Mezőhegyes: ugródeszka a nemzetközi versenyekhez

Mezohegyes201807 Kiemelt

Nyúl Katalin, Dr. Tóth Andrea és Bárdos Attila lettek kategóriájuk legjobbjai a Mezőhegyesen megrendezett Nemzeti Fogathajtó Versenyen, ahol 12 kategóriában 51 fogat állt starthoz. A verseny fontos része a küszöbönálló nemzetközi versenyekre való felkészülésnek is.

A Mezőhegyesen megrendezett Nemzeti Fogathajtó összesen 12 kategóriában startoltak a fogatok, hiszen a versenyrendező egyik célja volt, hogy minél több kategória számára lehetőséget biztosítson a megmérettetésre a nagy nemzetközi versenyek előtt. Emellett fontos szempont volt a fiatal fogatlovak minősítési lehetőségének biztosítása is.

A nemzeti verseny abból a szempontból is eredményes volt, hogy a nevezett közel 100 ló 10 százaléka nóniusz volt, a fajta bölcsője pedig Mezőhegyes. Korábban egy-egy versenyen csak mezőhegyesi nóniusz fogat indult, most pedig a nevezett fogatok közel 20 százalékában helyet kapott a fajtát képviselő ló – hangsúlyozta Pap István Tibor.

Mindhárom versenyszámot Bárdos nyerte a négyeseknél

A Hetényegyházi FHE versenyzője, Bárdos Attila mindhárom napon szenzációs szerepléssel megnyerte a Nemzeti Fogathajtó Versenyt Mezőhegyesen az A kategóriás négyesfogathajtók mezőnyében. Bárdos mindhárom napon az első helyen végzett, így nem csoda, hogy összetettben is az övé lett a győzelem.

Dr. Tóth Andrea az első a ketteseknél

A mezőhegyesi Nemzeti Fogathajtó Versenyen az A kategóriás kettesfogathajtók mezőnyében Dr. Tóth Andrea, a Dunaszekcsői SE versenyzője nyerte az összetett versenyt, megelőzve a második helyen záró Sipos Zoltánt és a harmadik helyen végző Farkas Lászlót. Dr. Tóth Andrea 2014 óta versenyez fogathajtóként.

Nyúl Katalint legközelebb a VB-n látjuk viszont

Nyúl Katalin nyerte az egyesfogathajtók összetett versenyét, megelőzve Gáspár Szilviát és ifj. Bozsik Józsefet. Az egyesfogathajtó legközelebb az egyesfogathajtó világbajnokságon fog pályára hajtani Hollandiában, Kronenburgban.

Összetett eredmények

Egyesfogat CAN-A (H1)

1. Nyúl Katalin (Hírös Lovas Klub Kecskemét) 151,24
2. Gáspár Szilvia (Alfa Lovassport Kft.) 165,49
3. Németh Krisztián (Canton Lovas Klub) 179,50

Kettesfogat CAN-A (H2)

1. Dr. Tóth Andrea (Dunaszekcsői SE) 155,86
2. Sipos Zoltán (Füzesgyarmati Alapítvány) 164,15
3. Farkas László (Dobro Horses SE) 167,22

Négyesfogat CAN-A (H4)

1. Bárdos Attila (Hetényegyházi FHE) 191,20
2. Ujházi Attila (Abonyi Imre LSE) 214,1

Gyermek CAN-CH (P1)

1. Juhász Péter (Besenyőtelki LHE) 122,56

Junior CAN J (P1)

1. Szaller Zsófia (Gyémánt Lovaspark) 119,06
2. Majoros Anna (Első Magy. Pónifogathajtó) 140,57
3. Komjáthi Zoltán (Kálló LSE) 187,97

Fiatal hajtó P1

1. Genzwein Marina (Lovasakadémia SC) 153,58

Póni kettesfogat CAN-A (P2)

1. Balla Evelin (Mindszenti Lovas Klub) 207,81

Kettesfogat CAN- B (H2)

1. Dani Marcell Balázs (Besenyőtelki LHE) 146,72
2. Papp János (Mezőhegyesi Ménes KH SE) 153,28
3. Bányai Norbert (Timpex Nyíregyh. LK) 161,59

Mezohegyes201807

Nemzetközi versenyek a láthatáron

Az országos bajnoki pontokat adó versenyen 12 kategóriában összesen 51 hajtó versenyzett július 12. és 15. között Mezőhegyesen, a Nemzeti Fogathajtó Versenyen. A gyermek-, junior- és fiatal hajtók mellett A kategóriás egyes-, kettes- és négyesfogatok, póni egyes- és kettesfogatok, valamint B kategóriás kettesfogatok is indultak

A versenybizottság elnöke dr. Fejér Barna, tagjai István Péter és Fülöp István, a pályaépítő Zámbó István volt.

A sportesemény jó lehetőséget kínált a nemzetközi versenyekre való felkészüléshez is. Az egyesfogathajtók az augusztus 28. - szeptember 2. között Kronenburgban zajló világbajnokságra, a gyermek, junior és fiatal fogathajtók az Európa-bajnokságra készülnek, melyet augusztus 16-19. között Kisbér-Ászáron rendeznek.

A mostani nemzeti verseny az 5, 6 és 7 éves lovak számára a szeptember 5-9. között szintén Mezőhegyesen megrendezésre kerülő IV. Fiatal Fogatlovak Világbajnokságának minősítő fordulója is volt egyben. A megmérettetésen 14 fiatal fogatló vett részt. A magyar csapatvezetője, István Péter szerint a hajtók keményen dolgoznak a fiatal fogatlovakkal, s van néhány ló, amely ígéretesen mozog és a mostani minősítő versenyen is szép teljesítményt nyújtott. Edzőtábort is szerveztek számukra Mezőhegyesen, amely igen jól sikerült. A továbbiakban a hátralévő idő hatékony kihasználására van szükség, és arra, hogy a hajtók és lovaik a korábbi iránymutatás alapján készüljenek a versenyre. "A világbajnokság egy továbblépési lehetőség a magyar fogathajtó sport számára, hiszen a fiatal fogatlovak a jövő egyik irányát jelenthetik. A fiatal fogatlovak világbajnoksága előremutató kezdeményezés és nagyon pozitív, hogy az első öt évben Magyarország nyerte el a szervezés jogát" – hangsúlyozta István Péter.

Forrás: Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság

Szerkesztő: Cseh-Lakos Ilona
Operatőr: Juhász István
Fotó: Vida-Szűcs István

Kommentek