A magyar telivérek enciklopédiája: Dallos Gyula gondolatai A magyar galoppsport történte című könyvről

Dallosgyula Kkhalas Bal

„Minden szabad percemet a 368 oldalas könyv olvasásával töltöttem, mert amint elkezdtem olvasni, nem tudtam letenni” – Dallos Gyula mesteredző, Örökös Magyar Bajnok mesél A magyar galoppsport története című könyvről.

„Ez a kiadvány nem egyszerűen Hesp József és segítőinek kitűnő alkotása, hanem a galoppsport által a magyar történelemből 200 év.

Számomra megérintő és megtisztelő a felkérés a könyv véleményezésére, am egyben hatalmas felelősséget is jelent, különösen a történelmi személyiségek és események kapcsán. Ennek okán még egyszer elolvastam Nemeskürty István "Meddig várjunk? Számvetés az új évezred küszöbén" című könyvét, ami nagy segítségemre volt.

Egy könyv véleményezésének számolatlan összetevője van. Az első, amelyet a legegyszerűbb észrevenni a külső jellemzői: nagy méret, magával ragadó borítókép, kiváló minőségű papír, fényképek, festmények, rajzok és mindezek arányos elrendezése, és maga a könyv terjedelme.

Az igazi értékére, a belső tartalmi oldalra csak a mű elolvasása után kapjuk meg a választ. November 27-e, kedd késő délután volt, amikor Krebs András úr átadta a könyvet, hogy véleményezzem. Ettől a pillanattól kezdve minden szabad percemet a 368 oldalas könyv olvasásával töltöttem, mert amint elkezdtem olvasni, nem tudtam letenni! Így amikor a végére értem, a véleményem is kialakult a fantasztikus alkotásról.

A művet nevezhetném úgy is, hogy két évszázad magyar enciklopédiája a telivér lovak által, jóvoltából, tükrében.

Miért is kerített a könyv ennyire a hatalmába? Azért, mert a nemzetről, annak kiemelkedő formátumú személyiségeiről szól politikai, gazdasági, irodalmi vonatkozásban, és a telivér lóról, az ahhoz értő emberek tisztességét, szakmai elhivatottságát, szolgálatát az ügyért mutatja be, dokumentálja.

A könyv történelmileg is meghatározó időintervallumokba helyezi el a galoppsport kialakulásának, fejlődésének, dicsőségének, hanyatlásának majd újraéledésének korszakait. Egyértelműen bizonyítva, hogy minden mindennel összefüggésbe hozható, hogy minden személyfüggő, hogy politikai akarat kérdése az, hogy a szakemberek: tenyésztő, tréner, zsoké, futtató, lótulajdonos stb. megmutathatják-e alkotó tudásukat. Hamisítatlan valóságában mutatja be ebben a csodálatos világban az ezért és az ebből élők mindennapjait, tréningeket, versenyeket, megpróbáltatásokat, bukásokat, sikereket. Vegytiszta hitelesség érzékelhető és vonul végig a könyv történelmi és szakmai vonalvezetésén.

Miután a ló által érintett vagyok a magyar lovas kultúrában, amelynek része a lósport is, így közel hat évtizede ismerem a történéseket és a személyeket, akik a könyvben szerepelnek az adott időszakban. Ebből a tényből kiindulva meggyőződéssel vallom, hogy a leghitelesebb személy, Hesp József az, aki a könyv megjelentetésének gondolatát megvalósíthatta! Ő az a személyiség, aki génjeiben hordozza a galoppsport legfényesebb csillagának, Kincsemnek a diadalát ükapja, Hesp Róbert révén!

Személy szerint nagyon boldog vagyok, hogy a magyar ember és a ló együvé tartozását egy ilyen remekműben kapja kézhez a jelen és a jövő generációja.”

Dallos Gyula, mesteredző, Örökös Magyar Bajnok

Galopp2018 750916

Itt kapható A magyar galoppsport története c. könyv

Hesp József - A magyar galoppsport története című könyvét keresd a Libri, Líra és Bookline könyvesboltokban, továbbá a Nagy Lovas Áruházban és a dunakeszi Horze Lovasáruházban, valamint versenynapokon a Kincsem Parkban. A könyv ára 11.990 Ft.

Kapcsolódó cikkek
Kommentek