McLain Ward nyeri a 100.000 dolláros díjazású Hickstead FEI Világkupa Nagydíjat

Rotchild

Bravúros lovaglással az amerikai McLain Ward (Brewster, NY) Rothchild nevű lovával karrierje során már ötödik alkalommal nyerte meg ma este a Ricoh Coliseumban megrendezett 100.000 dolláros díjazású Hickstead FEI Világkupa Nagydíjat, melyet a GroupBy szponzorált.

A „Hickstead Díj” a 2011-ben elhunyt csodálatos lóról, Hicksteadről kapta a nevét. Hickstead, nyergében Eric Lamaze kanadai lovassal egyéni aranyérmet és csapat ezüstérmet szerzett 2008-ban a pekingi olimpián.

A holland Harrie Smolders végzett második helyen rendkívül tüzes Regina Z kancájával.

A husszonnégyből mindössze hét ló tudta hibátlanul teljesíteni a tizenhat erőkifejtésből álló alappályát, melyet az 1976-ban olimpiai ezüstérmes Michel Vaillancourt tervezett. „Szerintem igazán rafinált pálya volt” – nyilatkozta Ward, amikor a ma esti legnagyobb kihívásáról kérdezték. „Számtalan helyen lehetett verőhibát véteni, de egyik akadály sem bizonyult rettenetesnek. Azonban pár helyen megfogott.”

Nem jelentett túl nagy előnyt, hogy Smalders elsőnek lovagolt az összevetésben, mivel elsőként teljesített hibátlanul az alappályán. „Sajnos elsőként lovagoltam az összevetésben, de fantasztikus, szuper gyors lovaink és lovasaink voltak az összevetésben, tehát tudtam, hogy valami nagyot kell alakítanunk, hogy a többieket magunk mögé szorítsuk. Óriási tempót lovagoltam, a lehető legszűkebb fordulókkal, így lehettünk másodikak. Szerintem másodiknak lenni is jó eredmény!”

Ward pedig Smolders után következett a második körben, így volt alkalma megfigyelni a páros hihetetlen fordulóit abban reménykedve, hogy megismétli a mutatványt, de jobb időt teljesít. Ward Rothchildot nagyon nagy iramra ösztökélte és a szerencse is melléjük szegődött a Toronto kőfalnál, amelynek az elemei megmozdultak ugyan, de fennmaradtak.

„Éreztem, hogy a lovam győzni akar, de azt is tudtam, hogy Harrie és az összes többi utánam következő lovas teljesítményét valami lenyűgöző lovaglással kell túlszárnyalnom. Néha a dolgok az ember kezére játszanak, máskor elkerül a szerencse. Ma társammá szegődött.”

Szokatlan dolog az ellenszegülés összevetés lovaglása közben, de Katie Dinan és Kent Farrington lova (mindketten Wellingtonból, FL) egyszerűen nem volt hajlandó a kívánt módon és tempóban galoppozni, illetve ugrani, hogy az élmezőnyben végezzen.

„Ma este az összevetésben mindenhol körülbelül két vágtaugrással kevesebbet galoppoztunk, mint azt máskor tettük volna” – tette hozzá Ward. „Néha kissé kétségbeejtőnek tűntek a fordulók, sőt számomra is, de lovamnak sikerült talpon maradnia és végül összejött.”

A háromszoros olimpikon Ward szerint a Royal atmoszférája páratlan és abban reménykedik, hogy erre a rendezvényre életre szóló belépőt kap. „Már tizenhét éves korom óta járok ide és egyetlen alkalom kivételével minden évben voltam itt. Imádom ezt a várost, a hangulatot, az emberek fantasztikusak. Olyan régi világ érzésem van.”

„Sajnos szép lassan elveszítjük a hagyományos versenyeket. A Devonban rendezettel együtt ez a verseny még őrzi a hagyományokat. Minden este alkalomhoz illő öltözéket viselnek a nézők és teltház van. Vannak olyan események, ahol a társaság nem marad hű a különleges környezethez és a formalitásokhoz. Azonban ez itt az ellenkezőjét bizonyítja. Szerintem valóban különleges.”

Természetesen a Royal Horse Show osztja Ward véleményét, hisz ma délután is megnyerte a McKee Család 15.000 dolláros Nemzetközi Jumper Challenge with Wings díját is. Csapattársa, Laura Kraut második helyre futott be és a tegnap esti győztes ír Conor Swail a harmadik helyen végzett.

A 100.000 dolláros díjazású, GroupBy által felajánlott Hickstead FEI VilágkupaTM Nagydíj eredménylistája:

Lovas / Szülőváros / Ló neve / Hibapontok : Idő

1. McLain Ward / Brewster, NY / Rothchild / 0 : 37.00

2. Harrie Smolders / Netherlands / Regina Z / 0 : 37.59

3. Laura Kraut / Middleburg, VA / Jubilee D'Ouilly / 4 : 36.14

4. Conor Swail / Malahide, Dublin / Game Ready / 4 : 39.00

5. Kent Farrington / Wellington, FL / Uceko / 4 : 46.93

A15.000 dolláros McKee Family International Jumper Challenge eredménye:

Lovas / Szülőváros / Ló neve / Idő

1. McLain Ward / Brewster, NY / Wings / 48.12

2. Laura Kraut / Middleburg, VA / Bonito R / 49.16

3. Conor Swail / Malahide, Dublin / Arista / 51.37

4. Mac Cone / King City, ON / Vannety B / 52.71

5. Francois Mathy / Belgium / Elvis Van De Vrunte / 54.29

Forrás: www.worldofshowjumping.com

Kommentek