Kincsem és Imperiál - megújul a Mezőgazdasági Múzeum kiállítása

Kincsem Macska Kiemelt

Március 18-án nyílik meg a Magyar Mezőgazdasági Múzeum felújított állandó kiállítása Kincsem - Imperiál: Híres magyar versenylovak címmel, amely átfogóan mutatja be a legkiemelkedőbb magyar versenylovak sikereinek történetét, a galoppversenyzés szabályait, valamint a versenyüzem működésének érdekességeit.

A magyar lovas hagyományok és a magyar lóversenysport tárgyi és szellemi emlékei a nemzeti kulturális örökség részei, ezért megőrzésük és bemutatásuk a múzeum számára kiemelten fontos feladat.

A korábban is látható kiállítás amellett, hogy megújul, a magyar telivértenyésztés büszkeségeihez, Kincsemhez és Imperiálhoz kötődő tárgyi emlékekkel is bővül: a tápiószelei Blaskovich Múzeumból kerül Budapestre Blaskovich Ernő, a tápiószentmártoni ménes alapítójának és Kincsem egykori tulajdonosának néhány személyes tárgya, köztük a versenyló Goodwoodban elnyert serlege, amely Kincsem pályájának csúcsát jelentette. Emellett megtekinthető lesz az egyik legjelentősebb magyar állatfestő, Pálik Béla Kincsemet ábrázoló festménye is.

A tárlaton az érdeklődők játékos formában, interaktív elemek segítségével ismerhetik meg a magyar lóversenysport történetét, valamint a lótartással kapcsolatos gyakorlati tudnivalókat. Közvetlenül, fizikai valójukban tapinthatják meg a különféle használati tárgyakat, a kirakók, kérdés-felelet kvízek és feladványok pedig játékos ismeretszerzésre adnak lehetőséget.

A kiállítást 2019. március 19-én, 16 órakor prof. dr. Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektora nyitja meg. A vendégeket dr. Estók János, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum főigazgatója köszönt, majd a megnyitót követően a kiállítás kurátora, Gócsáné Dr. Móró Csilla tart tárlatvezetést.

Kincsemmontazs

Forrás: Magyar Mezőgazdasági Múzeum
Illusztráció: Magyar Mezőgazdasági Múzeum, Wikipédia

Kapcsolódó cikk
Kommentek