Galopp: 16 millió dollár egyetlen futamban

Gunrunner900

Győzelem a világ legmagasabb összdíjazású futamában, vagyis 7 millió dollár egy első helyezésért: elképzelni sem lehet ennél elegánsabb búcsút egy galoppló karrierjének végén. Gun Runner épp így búcsúzott a versenyzéstől.

Élete utolsó versenyét futotta Gun Runner január 27-én. Ennek pedig megadták a módját, hiszen a 16 millió dollárral (több mint 4 milliárd forint) a világ legmagasabb összdíjazású futamára, a Pegasus World Cupra esett a tulajdonosok választása. A verseny különlegessége, hogy a hatalmas pénzdíjat a részvevők adják össze. Gun Runner pedig nem okozott csalódást és biztosan verte 11 ellenfelét. Azóta pedig már megérkezett a Three Chimneys Farmra, ahol 70.000 dollárért (17,5 millió forintért) fog fedezni.

Gun Runnert kell megvernie annak, aki győzni szeretne – nyilatkozta kivétel nélkül minden szakértő a világ legmagasabb díjazású versenye, a Pegasus World Cup előtt. Ez pedig nem volt véletlen, hiszen Gun Runner legutoljára 2017 márciusában, a Dubai World Cupban kapott ki, ahol csak a 2017-ben a világ legjobb lovának választott, ugyancsak amerikai Arrogate tudta legyőzni. Az idén már ötéves Gun Runner azóta tovább javult és a Dubai futása után már nem is akadt igazi ellenfele. Öt, kivétel nélkül a legmagasabb kategóriájú, azaz Group 1-es versenyben állt starthoz és minden alkalommal győzött. A Pegasus World Cup előtt, november elején az egyik legnagyobb presztízsű amerikai versenyben, a Breeders’s Cup Classicban győzedelmeskedett, ahol Arrogate-en is revánsot vett. Az pedig még csak tovább növelte Gun Runner rajongóinak lelkesedését, hogy két nappal a Pegasus előtt a 2017-es év legjobb amerikai versenylovának választották.

Nincs még egy ilyen galoppverseny

A Pegasus World Cup különleges díj, amelyet 2017-ben futottak először. Megálmodója az osztrák származású Frank Stronach. A több amerikai lóversenypálya és ménes mellett az ebreichsdorfi lóversenypályát, illetve lovas központot is birtokló üzletember néhány éve elhatározta, hogy a világ lóversenyzése szempontjából holt időnek számító januárban megrendezi a világ legmagasabb díjazású versenyét. A pénzdíjat pedig teljesen szokatlan módon szerzi meg: a futam 12 indulójának tulajdonosai adják össze egy-egy millió dolláros hozzájárulással, avagy másképp fogalmazva egy piacképes részvételi jogot vásárolnak. A befektetők nem csak indulási jogot kapnak a versenyben, hanem beleszólhatnak a versenyfeltételek kialakításába, illetve egyenlő arányban részesednek a versenyből származó bevételekből is (egyebek között a reklámokból, a fogadásból, a belépőkből, közvetítési jogokból, vendéglátásból). Az első hallásra meghökkentő ötlet a tavalyi debütálás után idén tovább fejlődött, mivel Frank Stronach újabb 4 millió dolláros hozzájárulásával 12 millióról 16 millió dollárra növelte a már amúgy is gigászi díjazást.

A verseny konstrukciója azóta másoknak is megtetszett, így már 2017 év végén követőre talált Ausztráliában, ott Everest néven 10 millió ausztrál dolláros összdíjazással tartották meg a világ legmagasabb díjazású gyepversenyét 1200 méteres távra. Európában pedig egyre többet beszélnek arról, hogy itt sem szabadna lemaradni és hasonló feltételekkel mielőbb ki kellene alakítani egy óriási díjazású versenyt.

Gun Runner a célban

A lovak, akik a dollármilliókért futottak

Az idei Pegasus World Cupot természetesen Stronach egyik saját pályáján, a Miamiban található Gulfstream Parkban rendezték meg 1800 méterre, 4 éves és idősebb lovak számára, homokpályán.

A 12 megfelelő induló megtalálásáért a vonzó pénzdíj ellenére is komolyan meg kellett dolgozni és csak néhány nappal a start előtt alakult ki a végleges mezőny. A színvonalat azonban jól tükrözi, hogy a résztvevők között ott találtuk a legutóbbi Breeders’ Cup Classic első négy, illetve a hatodik helyezettjét. Az európaiak elsősorban egy különleges, Angliában tréingezett ló miatt érdeklődhettek a verseny iránt, akinek azonban igazából senki nem adott semmi esélyt. Toast of New Yorkról van szó, aki 2014-ben másodikként végzett a Breeders’ Cup Classicban, majd az Egyesült Arab Emirátusokba vitték fedezőménnek, de végül újra visszakerült tréningbe, az angol Jamie Osborne-hoz és a többéves kihagyás után mindössze egyszer futott.

Gun Runner uralta a versenyt

A versenyt a kezdeti helyezkedés után a célegyenesben már egyértelműen Gun Runner uralta, csupán a négyéves West Coast tudta megközelíteni. A duó mögött több mint tíz hosszal lemaradva érkezett meg a Gunnevera által vezetett üldözőboly, az európai Toast of New York pedig utolsóként ért célba. Az öreg kontinens lóversenyszurkolói azért azzal vigasztalódhattak, hogy Gun Runnert a francia születésű, de már évek óta Amerikában versenyző Florent Geroux lovagolta.

Eredmények:

Pegasus World Cup, Group 1

Gulfstream Park (USA)

2018. január 28.

1800 méter, homokpálya

Gun Runner

West Coast

Gunnevera

Fear The Cowboy

Seeking the Soul

Stellar Wind

Collected

Sharp Azteca

Giant Expectations

War Story

Singing Bullet

Toast of New York

 

Gun Runner, a csodafegyver

A Steve Asmussen trénernél felkészített győztes kereken 7 millió dollárt keresett a tulajdonosainak, a Winchell Thoroughbredsnek és a Three Chimneys Farmnak, így az összesen 15.988.000 dolláros keresetével Arrogate mögött a második legtöbb pénzdíjat nyert amerikai telivérré lépett elő.

A verseny többi résztvevője sem búsulhatott, hiszen a második helyezett 1,6 millió, a harmadik 1,3 millió, a negyedik 1 millió, az ötödik 850.000 dollárt, az utolsó hat telivér pedig 650.000 dolláros nyereménnyel térhetett haza.

A szervezők is elégedetten zárták a napot, hiszen a pálya megtelt, a napi fogadási forgalom pedig új rekordot döntött 41,983 millió dollárral (10,2 milliárd forint).

Gun Runner tulajdonosai már korábban bejelentették, hogy ez lesz a lovuk utolsó futása, így a futamot követően már Kentuckyba is repítették Gun Runnert, aki ezentúl a Three Chimneys Farmon fedez 70.000 dolláros (17,5 millió forintos) tarifával.

Írta: Vonczem Gabriella

Fotó: Pegasus World Cup

A világ legfrissebb lovas hírei a Riderline-tól:

Kommentek