Magyar tenyésztésű telivér az Osztrák Derby második helyezettje

Arktisz

A sors, akárcsak Kincsem, Kisbér vagy Imperiál idejében, napjainkban sem vette le kezét a lóversenypálya gyepéről. Miért is? Ismerjék meg Arktisz eddigi pályafutásának rövid, ám annál fordulatosabb történetét – Cseri Dávid írása.

Szeptember 13-án másodikként ért célba a magyar tenyésztésű Arktisz (Harbour Watch x Alsace) a világ harmadik legrégebbi galopp Derby-jében, az Osztrák Turfon. Németország egyik legkiválóbb háromévese, Kellahen (Wiesenpfad × Kurfürstin) után, elődeihez méltó küzdelemben maradt alul, igazi győztesként. A Derby-ben, ahol Kincsem, Patience vagy éppen Imperiál is győzedelmeskedni tudott, számtalan magyar helyezéssel, olyan tulajdonosoktól mint gróf Széchenyi, Eszterházy, vagy Wenkcheim báró.

Arktisz több mint egy lóhosszal nyerte meg élete első versenyét, a Herceg Festetics Tasziló Emlékversenyt, melyet egy súlyos sérülés követett közel egy esztendő pihenővel. A ló felépülésében saját csapatán és prof. dr. Bodó Gáboron kívül szinte senki nem hitt. Eltelt azonban közel kilenc hónap, és a fiatal mén ismét futott, mégpedig nem is akárhogy: célfotóval másodikként hagyta el a turfot.

Ezt követően nem volt megállás, a Zirci Díjat több lóhosszal nyerte, tökéletes egészségi állapotban és kondícióban hazatérve. A legendás Alagi Díj előtt közvetlenül zúdult ránk a hír, hogy a ló zsokéja, Piotr Krowicki súlyos balesetet szenvedett a pozsonyi gyepen és hónapokig nem tud lovagolni. Segítségünkre Közép-Európa másik legkiválóbb zsokéja, Jaroslav Linek érkezett, aki győzedelmeskedett a magyar Derby főpróbáján.

A nagy napon talán lecsapott a babona, miszerint Alagi-díj nyerő nem nyerheti meg a háromévesek legnagyobb versenyét. Arktiszt megkérdőjelezhető körülmények között zárták ki a Magyar Derby indulóinak sorából a futam másik favoritjával, Calabrese-vel együtt.

Ilyen felkavaró előzmények után léptük át a Lajta partját, hogy bebizonyítsuk, a ló egészséges, tehetsége páratlan, és megállja a helyét Németország, Csehország és Ausztria kiváló telivérei között is. A sors és a gondviselés végül kegyes volt hozzánk, így Arktisz második helyével életünk talán egyik legemlékezetesebb napját hozta.

Arktisz2

Köszönöm e történelmi pillanatokat Arktisz mellett Molnár Orsolya tréner asszonynak, Piotr Krowicki és Jaroslav Linek zsokéinknak, a ló tulajdonosának és tenyésztőjének, a Bábolna Nemzeti Ménesbirtoknak, valamint futtatótársaimnak: édesapámnak, Cseri Oszkárnak, Nirnsee Ferencnek és dr. Nirnsee Andrásnak. Folytatása következik!

Írta: Cseri Dávid

Kapcsolódó cikkek
Kommentek