Megkezdődött a fogathajtók viadala Szilvásváradon

Szvarad fogat masters1 og

A kettesfogatok között Dani Marcell bizonyult a legjobbnak a csütörtöki díjhajtásban a Lipicai Lovasközpontban vasárnapig tartó nemzetközi fogathajtó viadalon.

A kategória 28 fogatából a tavalyi győztes 52,98 hibaponttal nyerte meg az első számot, de előnye kevesebb mint egy hibapont a csapatban háromszoros világbajnok ifj. Dobrovitz József (53,71) előtt. Harmadikként és negyedikként is magyar versenyző zárt Farkas József és Kákonyi Norbert személyében. A verseny szorosságát mutatja, hogy még az ő hátrányuk sem éri el a három hibapontot.

Pénteken az egyes- és négyesfogatok szerepelnek a díjhajtó négyszögben, utóbbi kategóriában a hatszoros világbajnok ausztrál Boyd Exell először indul Szilvásváradon, akárcsak a csapatban világbajnok, egyéniben négyszeres ezüstérmes amerikai Chester Weber. Szombaton a maratonhajtást rendezik, vasárnap pedig az akadályhajtással zárul a viadal.

Nagy István: húsznál több nemzet vesz részt az idei Szilvásvárad Masters sorozaton

Az idén újra megrendezik a három lovas szakágat összefogó Masters nemzetközi versenysorozatot Szilvásváradon, amelyre több mint húsz nemzetet képviselve, közel félezer lóval neveztek hajtók és lovasok – mondta az agrárminiszter a fogathajtók etapját beharangozó hétfői sajtótájékoztatón.

Nagy István kiemelte: az elmúlt két évben, minden eseményt figyelembe véve több mint négyezer ló érkezett a 2018-ban átadott Lipicai Lovasközpontba. Elmondható tehát, hogy Európa egyik legnagyobb és legmodernebb, 6500 néző befogadására alkalmas lovas stadionja már bizonyított – tette hozzá. Az itt megrendezett viadalok közül is kiemelkedik a 2021-ben megálmodott Szilvásvárad Masters versenysorozat, amely három lovassport szakágat fog össze: a díjlovaglás és díjugratás mellett nagy hangsúlyt fektet a fogathajtásra is. A sorozat célkitűzése, hogy Szilvásváradot ismét bekapcsolja a világ lovassportjának vérkeringésébe.

A márciusban megtartott díjlovas viadal után a nemzetközi fogathajtó versenynek július 13-16-ig, a díjugrató versenynek pedig augusztus 3-6. között ad otthont a Lipicai Lovasközpont. A díjugrató verseny világkupa-forduló is lesz egyben, olimpiai minősítő versenyszámmal, amely az egyéni kvóták megszerzését segíti a 2024-es párizsi ötkarikás. Szeptember végén Szilvásváradon rendezik a 16. Nemzeti Vágta döntőjét. 2024-ben Magyarország rendezheti a négyesfogathajó-világbajnokságot, amelynek ugyancsak a Ménesgazdaság lesz a házigazdája.

Cseri Dávid, a Ménesgazdaság igazgatója a sajtótájékoztatón arról beszélt: a lovasközpont mára a világ lovassportjának meghatározó pontja lett, egyre több rangos lovas esemény helyszíne, így jótékony hatást gyakorol a térség gazdaságára, turizmusára is.

A hétvégi fogathajtó Masters-versenyen Szilvásvárad történetében először vesz részt a többszörös világbajnok ausztrál Boyd Exell és az amerikai Chester Weber.

A Ménesgazdaság idén ünnepli alapításának hetvenedik évfordulóját.

Forrás: MTI
Fotó: Császár Fotó

Kapcsolódó cikk
Kommentek