Májustól lehet pályázni lovas létesítmények fejlesztésére

Tattersall fedeles MTI

Az Agrárminisztérium a lovas ágazat megerősítését és több lábon állását kívánja támogatni az április elején megjelent, 5 milliárd forint keretösszegű pályázati lehetőséggel, amely fedett lovardák és az ehhez kapcsolódó infrastruktúra kialakítását támogatja.

A Megújuló vidék, megújuló agrárium program, valamint a Kincsem - Nemzeti Lovas Program megvalósítását egyaránt szolgáló, vidékfejlesztési forrásokból kiírt, „Lovas létesítmények fejlesztése” című felhívás a vidéki infrastruktúra fejlesztése révén segíti a lovas társadalmat a sportban, a turizmusban és az oktatásban rejlő lehetőségek kiaknázásában. Ezzel a támogatással az agrártárca elősegíti, hogy a lovardák minden évszakban, az időjárási körülményektől függetlenül is fogadni tudják a lovagolni vágyókat.

Támogatási kérelmet olyan mikrovállalkozások (beleértve a családi mezőgazdasági társaságokat is), magánszemélyek vagy őstermelők nyújthatnak be, akik igazolják, hogy székhelyük / telephelyük vagy lakhelyük / tartózkodási helyük vidéki térségben elhelyezkedő településen van, és a támogatási kérelem benyújtását megelőző 24 hónapban folyamatosan legalább két ló tulajdonosai voltak az OLIR (Országos Lótenyésztési Információs Rendszer) szerint. A támogatást igénylőnek legkésőbb a projekt megkezdésének időpontjáig olyan egyéni vagy társas vállalkozást kell alapítania, amely a tevékenységi köre szerint a projekt keretében létrejövő létesítmény működtetésére irányul.

A projektek megvalósítására kizárólag vidéki térségekben van lehetőség. A felhívás keretében önállóan támogatható tevékenységnek minősül a fedett lovarda kialakítása, létrehozása, felújítása, bővítése, legalább 20 méter x 40 méter méretű lovas pályával. Ennek keretében nyílik lehetőség többek között a kapcsolódó kiszolgáló egységek, szociális helyiségek kialakítására (például raktár, büfé helyiség, vagyonvédelmet célzó beruházások) is (egyébként önállóan nem támogatható).

Az igényelhető, vissza nem térítendő támogatás összege maximum 100 millió forint, a támogatási intenzitás 50-70 százalék lehet. Amennyiben a projekt megvalósítási helye a Közép-Dunántúl és Nyugat-Dunántúl tervezési-statisztikai régiókba esik, abban az esetben egységesen maximálisan 50 százalék (30 százalék + 20 százalékpont emeléssel) lehet a támogatás intenzitása. Ha a Dél-Alföld, Dél-Dunántúl, Észak-Alföld, Észak-Magyarország és Pest tervezési-statisztikai régiók valamelyikében valósul meg a projekt, abban az esetben a támogatás intenzitása maximálisan a 290/2014-es Korm. rendeletben foglalt járási besorolási kategóriák alapján, a regionális beruházási támogatás szabályainak figyelembe vételével a nem besorolt járásokban 50 százalék, a kedvezményezett járásokban 60 százalék (50+10 százalékpont emeléssel), míg a fejlesztendő és komplex programmal fejlesztendő járásokban 70 százalék (50+20 százalékpont emeléssel) lehet.

A támogatási kérelmek benyújtására 2022. május 4-től szakaszosan, kéthetes benyújtási időszakokban, előreláthatólag 2022. július 12-ig lesz lehetőség. A benyújtásra nyitva álló első szakasz 2022. május 17-ig tart.

A további információkért a minisztérium tanulmányozásra ajánlja a felhívást és annak mellékleteit a www.palyazat.gov.hu weboldalon.

Kiegészítő információ a Lovas létesítmények fejlesztése támogatás igényléséhez

A VP6-6.4.1.1-22 kódszámú Nem mezőgazdasági tevékenységek diverzifikációja - Lovas létesítmények fejlesztése című felhívás szerint az Országos Lótenyésztési Információs Rendszerben (OLIR) nyilvántartott adatok alapján a tulajdonviszonyra vonatkozó igazolás szükséges arról, hogy a támogatást igénylő a támogatási kérelem benyújtását megelőző 24 hónapban folyamatosan, legalább 2 db ló tulajdonosa volt.

Igazolás kizárólag hiánytalanul kitöltött és az mgei@nebih.gov.hu elektronikus címre vagy a NÉBIH MGEI 1537 Budapest, Pf.: 407. posta címre beérkező kérelmek esetében kerül kiállításra.

A táblázat a kérelem részét képezi, de kérik excelben beküldeni.

Letölthető dokumentumok:

VP6-6.4.1.1-22 - Lovas létesítmények fejlesztésére című pályázathoz szükséges kérelem »

VP6-6.4.1.1-22 - Lovas létesítmények fejlesztésére Kérelem nyomtatvány részét képező melléklet »

Forrás: MTI
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Kapcsolódó cikk
Kommentek