A melegítőpálya ugrásaira vonatkozó alapvető szabályok

Melegitopalya1

Sokszor fordul elő díjugrató versenyeken, hogy a melegítőpályán nem a szabályoknak megfelelő ugrást ugratnak a lovasok – és gyakran sem az edzők sem a lovasok nem tudják, hogy az adott ugrás szabálytalan. De mivel minden esetben felelősségre vonható az a lovas, aki megugorja a szabálytalan ugrást, még akkor is, ha nem volt tisztában ennek tényével, ezért nagyon fontos, hogy mind az edzők, mind a lovasok tájékozottak legyenek ebben a témában, és figyelemmel kísérjék a szabálymódosításokat. Cikksorozatunkban képekkel illusztrálva összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat.

A melegítőpályán legalább egy meredek és egy széles akadálynak kell lennie. Megfelelő nagyságú területnél további akadályok is lehetnek. Az akadályoknak szabályosnak és kizászlózottnak kell lenniük. A melegítőpályán lévő egyéb, nem a rendezőbizottság által kijelölt/nem kizászlózott akadályok ugratásáért diszkvalifikálás, és/vagy pénzbüntetés jár. Csak a rendezőbizottság által biztosított elemeket lehet felhasználni ugrás építéséhez.

A1

Az akadályokat csak a zászlózás szerinti helyes irányból lehet ugratni. A zászlók cseréjét a melegítőbíró engedélyezheti. Tehát az edzők önhatalmúlag nem nyúlhatnak a zászlókhoz.

A rudak háromféle helyzetben lehetnek:

  • mindkét végük kanálban – vízszintes rudak 
  • egyik végük a talajon, másik kanálban – ferde rudak
  • az egész rúd a talajon fekszik


A melegítőpálya akadályainak egyik része sem érinthető/tartható ugratáskor! A rudaknak könnyen leverhetőnek kell lenniük. A rudakat tilos beszorítani a kitörőkkel, gátolva ezzel a könnyű leverhetőséget.

A3

Az ugrásokat tilos letakarni, vagy azokra bármit ráteríteni. 

A2

Széles ugrás hátsó eleme csak „egy darab” rúd lehet. A hátsó rúdhoz kötelező minimum egy darab biztonsági kanalat használni, de ha van rá lehetőség, akkor mindkettőnek ilyennek kell lennie.

A4

Széles ugrás hátulja nem lehet alacsonyabban, mint az eleje.

A5

Az 1.40 m vagy alacsonyabbra kiírt versenyszámoknál a melegítőpálya akadályainak méretei 10 cm-rel haladhatják meg a versenyszám akadályainak méreteit mind magasság, mind szélesség tekintetében. Az 1.40 m-nél magasabbra kiírt versenyszámoknál a melegítőpálya akadályainak méretei maximum 1.60 m magasak és maximum 1.80 m szélesek lehetnek.

Forrás: FEI Stewards Manual

Kommentek