Erősen kezdte a fedeles szezont Dobrovitz József

Dobrovitz 2018Lyon

A svájci Jérôme Voutaz győzött a FEI Fedeles Világkupa sorozat első állomásán Lyonban. A dobogó második fokára a holland Koos de Ronde állhatott fel, Bram Chardon pedig harmadik lett. Dobrovitz József a negyedik helyen zárta a fordulót.

Jérôme Voutaz elsőként hajthatott a pályára a második fordulóban freibergi lovaival, ekkor rendkívül gyorsan és hibátlanul teljesítette a holland Jeroen Houterman építette pályát. "Nem számítottam a győzelemre. Sok hibát vétettem az első napon és a mai első fordulóban is. Jó volt elsőként hajtani, nem volt rajtam nyomás" - nyilatkozta.

Jerome Voutaz
Jérôme Voutaz és fogata

Hiába hajtotta a legjobb időt Koos de Ronde, két verőhibát vétett, így meg kellett elégednie a második hellyel. A holland hajtó fogatában két lipicai is helyet kapott, és mint elmondta, Maastrichtben egy harmadikat is kipróbál majd. Ezek is, hasonlóan, mint a mezőny többi lipicai lova, Dobrovitz Józsefnek köszönhetik karrierjüket.

Koos De Ronde
Koos de Ronde fogatában két lipicai is helyet kapott

Dobrovitz, aki a szabadtéri kvalifikációs versenyek után a negyedik helyen minősült a top tíz hajtó közé, ezúttal sajnos nem volt elég gyors, így a negyedik helyen végzett, megelőzve IJsbrand Chardont.

„Egy szuper versenyen vettünk részt a hétvége folyamán” – nyilatkozta Dobrovitz József. „Lyonban ez volt az első fedeles fogathajtó verseny, kisebb fenntartásokkal utaztam ki, de egy szenzációs helyszínen nagyszerű versenyt bonyolítottak le a rendezők kiválóan megépített pályával.

Lovaimmal meg vagyok elégedve, mindkét versenyszámban ugyanazt a négy lovat hajtottam, név szerint Ikar, Siglavy Capriola Szilaj, Panda, Tulipán XVIII-2-6. A csapattal tökéletes összhangban voltunk.

Szombaton reggel tartották a bemelegítő versenyszámot, kicsit fáradt voltam, a lovak sem érték el a top sebességet. A vasárnapi szám során a második maraton akadályban én néztem el az utolsó kaput, ez nem a lovaim hibája volt. Sajnáltam a hibát, hiszen 1,7 másodpercen múlt az összevetésbe kerülésünk. Lovaimmal megelégedve utazunk haza Franciaországból.

Legközelebb Hortobágyon indulunk november 11-én, vasárnap, majd Stuttgartban következik a második FEI Fedeles Világkupa forduló, ahová már feleségem, Mónika és legkisebb fiam, Dani is elkísér, így lesz teljes a csapat!”

Eredmények:

  1. Jérôme Voutaz (SUI) 163,52
  2. Koos de Ronde (NED) 168,64
  3. Bram Chardon (NED) 177,38
  4. József Dobrovitz (HUN) 172,83
  5. IJsbrand Chardon (NED) 178,38
  6. Benjamin Aillaud (FRA) 189,21
  7. Chester Weber (USA) 196,82

A verseny főszponzora, a Longines a győztes hajtó mellett annak négy lóápolóját is meglepte egy-egy Longines órával, elismerve kemény és áldozatos munkájukat.

Forrás: Hoefnet, Fogathajtó Szakbizottság

Fotó: FEI/Christophe Tanire, Krisztina Horváth/Hoefnet.com

Kommentek