kezdő, gyermek és ifjúsági lovasok stílusversenyében használható zablák körét mutatják be. Az alábbi megkötéseken kívül a Díjugrató Szakbizottság egyetlen lovas és ló kategóriában sem korlátozza a különböző szabályos kantár és zabla használatát, ezt az edzőkre, lovasokra bízza azzal a feltétellel, hogy azok nem lehetnek a ló számára fájdalmat, sérülést okozók.

A stílusversenyeken használható zablák belső kialakításukat tekintve lehetnek egyszer vagy kétszer megtörtek, anyagukat tekintve pedig bármilyen fémötvözet, műanyag és gumi engedélyezett.

Zabla1

A merev, a csavart, és a drót zablák, illetve a fából és bőrből készült zablák nem használhatóak.

Zabla2

A típusok tekintetében csak és kizárólag az alábbi modellek engedélyezettek: A csikózablák közül a normál karikás, oliv-, D-, és pálcás zablák. Emellett a háromkarikás pessoa, pelham, és a baucher zabla. Illetve a fiatal lovak versenyében elfogadott a póni hackamore (5 éves lovak csak a szabadtéri szezontól kezdve).

Zabla3

Nem használható zablák csatolási módtól függetlenül sem: a mosolygós, a kimbelwick, négykarikás pessoa, és további típusok.

Zabla4

A feszítő hatású (áttételes) zablákat csak összekötővel vagy két szárral lehet használni. Kizárólag az alábbi csatolási módok megengedettek pelham és pessoa zablák esetén:

Zabla5

Borítókép: Pixabay
Képek forrása: Horze Lovasáruház, Táltos Lovasbolt

Kapcsolódó cikk
Kommentek