Közeledik a csikószezon - Te felkészültél már?

Csiko Kiemelt

A vemhes kancák többségének már csak pár hónapja van hátra az ellésig. De vajon Te tudod, hogy az utolsó hónapokban mire kell odafigyelni?

A legtöbb kancát a vemhesség megállapítása után már nem látja állatorvos, annak ellenére, hogy az elkövetkező 11 hónap igen fontos a csikó szempontjából, hiszen az újszülött csikók betegségei sokszor a magzati korra, a vemhesség során fellépő komplikációkra vezethetők vissza.

Éppen ezért fontos bizonyos kancákat a vemhesség alatt is állatorvosi felügyelet alatt tartani - különösen ha a kancára igaz legalább egy pont az alábbiak közül:

  • korábban már volt nehéz ellése
  • a korábbi vemhességei során jellemzően túlhordta a magzatot
  • újszülött csikójánál már megfigyelhető volt állategészségügyi probléma
  • egyéb betegségben szenved, mint pl.: szívbetegség, légúti asztma, hormonális betegségek (Cushing-szindróma, metabolikus szindróma)
  • a vemhesség során hüvelyváladékozás jelentkezik
  • „nem várt” módon kitőgyel vagy a tőgyből rendellenes váladék ürül
Equimed Csiko
Az első pillanatok

Ilyen esetekben a rutin vizsgálatokon túl ajánlott a vemhes kanca hasfalon keresztül történő ultrahangvizsgálatának az elvégzése is. Az ultrahangvizsgálat a vemhesség 5. hónapjától pontos képet ad a magzatról (aktivitás, helyeződés, szívfrekvencia) és a méhlepényről (épség, vastagság). A kapott eredményekből következtetni lehet a magzat jóllétére, vagy éppen kizárhatók a vemheségi komplikációk (pl.: méhlepénygyulladás).

Szerencsére azonban kijelenthető, hogy az időben megállapításra kerülő esetleges komplikációk a legtöbb esetben kezelhetők és a vehem megmenthető folyamatos állatorvosi felügyelet mellett.

Equimed Csiko2
Az újszülött csikóknál a legapróbb rendellenességek is igen fontosak, mert kompenzáló képességük és tartalékuk is minimális

Cikk szerzője: Equi-Med Kft., dr. Horti Klára és dr. Tóth Balázs
Fotók: Equi-Med Kft.

Az Equi-Med Kft. egyik legfontosabb feladatának tartja a kancák vemhesség gondozását és az újszülött csikók ellátását. Amennyiben ezzel kapcsolatos kérdésed van, az Equi-Med Kft. állatorvosai rendelkezésedre állnak:

  • dr. Horti Klára: +36 (30) 360-11-18, valamint horti.klara@equimed.hu
  • dr. Tóth Balázs: +36 (30) 181-38-87, valamint toth.balazs@equimed.hu
Kommentek