A 19 éves Hollé Sára a Díjugrató Világkupa hőse

Eximnagydij Kiemelt

Váratlan fordulatokkal teli nagydíjat láthattak a nézők a Díjugrató Világkupa utolsó napján. A Karádi László által épített rendkívül nehéz és technikás pálya igazi kihívás volt még a világbajnokságot megjárt lovasoknak is. A pálya nehézségét nem csak a 160 centiméteres ugrások jelentették, hanem a bonyolult kombinációk és a szűk fordulatok is jelentősen növelték.

A teltházas rendezvényen 21 magyar lovasért szoríthattunk a 40 fős nemzetközi mezőnyben.

Teltház előtt zajlott az EXIM Nagydíj

Ifj. Lázár Zoltánnak, a Gold Tour szombati győztesének ezúttal sajnos nem sikerült megismételnie szombati bravúros teljesítményét, így nyolc hibaponttal fejezte be a pályát. Gyermek Európa-bajnokunk, Weinhardt Virág sem tudta hozni a megszokott formáját, és az ország egyik legsikeresebb díjugratója, Hugyecz Mariann is hibázott Chacco Boy nyergében.

Tizenkettedik indulóként lépett pályára ifj. Szabó Gábor és Timpex Bölcsész, a 2017-es fedeles Világkupa döntős párosa. A zsúfolásig telt nézőtéren mindenki lélegzetvisszafojtva figyelte a párost, akik magabiztosan teljesítették a pályát egészen az utolsó akadályig, ahol becsúszott egy hiba, így ekkor még mindig nem volt hibátlan lovaglás a versenyszámban.

De akkor jött a még csak tizenkilenc éves Hollé Sára, aki fölényesen, hiba nélkül teljesítette ezt az igazán nehéz pályát a tíz éves Clintussal. A nézők tapsviharral jutalmazták a szenzációs lovaglást.

Hollé Sára és Clintus

A szünet előtti utolsó lovas, a német Amke Stroman is hibátlanul lovagolt, így már biztosan számíthattunk összevetésre.

Amke Stroman és Forchello

A szünet után ötödikként érkezett a várva-várt Krucsó Szabolcs és Chacco Blue II páros, akik a legjobb fedeles eredménnyel büszkélkedhetnek ebben a szezonban. Lehet, hogy a tét, lehet, hogy a háromnapos verseny volt az oka, de ló és lovasa ezúttal nem volt egy hullámhosszon, így nem sikerült eredményesen zárniuk a Nagydíjat.

Magyar részről még ifj. Kövy András, Szuhai Gyula és Horváth Balázs voltak esélyeseek az összevetésbe való bejutűsra, de mindhárom lovas a nehéz elemekkel könnyedén megbirkózva, pont a könnyűnek számító utolsó ugráson vétett verőhibát, így csupán két hölgy lovas jutott a végső összecsapásba.

Hollé Sára kezdte meg az összevetést, aki az óriási nyomás ellenére fantasztikus hidegvérrel lovagolt, és egy biztos hibátlannal próbálta kockáztatásra kényszeríteni vetélytársát. A nézőtér egy emberként éljenzett az eredmény láttán. De Amke Stroman sem ma kezdte a szakmát, és egy gyors hibátlannal idei két nagydíj győzelme mellé begyűjtötte a Budapesti EXIM Nagydíj első helyét is.

Amke Stroman a díjátadón

Lázár Vilmos, Hollé Sára és dr. Budai Gyula

A lovas hölgyeknek Jacqueline Schmieder, a versenybíróság tagja, dr. Budai Gyula, a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszteri biztosa, Lázár Vilmos, a Magyar Lovas Szövetség elnöke és Fugli Károly, a versenybíróság elnöke gratulált.

A legfrissebb lovas hírek egyenesen a postafiókodba:

Kommentek