Sikeres évet zárt az Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad

Szvarad 2020osszefoglalo og

A pandémia okozta nehézségek ellenére eseménydús és rendkívül eredményes évet zárt az Állami Ménesgazdasági Szilvásvárad. Cseri Dávid összefoglalója.

Dr. Nagy István agrárminiszter 2020. február 14-én közösségi oldalán jelentette be, hogy Cseri Dávid veszi át az Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad vezetését. Lássuk, mi történt az eltelt szűk egy év során:

"Egy esztendeje ért az a tisztesség, miszerint rám bízták a lipicai fajta megóvását, valamint Szilvásvárad visszavezetését a nemzetközi lovassport élet vérkeringésébe. A lipicai fajta az egyik legrégebbi kultúr lófajtája a történelemnek. Világszinten is egyik legjelentősebb állománya hazánk kezében van, így különösen nagy megtiszteltetés és felelősség a ménesgazdaság irányítása. A 2020-as évben a történelmi viszontagságok ellenére is számos kitűzött cél megvalósítása sikerült, ami megalapozza a jövő évi tervek életre hívását.

A fajta génmegőrzése évtizedek óta zavartalanul folyik, azonban népszerűsítése és a hozzá méltó, a világ lovassportjában való helyének visszafoglalására a sportkipróbálásokon keresztül van lehetőség. Erre munkatársaimmal minden lehetőséget igyekszünk megteremteni. Közel húsz esztendő után két négyesfogatunk készül a 2021-es budapesti Európa-bajnokságra, és nemzetközi versenyekre ifj. Galbács Ferenc és Váczi István fogathajóinkkal. Az itt elért sikerek viszik ismét a fajta hírét a leginkább, mint ahogy az 1984-es világbajnoki sikerek után. Ebből következhet az egyedek értékének megtöbbszöröződése és az idegenforgalom élénkülése is. A fiatal szakembereinknek is lehetőséget kívánunk biztosítani, így a szezonban ifjú hajtónk, Kemény János is starthoz állhatott kettesfogatával.

Ménesgazdaságunk lovasai, Mikó Tamás és Rácz Zsófia számos országos eredményt értek el a díjlovas szakágban. Dallos Gyula irányítása alatt Marschall István is lovakat készít fel versenyekre, ahol a legjobb külföldi származású egyedeket legyőzve is öregbíti ménesgazdaságunk hírét. Géczi Hanna és Medve Daniella belovaglóink sikeres rajtengedély vizsga után képviselik ménesgazdaságunk színeit. A közelmúltban válogatott lovasunkhoz, Szokola Csabához is kiképzésre került egy méncsikónk, mely ló képességei alapján szintén részese lehet a nemzetközi lovasmérkőzéseknek.

Pintér András nemzetközi hírű filmrendező és marketing szakember segítségével közösségi oldalainkon folyamatos betekintést nyújtunk az érdeklődők számára a gazdaság életébe, esetenként a több milliós eléréssel. Ezen kívül hetente jelennek meg rendezvényeink, lovaink a közmédia felületén is az Itthon vagy, illetve Nyaralj itthon sorozatok élő bejelentkezéseiben.

A pandémia ellenére számos sikeres rendezvényt tudhatunk magunk mögött. Mind a fogathajtó, a díjlovas, mind a díjugrató szakágakban rekordot döntöttünk az induló lovasok és a közönség tekintetében is. A díjugrató championátus döntőjében, Szilvásvárad történetében először 300 ló versenyzett három napon keresztül, olykor több mint 2000 látogató előtt. 2020-ban elkészült saját, világszintű díjugrató akadálypályánk is. E tényeknek köszönhetően a Lovassport Szövetség részéről is megnyílt az út, hogy 2021-ben mindhárom szakágban nemzetközi versenyeket rendezhessünk. A fiatal tehetségeknek teret adva első alkalommal rendezhettünk szabadidőlovas versenyt.

Szvarad 2020osszefoglalo 15

Dallos Andorra emléktábla avatással, Kádár László világhírű fogathajtóra pedig emlékkiállítás megnyitásával emlékeztünk.

Az idegenforgalom tekintetében látogatottságunk számos alkalommal többszörösére nőtt a tavalyi szezonnak, csakúgy, mint a tenyésztésben az eladott örökítőanyag mennyisége. Az egri Dobó István múzeummal együttműködve a közeljövőben új kiállításunk fog nyílni a Lipicai Lovasközpont kiállítótermében, melynek keretében bemutatjuk az építkezések előtt a lovaspálya területén feltárt 3000 éves bronzkori lovasszobrokat. A kiállítás ékköve lehet a ménesgazdaságnak és Szilvásváradnak, akár a bécsi természettudományi múzeum Willendorfi Vénusza. Ménesünk idegenforgalmi látogatottsága a minőségi bemutatóknak és egyéb programoknak köszönhetően a következő években a többszörösére nőhet, tekintve, hogy a Szalajka-völgyet közel évi egymillió vendég látogatja. A szálláshelyeink kihasználása is nőtt, a hétvégéinkre szinte egész nyáron minden szobánk teltházzal üzemelt.

A Lipicai Lovasközpontban igyekszünk teret adni a kulturális rendezvényeknek is, így az elmaradt nemzetközi történelmi lovas gála helyett 500 fő alatti, nagysikerű koncerteket rendeztünk, olyan fellépőkkel, mint a Budapest Bár vagy a Blahalouisiana.

Július 1-jén történelmet írtunk lovardánk udvarán, 1945. után e napon alapították újjá a Magyar Honvéd Huszárságot, mely díszalegység a jövőbeni reprezentációin (nemzetközi delegációk fogadása a budai Várban, nemzeti ünnepeink, stb.) kizárólag lipicai lovakat fog használni, így bizonyosan tovább fogja emelni a fajta hírét és értékét.

Oly sok év után a parádi Cifra Istálló is lovakat tud a nagyközönség előtt felvezetni. Minden őshonos fajtánkból sikerült egyedeket felállítanunk, mely összeállítás egyedülálló az országban. Az istállókat és környezetüket méltó módon sikerült felújítanunk. A sétakocsikázás szolgáltatás osztatlan sikert aratott, csakúgy, mint Marócpusztán, ahol kiszolgáljuk a balatoni idegenforgalom igényeit is.

Szvarad 2020osszefoglalo Cifra

A Plútó törzsménistálló mögötti Lipicai Emlékpark is felújításra került, mely új látványosság az érdeklődők számára. Az épületek renoválásának jó része befejeződött, mind a marócpusztai épületek, mind pedig a Plútó Szálló tetőhéjazatának és szobáinak tekintetében.

A gidrán fajta tenyésztésében is történt előrelépés. Mezőhegyes után a dunántúli tenyésztőket kiszolgálva Marócpusztán is mén-, illetve kancavizsgát tartottunk.

A szánai kancacsikó telep tekintetében közel húsz, Csipkéskút tekintetében tíz év után hajtottuk ki legelőre növendék állatainkat, mely tartási mód elengedhetetlen a lipicai fajtajellegének és kondíciójának megőrzéséhez.

A nemzetközi kapcsolatok tekintetében is sikerült az előrelépés. Szinte minden európai lipicai ménessel felvettük a kapcsolatot, melynek köszönhetően folytatódhat a tenyészcsere program, a nemzetközi lovasgálán számos országot vendégül láthattunk volna, illetve az Unesco kulturális örökség listájára is felkerülhet a fajta. 2020 augusztusban a ménes történetében először ellátogatott hozzánk a Bécsi Spanyol Lovasiskola igazgatója, Sonja Klima asszony a piberi szövetségi ménes vezetőjével, Erwin Moviával, és a nemzetközi Lipicai Szövetség képviselőjével Maximilian Dobretsbergerrel. A tenyészcsereprogram folytatásán túl a világhírű spanyol iskola várja hazánk lovasait, hogy az ott megszerzett tudást itthon kamatoztathassák.

Szvarad 2020osszefoglalo SRS

A XXI. Őszi Lóárverés soha nem látott sikert hozott, az eddigi átlagárak háromszorosáért keltek el a lovak, ezzel megerősítve a kitűzött célt, miszerint a fajta presztízsének vissza kell térnie a mindennapokba. A pandémiás helyzetre való tekintettel meghirdettük a világ első Online Lipicai Lóárverését, mely szintén nagy sikert hozott, számos új külföldi vásárlóval.

Az „Agrárgazdasági képzések és felkészítő tréningek” elnevezésű projektben a ménesgazdaságunkban került sor az 1500. bizonyítvány átadására, melyet Linter Gyula csikósunk vehetett át.

Ezt követően jelent meg az Amerikai Egyesült Államokban a világ leghíresebb játékgyártó cége által fémjelzett puzzle, melyen Szabados Zsuzsanna Bükk-fennsíkon készült fotója látható.

A 2021-es év tekintetében bizakodóak vagyunk a járványügyi helyzet mérséklődésével kapcsolatosan. Három lovas szakágban is nemzetközi, háromcsillagos verseny került bejegyzésre az FEI naptárába, így visszakapcsolódhatunk a világ lovas vérkeringésébe. A Díjlovas Szakág képviselői után a díjugratók, majd a Fogathajtó Szakág képviselői népesítik be Szilvásváradot. A budapesti négyesfogathajtó Európa-bajnokságon terveink szerint mindkét fogatunk indulási jogot szerezhet. E tervekhez hasonlóan idegenforgalmi tevékenységünk is a 2021-es, várhatóan zavartalanabb évben teljesedhet ki igazán, melynek hozadékaként még többen megismerik és hírét viszik szeretett fajtánknak, csakúgy mint Szilvásváradnak.

Az elmúlt egy esztendőt összegezve úgy gondolom, hogy számos anomáliát sikerült orvosolnunk, melyek sok esetben nem anyagi vonzatúak, úgy mint a lókiképzés megszervezése, vagy a legeltetéshez való visszatérés és a minőségi versenyek megrendezése. Bízom benne, hogy ezt folytatva ismét a szilvásváradi lipicai ménes lehet a világ lótenyésztésének egyik ékköve, otthon a magyar lovasélet számára.

Ezúton is szeretném megköszönni munkatársaimnak, egész éves tevékeny és kitartó munkájukat.

Cseri Dávid, az ÁMGSZ vezetője
Szilvásvárad, 2020.12.28."

Fotók: Pintér András

Kapcsolódó cikkek
Kommentek