A tűz elől mentik a lovakat Kaliforniában

Kalifornia

Kaliforniában az utóbbi időszak egyik legpusztítóbb erdőtüze tombol, amely teljes városokat éget porig. A lakók gyakran mindent hátrahagyva kénytelenek menekülni a lángok elől, tudva, hogy nem lesz hova hazatérniük. A hatóságok és önkéntesek pedig mindent megtesznek azért, hogy az állatokat is biztonságba helyezzék.

Csak a lova maradt

Hillary Johnson és lova, Augie a Paradise környékén tomboló tűzvész elől keresték a biztonságba vezető utat. Épp csak elkerülték a lángokat, Hillarynek lován és a ruháin kívül mindene odaveszett a tűzben, Augie-t pedig kétségbeesetten szerette volna biztos helyen tudni. De úgy tűnt, a helyi bevásárlóközpont parkolójából nincs tovább... A hatóságok mindenkit távozásra szólítottak fel. Hillary könnyeivel küszködve azon tépelődött, hogy szabadjára engedi lovát, hátha az egyedül, az ösztöneire hallgatva megtalálja a tüzes pokolból kivezető utat.

Három rendőr sietett a segítségére, akik a kutyákat mentették ki az elhagyott házakból, és arra kérték, várjon. A helyiek útmutatása alapján egy közeli autó- és utánfutó-kölcsönzőhöz indultak, ahol remélték, talán találnak még valamilyen használható járművet Augie számára. Hillary könnyek között búcsúzkodott lovától. Peter DaSilva, a képeket készítő fotós megígérte, hogy a ló mellett marad, amíg csak lehet, és ha tényleg nem maradt más lehetőség, szabadjára engedi.

A fojtogató füstben, a lángok közeledését figyelve ő maga is azon töprengett, mit tehet. Próbálja meg a lovat az autója mellett vezetni, amilyen messzire csak lehet? 15-20 perc idegőrlő várakozás után tűnt fel ismét a rendőrautó, mögötte egy utánfutóval. Igaz, nem lószállító utánfutó, és sok hely sem volt benne, de mégis egy esély Augie számára.

Da Silva videót is készített arról, ahogy konvojban haladnak Paradise tűz szegélyezte utcáin:

"Ha bárki, aki Paradise környékéről ismeri Hillary Johnsont, kérem, mondja el neki ezt a történetet. Semmit nem tud, még a telefonja is odalett. ... Együtt érzek azokkal, akik mindenüket elvesztették a tűzben" – írta posztjában Peter DaSilva. Nem kellett azonban sokat várnia, hamarosan ő maga is elmesélhette neki mindezt és lefotózhatta, ahogy Hillary és Augie újra találkoztak.

Tűzben született

Szintén elképesztő mentésben volt része egy másik csapatnak, akik Kanan egy ranchára indultak, ahol az istálló porig égett és három evakuálásra váró ló várt rájuk a fedeles lovardában. De az épületen kívül egy szabadon mozgó kancára bukkantak, aki pont előttük ellett meg.

Nem volt vesztegetni való idő: feltették a négy lovat a három férőhelyes lószállítóra, az egyik segítő pedig az ölében tartotta a pokrócba bugyolált kiscsikót az autó platóján. A kancát és a csikót is azonnal megvizsgálta állatorvos, amint biztonságos helyre értek, és megerősítette, hogy a körülmények dacára mindketten kiváló egészségnek örvendenek.

Camp Fire - a legpusztítóbb tábortűz

A Kalifornia északi és déli részén pusztító három nagyobb tűzvész oltásában nyolcezernél több tűzoltó vesz részt. Vasárnap Észak-Kaliforniában 450 négyzetkilométeren égett az erdő, és csak a terület negyedén sikerült egyelőre megfékezni a lángok terjedését. Az állam fővárosától, Sacramentótól nem messze fekvő Paradise városka porig égett, a lakosságot már csütörtökön evakuálták. A 86.000 lelket számláló, erdők és parkok határolta Chico város szintén lángokban áll, a hatóságok mentik, akit lehet, mert a kötelező evakuálás ellenére sokan otthonaikban maradtak. Paradise környékén akkora terület áll lángokban, mint Manhattan, három megyében kritikus a helyzet. Egyes országutak már megközelíthetetlenekké váltak, részben a lángok, részben a sűrű füst miatt. A kaliforniai tűzoltóság igazgatója szerint még hosszú időbe telik, mire sikerül megbirkózni a lángokkal. öbb mint 6700 épület vált a lángok martalékává és 150.000 embert kellett evakuálni. A halottak számát tekintve ez a legsúlyosabb erdőtűz Kalifornia történetében azóta, hogy számon tartják az áldozatokat.

Kaliforniát 2017 óta szinte folyamatosan tűzvészek sújtják. A legutóbb 2018 augusztusában Mendocino környékén csaknem 190.000 hektárnyi terület vált a lángok martalékává, két hónapig tartott, míg a tüzet sikerült megfékezni. A jelenségért egyes szakértők a legelő állatok létszámának csökkenését, és az emiatt megmaradó nagy mennyiségű, száraz és könnyen lángra kapó aljnövényzetet okolják.

Amikor nincs más lehetőség, csak a menekülés

A Camp Fire névre keresztelt tűzvész nem csak a lakosságot, de az állatokat is sújtja. Az állattartók egy része igyekszik kimenekíteni kedvenceit, a hátramaradtakat pedig tűzoltók, rendőrök és önkéntesek próbálják biztonságba helyezni – gyakran az életük kockáztatásával.

Azok számára, akik nem éltek át hasonló katasztrófahelyzetet, gyakran érthetetlen, hogyan is hagyhatja hátra bárki is állatait. Akinek pedig volt része ilyen tragédiában az, tudja, hogy ilyenkor a lehetőségek korlátozottak. A menekülés csak akkor megoldás, ha az állattartó időben cselekszik, és van megfelelő szállítókapacitása állatállománya elszállítására. De általában mire biztossá válik, hogy kötelezően evakuálnak egy-egy területet, az autópályák tömve vannak, a benzinkutak kifogynak az üzemanyagból, tehát korlátozottak a lehetőségek a menekülésre.

Amerikában a hasonló természeti katasztrófák jóval gyakrabban fordulnak elő, mint Európában, ezért az ottani sajtóban rendszeresen felmerülő téma, hogy mi ilyenkor a teendő, mit tehetnek az érintett területek lakói, hogy átvészeljék a katasztrófát. Ez alól a lovas média sem kivétel: az angol nyelvű lovas portálok rendszeresen közölnek cikkeket evakuálási és egyéb tippekkel, amelyek életmentőek lehetnek egy hasonló katasztrófahelyzetben.

A menekülés korlátozott lehetőségei miatt azonban mindig vannak lótartók, akik kénytelenek hátrahagyni a házukat és állataikat, ösztöneikre és a sorsra bízva őket. Ilyenkor jellemzően kihelyeznek nagyobb mennyiségű takarmányt és vizet az állatok számára és lehetővé teszik, hogy a lovak, ha úgy adódik, kitörhessenek a karámból, istállóból, legelőről és elmenekülhessenek. A lovakat próbálják egyszerűen azonosíthatóvá tenni, és feltüntetni a telefonszámukat a lovak patáján festékkel, az oldalukon tartós állatjelölő festékkel, illetve a lovak sörényébe font bilétákon.

Az összefogás jellemzően hatalmas ilyenkor, sok helyen állatorvosok önkéntesként, társadalmi munkában kezelik az állatokat szintén önkéntes segítők közreműködésével, a lakosságtól pedig rengeteg adomány érkezik az állatok ellátására. A kisebb-nagyobb sérülések, köztük égési sérülések ellátása mellett az állatorvosonak a füst okozta légúti problémák ellátására kell felkészülniük.

Amint pedig a helyzet rendeződik, megpróbálják felkutatni a gazdákat és visszajuttatni hozzájuk kedvenceiket.

Forrás: MTI, Index, Racionál Horsemanship

Borítókép: ABC7 News Bay Area

Kapcsolódó cikkek
Kommentek