A világ legjobb négyesfogathajtói mérkőztek meg Aachenben

Aachen Kiemelt

Ismét a világ legjobb négyesfogathajtói mérték össze tudásukat és felkészültségüket Aachenben a Lovassportok Világünnepén. A 24 fogatot számláló mezőnyben hazánkat Dobrovitz József, ifj. Dobrovitz József és Galbács Ferenc képviselte.

A díjhajtó versenyszám eredménye nem hozott meglepetést az első helyet illetően. Az ausztrál Boyd Exell győzött, míg a második helyet a francia Benjamin Aillaud szerezte meg. A harmadik helyen az amerikai versenyző Chester Weber végzett. Dobrovitz József a tizedik, ifj. Dobrovitz József a huszadik, Galbács Ferenc pedig a 23. helyen zárta a versenyszámot.

Az aacheni maratonhajtás akadályai minden évben rendkívül nehezek és technikásak. A pályát építő Dr. Wolfgang Asendorf idén sem adta olcsón a sikert, embert és lovat próbáló, nehéz versenyszám várta a versenyzőket. Dobrovitz József a négyes akadály kivételével – ahol nem lovai, hanem ő hibázott – fantasztikus gyorsasággal és precizitással oldotta meg a feladatot és ötödik helyen ért célba fogatával. Ifj. Dobrovitz József 19., Galbács Ferenc pedig a 24. helyet szerezte meg ezen a napon. A dobogós helyezéseken a holland hajtók osztoztak: Koos de Ronde lett az első, Bram Chardon a második, IJsbrand Chardon pedig a harmadik.

Az aacheni négyesfogathajtó verseny az akadályhajtás versenyszámmal zárult. Dr. Wolfgang Asendorf könnyűnek egyáltalán nem mondható pályát tervezett erre a versenyszámra is, amit alapidőn belül, hibátlanul egyedül IJsbrand Chardon tudott csak meghajtani. Ez a holland hajtónak az összetett győzelmet is jelentette. Mögötte Chester Weber és Edouard Simonet zárták a versenyszámot. A legeredményesebb magyar versenyző ismét Dobrovitz József volt 17. helyével, Galbács Ferenc a 22., ifj. Dobrovitz József a 23. helyen zárta a versenyszámot.

A csapatversenyt összetettben Hollandia nyerte, második helyen Németország végzett, Belgium csapata pedig a dobogó harmadik fokára állhatott fel. A magyar különítmény a hatodik helyen zárta az aacheni viadalt.

Egyéniben a holland Ijsbrand Chardon nyerte meg a versenyt, második helyezett Boyd Exell, a dobogó harmadik fokára pedig Bram Chardon állhatott fel.

Dobrovitz József a 11., ifj. Dobrovitz József a 21, Galbács Ferenc pedig a 24. helyet szerezte meg.

Dobrovitz József lovai Aachenben: Bandidos, Carlo, Conversano Congo, Torino és Zizo voltak. Ifj. Dobrovitz József Babilon, Curtis, Dante, Exclusive és Lator nevű lovaival versenyzett. Galbács Ferenc fogatában Conversano Hera, Conversano Kamilla, Sissy, Vili és William 239 teljesítette a feladatokat.

Forrás: Fogathajtó Szakbizottság

Fotó: Marie de Ronde-Oudemans

Kommentek