Főszerepben a fiatal fogatlovak Mezőhegyesen

Fiatal Fogatlovak2019 og

Szeptember 4-én, szerdán Mezőhegyesen ünnepélyes keretek között megnyitották a Fiatal Fogatlovak Világbajnokságát. A Nemzetközi Lovas Szövetség (FEI) ötödik alkalommal bízta meg a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt-t a verseny rendezésével.

A rendezvényen 11 nemzet – Amerikai Egyesült Államok, Ausztria, Csehország, Görögország, Lengyelország, Lettország, Németország, Olaszország, Románia, Szlovákia, Magyarország – 31, öt-, hat- és hétéves lova, 25 hajtóval áll starthoz. Vannak olyan nemzetek, amelyek az elmúlt öt évben minden alakalommal részt vettek ezen a versenyen, mint például Lengyelország és Németország. Magyarország 8 lóval, 5 hajtóval szerepel a fogathajtó csúcstalálkozón.

A Világbajnokág célja a fiatal lovak versenyszerű megmérettetése; a versenyteljesítmény alapján hiteles, nemzetközi szintű információt szolgáltatni a tenyésztés számára; szakmai alapokon álló piaci lehetőséget teremteni a külföldi és a magyar lófajták számára.

E versenyforma új szabályokra épül. A lovak egyesfogatokba fogatolva mérkőznek, hiszen a fogatépítés egyesfogattal kezdődik, egyedi képességeik ekkor mérhetők fel igazán. A világbajnokság elődöntőkből és döntőből áll. A korosztályonkénti elődöntőket csütörtökön és pénteken rendezik a 80×40 m-es négyszögben. A szombati döntő programjában a díjhajtást, vasárnap a kombinált maratonhajtást teljesítik a fogatok.

Program

Szeptember 5., csütörtök, 9.00 óra
  • 5-6-7 éves lovak kvalifikációs versenye
Szeptember 6., péntek, 9.00 óra
  • 5-6-7 éves lovak 2. kvalifikációs köre
  • 19.00 óra: szórakoztató műsor a nagyszínpadon
Szeptember 7., szombat, 9.00 óra
  • 5-6-7 éves lovak díjhajtó döntője
Szeptember 8., vasárnap, 10.00 óra
  • 5 éves lovak kombinált akadályhajtása
  • 6-7 éves lovak kombinált maratonhajtása
  • Bajnokavató – díjátadás

Forrás: Magyar Lovassport Szövetség, Prof. Dr. Fehér Károly
Fotó: Molnár László, Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság

Kommentek