A lovas világ is megemlékezik a Leicester City tulajdonosáról

Lovaspolo Kiemelt

Szombat este helikopterbalesetben életét vesztette a thai Vichai Srivaddhanprabha, a Leicester City futballcsapat tulajdonosa, versenyló-futtató, és a lovaspóló elkötelezett támogatója.

A 60 éves thaiföldi milliárdos helikoptere a Leicester City és a West Ham 1:1-es döntetlennel végződött mérkőzése után szállt fel a klub stadionjának gyepéről, de meghibásodott, a stadion mellett lezuhant és felrobbant.

Vichai Srivaddhanaprabha, aki haláláig a King Power International Group nevű, bangkoki székhelyű kiskereskedelmi hálózat elnök-vezérigazgatója volt, 2010-ben vásárolta meg a Leicester Cityt 39 millió fontért. Vezetésével a csapat az angol élvonalbeli labdarúgás történetének egyik legváratlanabb bajnoki címét szerezte a Premier League 2015-2016-os szezonjában. A Leicester City vasárnap éjjeli közleménye szerint Vichai Srivaddhanaprabha személyében "a világ egy nagyszerű embert veszített el", egy olyan embert, akinek vezetésével a klub családdá forrt össze, és családként gyászolja néhai tulajdonosa halálát. Bejelentették azt is, hogy a csapat következő két mérkőzését elhalasztják.

Vichai Srivaddhanaprabha a lóversenyzés és a lovaspóló meghatározó személyisége is volt. Versenylovai is King Power Racing név alatt futottak – például Beat The Bank, akit Andrew Balding edzett, vagy Well Done Fox Richard Hannon tréningjében. A King Power Racingnek 67 lova van tréningben. Az üzletember tudatosan építette állományát, célja volt, hogy lovai a Royal Ascoton fussanak. "Halála tragédia a sport- és a lóversenyvilág számára" - áll a Brit Lóversenyhatóság közleményében.

A Leicester lóversenypálya zsokéi Vichai Srivaddhanaprabha emléke előtt tisztelegve ma fekete karszalagot viseltek:

Vichai Srivaddhanaprabha nem csak a lóversenyért rajongott, de a lovassportokért is – különösen a lovaspólóért. Ő volt az első thai lovaspóló játékos, több mint húsz éve kezdett játszani – ezzel alaposan kilógott a famíliából, hiszen családtagjai, akiket maga is mindig lovaglásra biztatott, inkább a díjlovaglásnak és díjugratásnak hódoltak. 150 pólópónija volt, pólócsapatai pedig meghatározó szerepet játszottak az utóbbi években a brit elit ligában. A King Power Foxes 2015, 2016, és 2017 során is megnyerte a Brit Nyílt Bajnokség aranykupáját.

A King Power sussexi csapatbázisa a világ egyik legnagyobb lovaspóló létesítménye, ami a sport legeredményesebb és legelismertebb játékosait foglalkoztatja, de számos feltörekvő és tehetséges játékosnak is lehetőséget biztosított a szereplésre.

A tragédiáról számos lovaspóló klub megemlékezett. "A hétvégi tragédiával a lovaspóló elvesztette az egyik legnagyobb támogatóját" - áll a Hurlingham Pólószövetség közleményében. "Egy büszke ember volt, aki keményen dolgozott és sokat adott mindenkinek életében, világszerte tisztelték" – mondta róla Karl Ude Martinez, lovaspóló kommentátor.

Forrás: MTI, Horse and Hound, The Telegraph, Racing Post

Borítókép: Pixabay

Kapcsolódó cikk
Kommentek