Eladó az ebreichsdorfi lovasbirodalom

Magnaracino Kiemelt

Eladósorba került a magyar lovasok egyik kedvelt versenyhelyszíne, az ebreichsdorfi Magna Racino. A létesítmény azonban több, mint egyszerű lovasközpont: valóságos lovas birodalom.

Frank Stronach, az osztrák származású kanadai üzletember minden gazdasági érdekeltségét eladja Ausztriában, így a Magna Racino-t is. A magyar lovasok között is jól ismert lovassport- és lóversenyközpont egyelőre még nem talált vevőre. Az eladást (lovas szempontból mondhatjuk, hogy szerencsére) nehezíti, hogy a terület természetvédelem alatt áll, ezért a hasznosíthatósága is korlátozott.

Pontosan 2004.04.04-én nyitották meg a Bécstől mintegy fél órás autóútra található Magna Racino Lovassport- és Lóversenyközpontot. A több mint 200 hektáros területen egyebek között galopp- és ügetőverseny-, illetve tréningpályák, valamint istállók, karámok, lakó, illetve kiszolgáló épületek, lovasiskola, a díjlovasok és díjugratók számára edző- és versenypályák, fedett lovarda, lóklinika, összesen 900 boksz, egy 500 főt befogadni képes rendezvényterem, konyha, étterem, tribün, kaszinó található.

A hangsúly Amerikára kerül

A 85 éves Stronach (eredeti nevén Franz Strohsack) közismerten az angol telivérek, a futtatás és a tenyésztés szerelmese is, ezért a nyitást követő négy éven át a régióban irreálisan magas pénzdíjakkal támogatta és vonzotta a pályára a lóversenyfuttatókat.

Miután azonban éppen ezekben az években vásárolta meg Amerikában is a lóversenypályáit (jelenleg összesen hét kaliforniai, marylandi, floridai és oregoni lóversenypálya, valamint szórakoztatóközpont áll a tulajdonában), pénzügyi racionalizálásra kényszerült és 2008-ra beszüntette a bőkezű támogatást. Ezzel a lépéssel pedig jóformán véglegesen aláírta az osztrák lóversenyzés halálos ítéletét.

A Stronach Group egyébként Észak-Amerikában a bevételei alapján a legjelentősebb lóverseny vállalkozás, amely a lóversenypályák és hozzájuk kapcsolódó szórakoztató központok, kaszinók üzemeltetése mellett egyebek között fogadási hálózatokat és lóverseny tévécsatornát is működtet.

Páratlan lovasbirodalom Bécstől mintegy fél órányi autóútra

Virágzó lovasélet

Miközben a lóversenyzés küszködött, a Magna Racinon egyre nagyobb teret kaptak a lovassportok, különösen a díjlovaglás és a díjugratás. De versenyeztek itt lovastornászok és a lovaspóló is jelen van Ebreichsdorfban.

A hely népszerűsége egyelőre az eladásról szóló hírek ellenére sem csökkent, hiszen 2018-ban már 22 hétvégét lefoglaltak díjugrató vagy díjlovas versenyek számára.

Egyre nagyobb teret kaptak a lovassportok, különösen a díjlovaglás és a díjugratás

Ausztriában minden eladó

Stronach, miután a politikai törekvései kudarcba fulladtak (Team Stronach néven alapított pártot, amelyet átmeneti sikerek után végül 2017-ben feloszlatott), úgy döntött, hogy minden gazdasági érdekeltségétől megválik Ausztriában. Ezek közé tartozott egy olajfeldolgozó malom Steiermarkban, egy lakópark Oberwaltersdorfban, egy golfpálya Ebreichsdorfban, illetve a legjelentősebb tételként a Magna Racino. Az érdekeltségek összértékét 100 millió euróra becsülik.

Az utóbbi hónapokban úgy tűnt, hogy a Magna Racino kivételével minden vevőre talált. A lóverseny- és lovasközpont jövője viszont egyelőre még teljesen bizonytalan, mivel a terület nagy része természet- és madárvédelem alatt áll, illetve Natura 2000 besorolást kapott. Ez annyit jelent, hogy jelenleg csak olyan tevékenységek végezhetőek itt, amelyek összeegyeztethetőek a természet megóvásával, tehát nem építhető itt egyszerűen egy újabb lakópark vagy ipari vállalkozás sem.

Ez jó, hír a lovaglás szerelmeseinek, azonban a jelenlegi feltételek mellett bizonyára nem lesz könnyű erre a hatalmas területre befektetőt találni.

Eladó a lovasbirodalom - de nem lesz egyszerű vevőt találni

Írta: Vonczem Gabriella

Fotó: Magna Racino

A lovas világ legfrissebb hírei egyenesen a postafiókodba:

Kommentek