Megjelent "A magyar galoppsport története" c. könyv - minden lovasnak kötelező olvasmány

Galopp Konyv Kiemelt

Ha mindig is kíváncsi voltál a lóverseny világára, és szeretnél egy kis időutazáson részt venni, közben megismerni a leggyorsabb magyar telivéreket és a történelmi versenyhelyszíneket, akkor "A magyar galoppsport története" című könyv kötelező olvasmány!

A szerző, Hesp József 370 oldalon vezeti át az olvasót a hazai galoppsport közel 200 éves történetén. A színes, gazdagon illusztrált, több mint 500 képet tartalmazó nagyalakú, keménykötésű könyvet november végén, a kapuzáró galopp versenynapon mutatták be a Kincsem Parkban. A könyv kiváló olvasmány, nagyszerű karácsonyi ajándék.

Szebényi Dániel így nyilatkozott az albumról:

"A telivérek és a könyvek külön helyet foglalnak el a szívemben. Ha versenylovakról, a lóversenyzés történetéről olvashatok, az számomra olyan, mint egy időutazás. Megelevenedik a régi Alag, a városligeti pálya, a Kincsem-kori Göd világa. Milyen lehetett Kisbért látni akkor, amikor olyan világsztár mének álltak a bokszokban, mint amilyen ma Galileo vagy Dubawi? Vagy látni Kisbért, a telivért, ahogy ráfordul az epsomi egyenesre, és begaloppozik a történelembe, megnyerve a világ leghíresebb versenyét.

Szerencsére sokan élnek még, akik látták győzni Imit, Imperiált, és sokan emlékezhetünk arra, hogy milyen érzés volt, amikor emberek millióit foglalkoztatta Overdose egy-egy futása és sorsa. A lóverseny a hangulatok világa, a dicsőséges bizonytalanság hona. Hogy a sztorik, hangulatok megmaradjanak, kell valaki, aki leírja őket, az összefüggéseket, amelyeknek köszönhetően megérthetjük a magyar lóversenyzés közel kétszáz éves történetét. Írni azonban – higgyék el nekem – borzasztóan macerás dolog.

Ezért aztán különös köszönettel tartozunk mindenkinek, aki nemcsak szóban osztja meg velünk a tudását, de veszi a fáradságot, hogy mindezt leírja, könyvbe rendezze. A Kincsem-tréner Robert Hesp leszármazottja, Hesp József megtette ezt, megírva a magyar galoppsport históriáját. Családjának története egyet jelent a magyar lóversenyzés történetével, ő maga is egész életét a versenylovaknak szentelte. A könyv nagyszerű, tele csodálatos képekkel, sztorikkal – hangulatokkal.

Aquinói Szent Tamásnak volt egy mondása: Timeo hominem unius libri. Félek az olyan emberektől, akik csupán egyetlen könyvet birtokolnak. A mondatnak természetesen mögöttes jelentése is van, de vegyük szó szerint és legyen minél több könyvünk. Például Hesp József remek kötete: A magyar galoppsport története. Szívből ajánlom önöknek!"

"A magyar galoppsport története" már a Sport TV-ben is bemutatkozott

A Sport TV stúdiójában Pécsi István, a Kincsem Park ügyvezető igazgatója beszélt a frissen a polcokra került, a A magyar galoppsport története című könyvről, a galoppszezonról és közelgő Ügetőszilveszter programjairól:

Itt kapható "A magyar galoppsport története" c. könyv

Hesp József - A magyar galoppsport története című könyvét keresd a Libri, Líra és Bookline könyvesboltokban, továbbá a Nagy Lovas Áruházban és a dunakeszi Horze Lovasáruházban, valamint versenynapokon a Kincsem Parkban. A könyv ára 11.990 Ft.

Sikeres könyvbemutató a Kincsem Parkban

A szezonzárú futam után tartották "A magyar galoppsport története" című könyv bemutatóját a Panoráma Étteremben. Komoly érdeklődés mellett az alkotók röviden beszéltek a könyv keletkezéséről, Hesp József író az anyaggyűjtés rejtelmeibe is beavatta hallgatóságot a dedikálás előtt. Az esemény végén Pécsi István ügyvezető igazgató Életmű Díjat adott át Hesp Józsefnek.

- Igazgatói kinevezésem után, a feladatok összegzésekor prioritásnak tekintettem, hogy hozzunk létre olyan könyveket, mely a szeretett sportunkról szól, legyen friss és hiteles. A mostani könyvről a döntés gyorsan megszületett, már csak kellet keresni valakit, aki megírja. Hesp Józsefre gondoltam, aki Kincsem trénerének leszármazottja. Tudtam, fanatikusan gyűjti a lóversenyhez kapcsolódó anyagokat, sokat publikál. – e mondatokkal kezdte beszédét Pécsi István ügyvezető igazgató a könyvbemutatón.

- A mű elkészült, biztosan kicsit elfogult vagyok, de véleményem szerint zseniális lett. Rengeteg olyan új történet elevenedik meg e csodálatos sport múltjából, amelyet korábban sehol nem olvashattunk, kiegészítve olyan fénykép és dokumentum ritkaságokkal, amelyek eddig nem jelentek meg egyetlen kiadványban sem. Aki végigolvassa a könyvet nyugodtan benevezhet a „Ki tud többet a magyar galoppsportról” című vetélkedőre, mert ebben valóban minden és mindenki benne van aki számít.

A magyar galoppsort története egyszerre szakkönyv, oktatókönyv és különleges ajándék itthonra és külföldre egyaránt, miután a képes illusztrációt minden esetben angol szöveggel is kiegészítettük.

- Nagy dolognak tartom, hogy mind a mai napig azzal foglalkozom, amit a legjobban tudok és szeretek. – mondta meghatva Hesp József szerző. - Életem legnehezebb, és egyben legszebb feladatával, a magyar galoppversenyzés történetének a megírásával Pécsi István úr bízott meg. Örömmel vállaltam el a munkát, bár magam sem gondoltam, hogy milyen nehéz dologra vállalkozom.

1941-ben születtem Budapesten. A lovak szeretetét őseimtől örököltem, lóverseny nélkül el sem tudom képzelni az életem. Származásom miatt a lósport akkori nagy ura nem akart alkalmazni, csak Török Imre hosszas rábeszélésére vett fel lovásznak az ügetőre. Akarata ellenére jót tett velem, később minden beosztásban hasznát vettem „jóságának”, sokat profitáltam belőle, most a könyv írásakor is. Mindenkinek jó olvasást kívánok!

Nézd meg a könyvbemutatón készült képeket a galériában:

Kapcsolódó cikk
Kommentek