Világörökség lehet a lipicai ló tenyésztés

Lipicai1200

Horvátország, Szlovénia, Ausztria, Magyarország, Bosznia-Hercegovina, Olaszország, Szlovákia és Románia közösen kérte a lipicai lovak tenyésztésének felvételét az UNESCO szellemi kulturális örökség listájára.

A végleges döntést a listára vételről az UNESCO Világörökség Bizottsága várhatóan éves kongresszusán, 2021 decemberében hozza meg, közölte a szlovén kormány, amely a nyolc ország nevében nyújtotta be a pályázatot az UNESCO párizsi titkárságán.

A lipicai lovak hagyományos tenyésztése Baranyában, Szlavóniában és Szerémségben része a horvát kulturális örökségnek, és 2017 elején bekerült a Horvát Köztársaság Kulturális Javak Nyilvántartásába is - olvasható a horvát kulturális minisztérium közleményében. A nemzetközi kezdeményezés a közös UNESCO-jelölési lehetőségről 2017 végén indult, horvátországi lebonyolítója a kulturális minisztérium volt – tették hozzá. Szlovénia még 2015-ben jelezte, hogy a Lipicai Méntelep (Kobilarna Lipica) pályázni fog a világörökségi státuszra, majd 2019 májusában Szlovénia és Ausztria közös indítványról állapodott meg.

A lipicai ménest 1580-ban alapították, az akkori Habsburg Birodalom területén II. Károly főherceg a Trieszt közelében található Lipiken, a mai szlovéniai Lipicán hozott létre tenyésztő telepet. A lipicai lovakat Ausztriában, Szlovéniában, Horvátországban, Bosznia-Hercegovinában, Magyarországon, Szlovákiában, Olaszországban és Romániában is tenyésztik, és valamennyi ország sajátjának tekinti őket.

Lipicai szvarad

Forrás: MTI
Fotó: Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad

Eladó lipicai lovak a Riderline-on:

Kapcsolódó cikkek
Kommentek