Félfelvétel nélkül nincs lovaglás

Ugropalya900

A félfelvétel olyan része a lovaglásnak, ami megszámlálhatatlan alkalommal kerül végrehajtásra. A lovas segítségeinek olyan finom összjátéka, ami minden komolyabb lovaglási feladat alapja.

Igen, a nevében már benne van: valami nem egész dologról van itt szó. Ugyanis felvétel is létezik. Ennek tudatában pedig azt a következtetést lehet levonni, hogy a félfelvétel ennek csak a kistestvére lehet, valami, ami nincs teljesen végrehajtva. Mégis ez a „kis” félfelvétel a kulcsa úgy a könnyebb, mint a nehezebb feladatok pontos és szép végrehajtásának is.

Ha a lovas már nem csak „utazni” kíván a lovon, hanem szeretne rá befolyást gyakorolni, akkor a segítségek után meg kell tanulnia a félfelvétel végrehajtását is.

Félfelvételnek nevezik, amikor a lovas a ló figyelmét apró jelzéssel magára vonja, vagy figyelmeztetést ad a lónak, hogy egy új feladat fog jönni. Új feladatot pedig csak olyan lótól lehet kérni, aki figyelmét a lovasra összpontosítja, a segítségre késlekedés nélkül reagál. Nos, ezt az állapotot kell elérni, mégpedig a sok rávezető gyakorlat mellett rengeteg félfelvétellel.

A félfelvétel végrehajtáskor megint a lovas dereka a leghangsúlyosabb, megfeszíti, de csak egy pillanatra, a szárakkal kitart, csizmája zár.

A félfelvétel végrehajtáskor a lovas derekát megfeszíti, a szárakkal kitart, csizmája zár

Vegyünk egy konkrét példát! Például ügetésből vágtába ugratás előtt az ököl összezár, a derék meghúz, csizma enyhén zár (nehogy átessen a ló lépésbe). A lovas ekkor úgy érzi, mintha lerövidült volna a lova, és elöl megemelkedne, vagyis tolódott egy kicsit - mintha egy rugót összenyomnánk. Ez az a pillanat, amikor lehet a vágtabeugratás segítségeit adni. Tehát a félfevétel előkészíti a lovat, hogy ne ügetésből „guruljon be” vágtába, hanem összeszedett állapotból egy finom jelre beemelkedjen. A vágta-ügetés átmenet segítségeit is egy félfelvétel előzi meg. Mintha a lovas azt mondaná a lónak: „Hé, ide figyelj, kérni szeretnék valamit!” És ezután adhatja meg a konkrét kívánságát.

Félfelvételekre sokszor szükség van. Ha a lovas jól ismeri a lovát, érzi, hogy feszültebb lesz valamitől, amint megérzi a lóban elinduló változást, azonnal egy félfelvétellel vissza tudja szerezni a kontrollt. Például ha a pálya szélén történik valami, amin a ló szeme megakadna és akár meg is ijedhetne, néhány félfelvétellel visszaszerzi a lova figyelmét.

De nem kell mindig ilyen nagy dolgokra gondolni. A félfelvétel olyan része a lovaglásnak, ami megszámlálhatatlan alkalommal kerül végrehajtásra. Egy díjlovas a hosszú falon annyi félfelvételt ad, hogy elképzelni is nehéz, látni meg nem is lehet. De ezzel tartja fent azt az állapotot, amit szeretne.

Minden új feladatot egy félfelvétel előz meg

Írta: Száz Petra, lovaskultúra oktató

Fotó: Pixabay

Kommentek