Bemutatkoztak Dióspuszta legígéretesebb csikói

Diospuszta Kiemelt

Esti Fény idei Magyar Derbyben aratott győzelménél jobb reklámra egyetlen tenyésztő sem vágyhat, ez egyértelműen kiderült a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok Dióspusztai Angol Telivér ménesében rendezett, augusztus 25-i nyílt napon.

Yearling-felvezetéssel, azaz a másfélévesek bemutatásával kezdődött a Dióspusztai Angol Telivér Ménes nyílt napja, amire az előző évekhez képest jóval többen érkeztek. A már hagyománynak számító rendezvényre számos tréner, futtató, tenyésztő és lószerető érdeklődő is ellátogatott.

A ménes 25 saját tenyésztésű és nevelésű másfélévesét mutatta be a nagyközönségnek azzal a nem titkolt céllal, hogy vevőket vagy bérlőket találjanak a számukra.

A bérlet egyre népszerűbb megoldás a lófuttatásra és annyit jelent, hogy a bérbevevő a saját nevén versenyeztetheti az adott lovat, állja a tréningezéssel és a futtatással járó valamennyi költséget. Bérleti díjként pedig a ló versenynyereményének előre meghatározott százalékát (10-30 százalékot) fizeti a tulajdonosnak, ebben az esetben a ménesnek. Ez kedvező mindkét fél számára, hiszen a ménesnek egyébként magának kellene minden felkészüléssel és versenyzéssel kapcsolatos költséget fedeznie (és mint tudjuk egy versenyló élete során ez a legdrágább). A bérlő számára az a vonzó, hogy nem kell a ló megvásárlására költenie, csak egy versenyszezonra kötelezi el magát egy ló mellett (a bérlet a legtöbb esetben ennyi időre szól, de meghosszabbítható), illetve a ló versenypályafutása után nem neki kell gondoskodnia a ló további elhelyezéséről, vagy esetleges második karrierjéről.

A felvezetés után az érdeklődők ajánlatot tehettek. A legvonzóbb származású és küllemű csikókért komoly licit alakult ki. Végül egy telivért megvásároltak, 14-es pedig kibéreltek, illetve három telivért, akiket már nem is vezettek fel, korábban bérbe vettek, és további érdeklődők is jelentkeztek. Így végül a 28 yearlingből 18 talált gazdára.

Diospuszta Felvezetes

A ménes másfélévesei 11 különböző apától származnak: a Franciaországban fedező French Fifteentől és Capitain Marveloustól, valamint az Angliában állt Harbour Watchtól, illetve a Csehországban állomásozó Pouvoir Absolutől és Egertontól. A többiek a korábban a ménesben tevékenykedett apáktól, azaz The Bogberrytől, Ryantől, Steady As A Rocktól, Pigeon Catcherttől, Simplextől és Fairlypitől születtek.

A megnövekedett érdeklődés egyértelműen Esti Fény Magyar Derbyben aratott sikerének, illetve több más innen származó ló jobb szereplésének köszönhető. Esti Fény apja, Pigeaon Catcher viszont több év után idén elkerült Dióspusztáról, pedig talán most mutatkozott volna rá az eddigi legnagyobb kereslet.

A ménesben jelenleg öt fedezőmént láthattak az érdeklődők. A Galileo apaságú Move Your Visionnak és a már 18 éves Bully Pulpitnak idén születtek az első csikói Dióspusztán. A háromszoros Millenniumi Díj nyerő, német származású Akaba, a Szlovákiából idekerült kezdő apamén, Innovator, valamint a már 20 éves, Francia Derbyt nyert Anabaa Blue is jövő évtől kezdődően bizonyíthat az utódaival Magyarországon.

A látogatás másik, népszerű programja az idei születési csikók meglátogatása. Igazából örömterápiának is felfogható, amikor a tömeg besétál a legkisebbek karámjába, ahol minden lovat nemcsak megnézni, hanem megsimogatni is szabad. A nagy karámban összesen 25 kiscsikó legelészett anyjával, hiszen ők még választás előtt állnak. Itt a legtöbb telivér Move Your Visiontól és Bully Pulpittól származott, néhány a Verglas apaságú, mérföldön sikeres Stormy Rivertől és a korábban a ménesben szolgált, Simplextől született. A többiek cseh és francia fedeztetések „eredményei”. Két-két csikó Anodint, a 14 Group 1-es versenyt nyert Goldikova teljes testvérét, illetve a Group 2-es és 3-as győzelmekkel rendelkező, mutatós lovakat adó Penny’s Picnicet, egy-egy kis telivér pedig a kétévesen Breeders’ Cup Juveline-t nyert, gyors George Vancouvert, valamint az amerikai apai vonallal rendelkező Chardonnay Tchequet mondhatja apjának.

Ezen kívül az üres, illetve vemhes kancákkal is találkozhatott mindenki. Így többek között a tavalyi Kancadíj nyerőjét, Messerschmittet vagy a Magyar Derbyt nyert Shamal Sallyt is viszontláthatták a régi rajongónk.

Diospuszta Menes

Szöveg és fotó: Vonczem Gabriella

Kapcsolódó cikk
Kommentek