Egy lótartó utolsó kívánsága – avagy Kitti története

Nebelviktoria Kitti Kiemelt

Mit tennél, ha kiderülne, hogy már csak két heted van hátra? Biztosan Te is a legjobbat szeretnéd a lovadnak. Igaz történet.

Az egész egy lovasújságban megjelent cikkel kezdődött

Nébel Viktóriát, a tehetséges díjlovast mutatták be, aki önerőből, kemény munkával jutott odáig, hogy, ma már nagydíjig képez lovakat, állatait szereti és megbecsüli – állt a cikkben. A borítón egy gyönyörű fekete ló volt és ez volt az egyetlen ok, amiért a balatoni hölgy megvette az újságot. Elolvasta a cikket és döntött: Vikinek adja a lovát.

Péntek délben csörgött Nébel Viktória telefonja. A hívó fél mesélt a frízéről, aki szerinte tehetséges és kérte Vikit, hogy nézze meg, mert szeretné, ha ő lovagolná majd. Viki először megpróbálta rábeszélni a hölgyet, hogy inkább egy környékbeli lovasnak mutassa meg és több közeli versenyzőt is ajánlott. A hölgy ekkor elsírta magát. Kiderült: rákban szenved és orvosai szerint mindössze két hete van hátra, szeretne gondoskodni lova, Kitti sorsáról. Mivel Viki jó lovas és tisztességesen bánik a lovakkal, ezért neki szeretné adni Kittit. Vikit érthetően megrendítették a tulajdonos szavai.

Kitti és gazdája nagyon szerették egymást, sokat jártak terepre, aminek a rákkal való küzdelem és kórházi kezelések vetettek véget.

Amikor sürget az idő

Viki vasárnap Siófokon kipróbálta a lovat. Kitti a csizmasegítséget, összeszedettséget nem ismerte. Kisebb közönség gyűlt köréjük, és megtapsolták a nézők, amikor a szép frízt először sikerült beugratnia vágtába. Kitti tulajdonosát meghatotta kettejük látványa, Viki pedig rábólintott, hogy elhozza a lovat.

A soron következő balatonvilágosi versenyre be is nevezte, mindössze két hetük volt felkészülni, de Viki tudta, nincs második lehetőségük, hogy Kitti tulajdonosának minden egyes nap számít. Így hát két hét alatt – a kondícióhiány miatt sok pihenővel – muszáj volt felkészíteni a lovat a versenyre. Kitti azonban hihetetlenül gyorsan tanult.

A verseny napjára gazdája kijött a kórházból és még láthatta lovát Vikivel diadalmaskodni. Láthatta megvalósulni álmát, hogy Viki kibontakoztathatja Kitti képességeit. Azóta ő már odafentről figyeli Viki és Kitti közös munkáját.

A páros azóta is megállíthatatlan. A fríz szemlén lenyűgözték a holland bírókat, az 5, majd a 6 évesek Országos Bajnokságát megnyerték. Kitti pedig igyekvő és gyorsan tanul. Már az ugrásváltást és a piaffot is tudja.

Viki nem csak a lovat hozta el Kittivel, hanem egy öreg kutya elhelyezését is átvállalta. Tartja magát az adott szavához, gondjukat viseli, és úgy tűnik, mindenki álma valóra vált.

Nebelviktoria Kitti 2
Nébel Viktória és Kitti Diósgyőrben

Írta: Száz Petra, Lovaskultúra oktató

Fotó: LukaszKowalski.com és Somogyvári Anett – SAPhoto

Kommentek