Újra Nemzetek Dija Budapesten!

A Nemzetközi Lovas Szövetség koronájának egyik ékköve, a Nemzetek Díja 2009-ben ünnepelte 100 éves fennállását. Természetesen az elmúlt 100 évben jó néhány formai átalakulás történt, de ahogyan azt az eltelt idő is bebizonyította, az egyes országokat képviselő csapatok közötti kiélezett versenyben a büszkeség és hírnév elérésére irányuló igyekezet semmit sem veszített régi hevéből.

A Nemzetközi Lovas Szövetség a Nemzetek Díja díjugrató versenysorozat meglepően nagy népszerűsége miatt kérte az európai országokat, hogy az egy országban évente egy alkalommal megrendezhető sorozat állomásainak az ország fővárosában, frekventált környezetben adjon otthont. A Budapest közepén álló Nemzeti Lovarda mára minden igényt kielégítő, szabadtéri centerpályáját alkalmasnak találta a Nemzetközi Lovas Szövetség arra, hogy július közepén, Magyarországon először az utánpótlás korosztályok számára, majd a pozsonyi CSIO és a londoni olimpia előtt ismét életre keltse a magyarországi Nemzetek Díja sorozatot.

Példamutató hozzáállással, fél évtizedes szünet után, 2012-ben ismét megrendezi Magyarország a díjugratók legmagasabb kategóriájú nemzetközi versenyét, a CSIO-t. Július 5-8. között három korosztályban 12-21 év közötti fiatalok versengenek, majd a Pozsonyi verseny előtt, július 12-től 15-ig a budapesti Nemzeti Lovarda magánkezdeményezésből felújított, világszínvonalú centerpályáján versengenek a lovasok. Az utánpótlás korosztálynak ez lesz az utolsó válogató verseny az augusztusi, ausztriai kontinensviadal előtt. A felnőtteknél a Nemzetközi Lovas Szövetség előírása szerint kiírt, 115 ezer eurós, közel 35 milliós pénzdíjért a térség és Nyugat-Európa kitűnő lovasai is eljönnek Magyarországra. A kiugróan magas pénzdíjért elküldte nevezését az olimpiai ezüstérmes, világkupagyőztes osztrák Thomas Frühmann is, és az olimpiák történetében 81 érmet nyerő, a lovassport szempontjából vezető nemzet, Németország teljes csapattal képviselteti magát. A szervező bizottság a médiumok segítségével abban reménykedik, hogy az Európában egyik legnépszerűbb egyéni sportágra, a díjugratásra is ráirányul a magyar lakosság figyelme, és a nemrég a Magyar Lovas Szövetség fenntartásába került és megújult Nemzeti Lovarda is Fővárosunk egyik ismert sport és szabadidő centrumává emelkedik.

Kommentek