Díjugrató pályáról a galoppra: Joe Whitaker gátversenyt nyert

Gatverseny illusztracio

Egy nap alatt több mint 37 ezren nézték meg az egyik közösségi csatornán annak a newcastle-i gátversenynek a finisét, amelyben Joe Whitaker, az olimpiai bajnok John and Michael Whitaker unokaöccse élete első lóversenyfutamában indult és hatalmas küzdelem után győzött.

Mindig is szerettem volna az ugróversenyeket kipróbálni a lóversenyen, de eddig nem nyílt alkalmam rá, mert annyira lefoglalt a díjugratás. Annak ellenére, hogy jóformán lóháton születtem, nagyon komolyan kellett készülnöm, mert lóversenyben lovagolni egészen más, mint díjugrató versenyen. Nem volt könnyű ráéreznem a másfajta ülésre és az egyensúlyra egy versenylovon, valamint hozzászoknom ahhoz, hogy másképpen kontrolláljuk, irányítjuk a lovat. A verseny előtt nagyon sokat tréningeztem és fitneszedzésre is jártam. Most már kényelmesen érzem magam és izgatottan várom a versenyt” – nyilatkozta Joe Whitaker a verseny előtt a Racing Postnak.

A fáradozásai kétségtelenül kifizetődtek, hiszen hatalmas csatában, az utolsó centimétereken sikerült megszereznie a győzelmet január 28-án egy amatőrlovasoknak kiírt gátversenyben a newcastle-i lóversenypályán. A 4000 méteres futamban 13 gátat kellett megugratniuk a lovasoknak. Az utolsó méterek nagy csatája itt látható:

Whitaker a favoritnak számító Ladronne nyergében ült, akit az egykori ugrózsoké, Tjade Collier treníroz. A fiatal tréner nemrég váltott és kezdett idomárkodni. Eddig Landrobe-bal együtt mindössze 12 indulója volt és Joe Whitakerhez hasonlóan új karrierjének első győzelmét aratta.

Whitaker a győzelem után az angol lóversenyszaklapnak úgy nyilatkozott: "Ladronne csodálatos volt, akiben Tjade nagyon bízott. A verseny előtt kapott utasítások 150 százalékban hasznosak voltak és nagyon hálás vagyok a trénernek, hogy felülhettem a lóra. A verseny alatt végig arra figyeltem, hogy jól ugorjunk, tartsuk a megfelelő ritmust és nyugodtan haladjunk, majd a végén éreztem az erőt, a frissességet a lóban és mindent beleadtunk. Élveztem a verseny minden másodpercét, garantáltan lesz folytatása!

A 32 éves lovas amellett, hogy a híres díjugrató család tagja, maga is tehetséges versenyző. Számos győzelme mellett 2006-ban csapatban bronzérmet szerzett korosztályában az Európa-bajnokságon. Eddigi pályafutása csúcspontját azonban kétségtelenül az jelentette, amikor 2016-ban az angol csapat tagjaként megnyerte az ötcsillagos Nemzetek Díját Gijonban.

Nem ő az egyetlen sikeres ugrózsoké, aki a díjugratás világából érkezett, hiszen többek között a sokszoros Grade 1-nyerő lovas, Robbie Power sokáig díjugratóként versenyzett és olyan nagy versenyeken aratott győzelmet, mint Hickstead Speed Derby.

Tovább a futam eredményére (Racing Post) >>

Forrás: RacingPost
A borítókép illusztráció. Kép forrása: Pixabay

Kapcsolódó cikkek
Kommentek