Lóanatómiáért Príma Primissima díjat: Prof. Dr. Sótonyi Péter a jelöltek között

Sotonyi900 Kiemelt

Prof. Dr. Sótonyi Péter lóanatómia előadásait nem csak az állatorvostan hallgatók, de a lovasok és lótartók is mindig érdeklődéssel és élvezettel hallgatják. Az Állatorvostudományi Egyetem rektorát, a Magyar Lovas Szövetség alelnökét most Príma Primissima díjra jelölték oktatás és köznevelés kategóriában.

Prof. Dr. Sótonyi Péter 1979-ben szerzett diplomát az Állatorvostudományi Egyetemen. Az MTA doktora, a 230 éves, újra önálló Állatorvostudományi Egyetem tanszékvezető egyetemi tanára, rektora. Főbb kutatásait a makroszkópos anatómia, a neurobiológia, és a fejlődéstan területén végzi.

Az egyetem graduális és posztgraduális képzésében szerzett több mint 35 éves tapasztalata alapján nemzetközileg is elismert oktatóprogramok (magyar, német, angol és japán nyelven) készítésével új alapokra helyezte az állatorvosi anatómia oktatását. Hallgatói visszajelzések alapján 44 alkalommal nyerte el az év oktatója elismerést és egy alkalommal országosan is az „Év oktatója” címet kapta.

A Nemzeti Lovas Programban a lovas oktatás kidolgozása fűződik nevéhez.

Prof. Dr. Sótonyi Péter segítségével és közreműködésével indulhatott el 2015-ben az Állatorvostudományi Egyetem (akkor még Szent-István Egyetem Állatorvos-tudományi Kar) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szárnyai alatt, a Magyar Patkolókovácsok Egyesülete koordinálásával az első magyar patkolókovács mesterek képzése is.

Kitüntetések, díjak

1997-től: Széchenyi professzori ösztöndíj

Legjobb oktatói díj: 44 alkalommal a hallgatóságtól (1991-től)

1999. Az „Év oktatója” cím

2001. Apáczai Csere János Díj

2002. Nagyváthy János Díj

2002. Kiadói Nívódíj

2003. „Mestertanár” kitüntetés

2004. A Yale Egyetem vendég Professzora

2006. „Az év állatorvosa díj” a Magyar Állatorvosi Kamarától

2008. Magyar állatorvos anatómus emlékérem

2008. 120 éves a Magyar Állategészségügyi Szolgálat díj

2009. Semmelweis Egyetem díszdoktora (honoris causa)

2010. Hutyra Ferenc emlékérem

2011. Kaposvári Egyetem díszdoktora (honoris causa)

A Prima Primissima Díjról

A Prima Primissima küldetése, hogy példaképeket állítson a társadalom elé: azokat a kiválóságokat, akiknek teljesítménye, emberi tartása, értékrendje követendő lehet mindannyiunk számára. A díjat 2013-tól kezdve az OTP Bank gondozza és finanszírozza.

Az elismerést évenként ítélik oda a kiemelkedő teljesítményt felmutató jelöltek közül legjobbnak választottaknak. Tíz kategóriában indulnak a jelöltek: magyar irodalom, magyar színház és filmművészet, magyar képzőművészet, magyar tudomány, magyar oktatás és köznevelés, magyar építészet és építőművészet, magyar sajtó, magyar népművészet és közművelődés, magyar zeneművészet, illetve magyar sport.

A kategóriánként megválasztott három-három Prima, azaz összesen harminc jelölt közül titkos szavazással kerül ki minden kategória Primissima-díjasa, valamint a publikum által odaítélt Prima Primissima Közönségdíj nyertese.

Te is szavazhatsz

Szavazatodat +36 70 707 7000 telefonszámon adhatod le, Prof. Dr. Sótonyi Péter Tamás SMS kódja, a 15 beütésével.

A szavazás 2017. november 29-én éjfélkor zárul.

Lóanatómia Sótonyi professzorral

Prof. Dr. Sótonyi Péter a Pegazus magazinban is több alkalommal mesélt a lovak anatómiájáról:

Fotó: Állatorvostudományi Egyetem

Forrás: primaprimissima.hu

Érdekelnek a legfrissebb lovas hírek? Iratkozz fel hírlevelünkre:

Kommentek