Shy Boy és Borutka a Derby hétvége idei sztárjai

Magyar Derby2021 2

Izgalmas futamok, Food Truckok és jó hangulat várta a Kincsem Parkba látogatókat a Szerencsejáték Zrt. – Derby és Divat Fesztiválon, az ország legelegánsabb kültéri rendezvényén július első hétvégéjén.

Shy Boy nem félt megnyerni a Derbyt

A hároméves évjárat kiválóságai álltak starthoz a 99. Magyar Derbyben, a favorit az Alagi Díj nyerő Eggi’s Choice volt. A tempót Yoyoba (Martin Laube) diktálta, majd az egyenesre érve nyílttá vált a verseny, azonban a LiMa istálló dióspusztai tenyésztésű lova, Shy Boy (Nagy Tamás) magabiztosan győzött a favorit előtt, így az Alagi Díj átka idén nem tört meg. A Bábolna Nemzeti Ménesbirtok Estifény után újabb Derby nyerőt ünnepelhetett, Nagy Tamás pedig már másodszor szerezte meg a kék szalagot.

„Teljesen elégedett voltam a versenynappal. A felkészítése zavartalan volt, szerencsére nem volt vele semmi probléma. A futam előtt két héttel erősebb munkákat kapott, a Derby hetében frissen tartó munkákat adtunk neki, állandó munkalovasa Vámos Mercédesz. A lovasválasztás is könnyen zajlott, már az Alagi Díjban meg volt beszélve Nagy Tamással, hogy ő ül fel rá, így a Derbyben is ő maradt a lovasa. Taktika szerint nem akartunk lemaradni és tumultusba keveredni sem, tudtuk, hogy Yoyoba gyorsan kezd majd, így nem szerettünk volna utána robogni, mindössze egy kellemes tempót felvenni, onnantól pedig Tomi megérzéseire bíztuk a dolgot. Legközelebb valószínűleg a Kisbér Díjban áll majd starthoz, ettől függően dől el a Kovács Mihály Emlékverseny – Magyar Háromévesek Nagydíja, vagy a Kincsem Díj felé a mérleg” – mondta a futamot követően Zaláné Nyulasi Fruzsina idomár.

Magyar Derby2021 1

Borutka felért a csúcsra

A roppant erős és kiegyenlített négyéves évjárat legfontosabb versenyét, a 107. Magyar Ügetőderbyt Borutka nyerte Lakatos Csabával.

Illetmény és Night Lady klasszis lánya a szlovén tréningből futó Bazsiville-t és Be Happy-t utasította maga mögé 17,6-os kilométerátlaggal. Hajnal Tibor idomítottja, a HBV istálló szeme-fénye tavaly szinte mindent megnyert, ezúttal pedig ismét bizonyította, hogy évjárata legjobbja. A német színekben futó és sokáig vezető Bugatti SS biztosnak tűnő második helyet ugrott el az utolsó métereken, a küzdelem hevében, míg Berill Lady szintén galoppozott a verseny során.

„Összességében elégedett voltam a versenynappal, volt olyan ló, akit előrébb vártam, ilyen például Alfa Boy is. Sajnos szerencsétlenül alakult a startja, de Borutka mindenért kárpótolta az istállót. A felkészítésben én magam nem vettem részt, a zárómunkáját láttam. A taktikába tulajdonképpen Hajnal Tibor nem szólt bele, mindenképpen várásra szerettem volna hajtani. A Kanca Díjat így nyertem meg vele és azt éreztem, hogy számára ez az ideális. Végül a verseny nem úgy alakult, ahogy azt szerettem volna, a start után még volt előttem ló, de végül csak én maradtam a külső spúrban, át kellett alakítani a tervet. Végül azzal korrigáltam, hogy nem mentem fel az első három ló mellé, hanem maradtam a külső spúrban a negyedik és ötödik ló mellett, így várásra tudtam hajtani. Fokozatosan jöttem vele előre, az utolsó 600-700 méteren éreztem, hogy még sok van benne, van tartaléka. A futamot könnyen abszolválta, maradtak még tartalékai, nem futotta ki magát” – foglalta össze a verseny izgalmait Lakatos Csaba hajtó.

„Hasonló módon készült, mint eddigi versenyeire, kihúzott munkákat kapott. A hajtása kapcsán az idei év nekem nem úgy sikerült, ahogy szerettem volna, nem akartam akkora terhet magamra venni, külföldi hajtóban is gondolkoztam, végül Csaba mellett döntöttem. A terveink szerint a Kanca Díjban fut legközelebb, nem tűnik olyan nehéz feladatnak számára. Ezen kívül még a 107. Hungária Díjban gondolkozunk. Jól érzi magát jelenleg is, meglátjuk, hogy mit hoz az augusztus” – mondta Hajnal Tibor idomár.

Magyar Derby2021 3

Forrás: Kincsem Park
Fotó: Kelemen Gergő

Kapcsolódó cikkek
Kommentek