Boyd Exell Szilvásváradon is dobogóra állt

Szvarad masters fogat 1

A négyesfogatoknál Boyd Exell, míg a ketteseknél ifjabb Dobrovitz József nyerte a szilvásváradi Lipicai Lovasközpontban rendezett nemzetközi fogathajtó viadalt.

A négyesfogatoknál Boyd Exell, míg a ketteseknél ifjabb Dobrovitz József vette át a vezetést a szombati maratonhajtást követően a szilvásváradi Lipicai Lovasközpontban zajló nemzetközi fogathajtó viadalon.

A királykategóriában sorozatban hatszoros világbajnok ausztrál hajtónak egy hibapontnál is kisebb hátránya volt a díjhajtás után, de a második számban fölényesen diadalmaskodott, hét akadályból hatban is a leggyorsabbnak bizonyult. Másodikként több mint tíz hibaponttal lemaradva a csapatban világbajnok, egyéniben négyszeres ezüstérmes amerikai Chester Weber zárt, aki így visszacsúszott a második helyre. Dobrovitz József a díjhajtás után maratonhajtásban is ötödik lett, ezzel összesítésben feljött a harmadik helyre. Hátránya viszont jelentős volt, közel 25 hibapont a két világklasszissal szemben, míg őt szorosan követte két cseh hajtó, Radek Nesvacil és Jiri Nesvacil. Az első szám után még legjobb magyarként negyedik Papp János nem tudta befejezni a maratonhajtást.

A ketteseknél a címvédő Dani Marcell szintén feladta az embert és lovat próbáló maratont. Az élre a csapatban háromszoros világbajnok ifjabb Dobrovitz József állt, aki a díjhajtáshoz hasonlóan maratonhajtásban is második lett. Ifj. Fekete György összetettben több mint hat hibaponttal követte, míg a harmadik helyre a romániai Rákóczi Gergő jött fel megnyerve a maratont, de az ő hátránya már több mint nyolc hibapont.

Az egyesfogatoknál a német Martin Stötzer tartotta első helyét.

A királykategóriában Boyd Exell közel tízpontos előnnyel várta a vasárnapi zárószámot, az akadályhajtást. Ennek megfelelően kényelmes tempóban, kevés kockázatot vállalva teljesíthette a pályát, taktikája pedig tökéletesen bejött, mivel nem volt verőhibája, így az időtúllépésért kapott 5,37 hibapontja összetettben és a zárószámban egyaránt meghozta a győzelmet számára. Chester Weber ugyan próbált gyorsabb tempóban haladni, de így is túllépte az alapidőt, ráadásul négy labdát vert, ezért ebben a számban csak ötödikként zárt. Összetettben így sem forgott veszélyben a második helye tekintve, hogy 25 hibaponttal előzte meg a harmadik helyezett Dobrovitz Józsefet. A magyar hajtó nem tudta megőrizni dobogós pozícióját, mivel a cseh Jiri Nesvacil két verőhibája és időtúllépése ellenére is jobb teljesítményt nyújtott nála. Dobrovitz négy labdát ütött, ami már önmagában 12 hibapontot ért, így visszacsúszott a negyedik helyre.

A pálya nehézségéről mindent elmond, hogy hibátlan hajtó nem akadt, de olyan is csak kettő volt, aki legalább labdát nem vert le, ez Boydon kívül még Papp Jánosnak sikerült.

A kettesfogatoknál ifj. Dobrovitz József több mint hat hibaponttal vezetett, így egy verőhibája és minimális időtúllépése ellenére is sikerült megszereznie a győzelmet összetettben. Az akadályhajtást viszont Gubácsi Gergő nyerte, aki hibátlanul szlalomozott a bóják között és időtúllépésért is csak 3,86 hibapontot kapott. Ifj. Fekete György összetettben megtartotta második helyét, a harmadikra pedig Kákonyi Norbert jött fel a romániai Rákóczi Gergőt megelőzve.

Az egyesfogatoknál a német Martin Stötzer két fogatával az első és a második helyet is megszerezte, ráadásul mindhárom számot megnyerte.

Szvarad masters fogat 2
Szvarad masters fogat 3

Forrás: MTI
Fotó: Császár Fotó

Kapcsolódó cikkek
Kommentek