Vonczem Gabriella cikkei

Francia csúcsmének

A magyar futtatók és tenyésztők között az utóbbi évtizedben az egyik legkedveltebb piac a francia, ahonnan több Magyar Derby-nyerőt is vásároltak az elmúlt években. A francia tenyésztés az elmúlt években komoly fejlődésen ment keresztül. A január 19-20-i hétvégén, a Mének Útja rendezvényen a legjobb és legdrágább méneket is közelről csodálhatták meg az érdeklődők.

A galopp legjobbjai 2018-ban

A zsokéknál hatalmas küzdelemben Stanislav Georgiev szerezte meg újra a bajnoki címet Paizs Gábor előtt. Ez volt az egyetlen címvédés 2018-ban a Kincsem Parkban, ugyanis minden más kategóriában új bajnok született, így a trénereknél Zala Csaba, az utánpótláslovasoknál Gönczi Rebeka, az ugrólovasoknál Horváth Balázs, az amatőröknél Sárfy Kitti ünnepelhetett.

Kancauralom a lóversenypályákon?

Egy-két évtizeddel ezelőtt még az is óriási ritkaságnak számított, ha egy kanca bekerült a világ 50 legjobb telivére közé. Az elmúlt több mint egy évtizedben azonban gyökeres fordulat következett be és jelenleg a világ legmagasabbra értékelt lova is egy kanca, Winx, Európa kedvence pedig az angol Enable.

Galopp: új világrekord a Japán Kupán

A világ leggyorsabb idejével nyerte a 2400 méteres Japán Kupát november végén a helyiek kedvence, a hároméves Almonde Eye. A világ egyik legmagasabb, 5,8 millió dollár összdíjazású versenyének győztesét már most a jövő évi Prix de l’Arc de Triomphe egyik nagy esélyeseként emlegetik.