A német tenyésztés kettős sikere a 151. Német Derbyben

Hamburg Derby og

Adlerflug két fia végzett az élen az idei Német Derby-ben Hamburgban. Igaz, a győztes In Swoop francia tréningből érkezett, azonban a tulajdonosa és tenyésztője a nálunk is jól ismert Ullmann család tulajdonában álló Schlenderhan ménes.

Július 4-én futották minden Derbyk ősét és névadóját az angliai Epsomban, majd egy nappal később már a franciáknál álltak starthoz a legjobb háromévesek az ottani Derbyben, a Prix du Jockey Clubban. A két legnagyobb európai lóversenyüzemet egyedül a harmadik legjelentősebb, az ír előzte meg még egy héttel, így igazából ők nyitották az öreg kontinensen a Derby-szezont. A mostani vasárnapon, július 12-én a lóverseny negyedik legjelentősebb európai központjában, Németországban álltak starthoz a legjobb háromévesek.

Magyarok a Német Derbyben

A magyar lóversenyzés és a magyar tulajdonosok számára az angol Derbyben egyetlen egyszer, 1876-ban Kisbér és Baltazzi Sándor tulajdonos révén termett babér. Az íreknél és a franciáknál eddig nem jártak sikerrel magyar tulajdonú vagy tréningben álló lovak. A német versenyüzemhez korábban szorosabban kötődő magyar lóversenyzés azonban Hamburgban, az először 1869-ben lefutott, akkoriban még Észak-Német Derby nevet viselő, de már régóta Deutsches Derby néven futó nagyversenyben sok szép eredményt ért el.

Legutóbb három éve, 2017-ben volt némi köze a magyaroknak a Derby-nyerőhöz, hiszen a győztes, a Röttgeni Ménes Windstoßának anyai vonalában ott található a magyar Imperiál. A magyarok fénykora azonban inkább az 1800-as évek végére, az 1900-as évek elejére tehető. Az egyik archívumban megtalálható egy 1963-as felvétel arról, hogy idősebb Klimscha Albert lova nyert Lester Piggottal a nyergében Batthyány grófnő tulajdonosnak. A versenyben ifjabb Klimscha Albert is lovagolt édesapjának, aki őt a vezetőlóra lovasította ki:

Íme néhány példa a magyar zsokék, trénerek (Magyarországon tréningezett angol idomárok) és a tulajdonosok sikerére:

Deutsches Derby tablazat1
Forrás: Wikipedia

Meglepetés győzelem

A futamot az idei évben 151. alkalommal rendezték meg 650 ezer eurós (230 millió forint) összdíjazás mellett. (A Magyar Derby összdíjazása 14 millió forint.) A helyszín másfél évszázada a Hamburg-Horn lóversenypálya, amely igazából nem a legoptimálisabb helyszín, hiszen az észak-német időjárás gyakran esős, kellemetlen, illetve a nagyjából 2000 méteres pályán a kanyarok nagyon élesek.

Idén 19 telivér sorakozott fel a még mindig zárt kapuk mögött rendezett verseny startjánál. Az indulók közül a német tréningben állók mellé két telivér érkezett Franciaországból is, igaz ők nem véletlenül kerültek ide, hiszen mindkettő (fő)tulajdonosa német.

A verseny első számú favoritjának a Görlsdorfban tenyésztett Wonderful Moon számított, aki kétévesen már Group 3-as szinten aratott fölényes győzelmet, majd idén legutóbb a Group 2-es Union Rennent nyerte meg. A verseny azonban végül nem alakult számára kedvezően, és ezúttal „csupán” a hatodik helyen ért célba.

Az erős tempónak köszönhetően a táv első felében nagyon széthúzódott a mezőny és csak a viszonylag rövid befutóegyenesre kerültek közel egymáshoz a résztvevők. Az utolsó 200 méteren hatalmas csata alakult ki öt-hat ló között, amelyet végül a Franciaországban, Francis-Henri Graffardnál trenírozott In Swoop nyert meg Ronan Thomas-szal a nyergében.

A franciák nagyon örültek a győzelemnek, mivel eddig még soha nem sikerült egyetlen gall trénernek sem megnyernie a versenyt, illetve a lovas számára is ez volt élete első Group 1-es sikere. A győztes egyébként nem számított különösebben esélyesnek, mivel meglehetősen rutintalan volt, keveset futott és eddig még nem versenyzett ilyen magas szinten.

A verseny eredménye:

Deutsches Derby tablazat2
Forrás: Deutscher Galopp

A győztest a helyiek is a sajátjukként ünnepelték, hiszen a tulajdonosa és a tenyésztője az Ullmann báró családjának tulajdonában álló Schlenderhan ménes, amely fennállása óta már a 19. alkalommal tudta elnyerni a Német Derby trófeáját. Ullmann báró 2019-ig saját tréningtelepet tartott fenn, azonban ezt felszámolta és a jobb lovait Franciaországba adta tréningbe. A két legígéretesebb a 30-szoros trénersampionhoz, André Fabre-hoz került, míg öt másik Graffard-hoz Chantilly-ba.

A német tenyésztés sikere

A győztes, sőt a második helyezett Torquator Tasso is a Schlenderhanban álló Adlerflug fia. Az In The Wings apaságú és a manapság a tenyésztésben az egyik legsikeresebb családdal, azaz Galieloéval is rokonságban álló 16 éves fedezőmén maga is megnyerte a Német Derbyt 2007-ben, majd egy másik Group 1-es győzelmet is elkönyvelhetett a szintén 2400 méteres Deutschland-Preis megnyerésével. Emellett másodikként ért célba a Badeni Nagydíjban is, valamint harmadik helyet szerzett Longchamp-ban a Prix Ganay-ban, illetve a Group II-es Hansa Preisben is. Eddig már három Group 1 nyerőt adott – Iquitos, Ito, valamint a német Kancadíjban győztes Lacazar -, akik közül Ito a mostani Derby-nyerő teljes testvére. Fedeztetési díja idén elérte a 15 ezer eurót. Az elmúlt években néhány magyar tenyésztő is nagy lehetőséget látott benne és fedeztette a kancáját Adlerfluggal. Jelenleg három utódja áll magyar tréningben, akik közül Aurora Amica, a Magyar Kancadíjat nyert Alcobaca lánya a legjobb.

A borítókép illusztráció. Kép forrása: Deutscher Galopp

Kapcsolódó cikkek
Kommentek