Külföldi vevők is újra megjelentek a dióspusztai angol telivér ménes nyílt napján

Diospuszta2021 2

Idén augusztus 28-án tartotta a szokásos nyílt napját a Dióspusztai Angol Telivér Ménes, ahol a Magyar Derby-nyerőt adott Silver Frost első magyarországi utódait felvezették. A 30 megvételre, illetve bérlésre kínált yearling közül 11 talált új gazdára, ötöt pedig bérbe vettek.

Esti Fény 2018-as Magyar Derby-győzelme, majd Lili 2019-es második helye és Kancadíj sikere, valamint Cirfandli tavalyi kiváló középtávú eredményei után Shy Boy idei elsősége a Magyar Derby-ben újabb lendületet adott a Dióspusztai Angol Telivér ménes nyílt napjának, ahova ezúttal nemcsak itthonról érkeztek érdeklődők, hanem több szomszédos országból is.

Évek óta az augusztus végére időzített nyílt napon vezetik fel a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok ménesének saját tenyésztésű másféléveseit, akiket ekkor mutatnak be először a nagyközönségnek. Ez alkalommal lehetőség nyílik a megvásárlásukra, vagy a kibérlésükre is. Így ez a nap a ménes életében az egyik, ha nem a legfontosabb esemény, amire minden évben nagyon készülnek, a yearlingekkel hetekig gyakorolnak és a ménes épületeit is kicsinosítják.

Diospuszta2021 8

Bemutatkoztak a yearlingek

Idén összesen 30 másféléves - 12 mén és 18 kanca - került be a nyílt nap katalógusába. Egyharmaduk Silver Frost első magyarországi évjáratából származik, aki azonban idén sajnálatos módon elhunyt. A felvezetett yearlingek közül a második legtöbb, vagyis nyolc Bully Pulpit, a néhány évre bérelt fedezőmén után született. Hasonlóképpen bérelt apáktól, vagyis Innovatortól három, Move Your Visiontől pedig két másfélévest láthatott a közönség. A tenyészkarrierje végén Dióspuszta tulajdonába került, idős Anabaa Blue után, aki szintén nincs már az élők sorában, két lovat vezettek fel. A rövid ideig a ménesben állt és keveset használt Akabának egy utódját láthatták az érdeklődők, illetve a vemhesen, külföldről megvásárolt anyakancáktól is bemutattak négy másfélévest, akik a Galileo apaságú Mondialiste-tól, a már első évjáratában Group 1-nyerőt adott sprintertől, Ardadtól, a szintén Balck Type utódokat adott, tavaly elpusztult Fast Companytól, valamint az egyre eredményesebb Gutaifantól születtek.

Diospuszta2021 5

A lovak harmada kelt el

Aki lovat vásárolt, annak a ménes feltételrendszere szerint legalább 1,5 millió forint plusz áfá-t kellett ajánlania alapárként. Akik pedig inkább a bérlést választották, azok a vásárlások után megmaradt lovak közül válogathattak és a versenynyeremény minimum 15 százalékát kitevő bérleti díjjal kellett számolniuk. Amelyik lóra többen is érdeklődtek, ott a magasabb árat, illetve százalékot kínálók nyerték a licitet. Végül a 30 yearlingből 11-et vásároltak meg és ötöt kibéreltek.

Az újdonságot azonban az jelentette, hogy már nemcsak Magyarországról, hanem az Ausztriában tréningező és Németország mellett Franciaországban is szívesen futtató Markus Geisler két lovat vett, vagyis külföldi tréningbe is kerülnek a Dióspusztán tenyésztett lovak. A Tirolban született idomár tíz év után látogatott újra a ménesbe, ahol a körülmények, illetve a lovak is megtetszettek neki és ekkor elhatározta, vásárol majd lovakat innen - tudtuk meg a ménes idén januárban kinevezett vezetőjétől, Hegedűs Zsolttól.

Diospuszta2021 1

A legfiatalabb évjárat

A ménesbe látogatók az idei születésű kiscsikók egy részét is megnézhették, akik a kisebb szünet után a tenyésztésbe és a ménesbe visszatért Pigeon Catchertől, valamint Silver Frosttól, illetve az első utódaival bemutatkozott Mokarristtól születtek. Rajtuk kívül a tavaly Angliában, vemhesen vásárolt kancák utódai is megszülettek. Jövőre várhatóan nagy érdeklődésre számíthatnak, hiszen olyan nemzetközileg is jegyzett ménektől származnak, mint Cityscape (GB), Eqtidaar (IRE), Ulysses (IRE), Ribchester (IRE), Study Of Man (IRE) vagy Land Force (IRE). Igaz, az is elképzelhető, hogy néhányat közülük már nem Dióspusztán, hanem a nyugat-európai árverések egyikén fognak felvezetni. A ménes új vezetésének ugyanis nem titkolt célja, hogy Bábolna nevét és tenyészetét középtávon ne csak a régióban, hanem Európa-szerte ismertté és elismertté tegye.

Diospuszta2021 4

Bővülő fedezőmén-állomány

Az érdeklődők a ménes fedezőménjeivel is találkozhattak. Az idén 12 éves Pigeon Catcher és a 2014-es születésű Mokarris mellett a Dióspusztán tenyésztett, Overdose apaságú Cirfandli (sm, Overdose-Chiaraluna) is helyet kapott a ménistállóban. A 2015-ben született lóval a következő szezontól olyan áron szeretnének fedeztetni, amely vonzó lenne a kisebb és a nagyobb magántenyésztők számára is, hiszen az állami ménes feladatának tartja a teljes magyar telivértenyésztés támogatását is. Emellett a ménesvezetés célja, hogy a nemzetközi szinten elismert versenyüzemekben eredményesen futó, jó származású új ménekkel is bővítsék a fedezőmén-állományt a közeljövőben. Egyelőre még keresik az ideális jelöltet.

Diospuszta2021 6

Fotó: Gabriella Vonczem Photography

Kapcsolódó cikkek
Kommentek