2021-től új ménesvezető a Dióspusztai Angol Telivér Ménes élén

Diospuszta VG 1

Januártól Hegedűs Zsolt veszi át a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok Dióspusztai Angol Telivér Ménesének az irányítását. A korábban a Kincsem Parkban és Franciaországban is dolgozott szakember elsődleges célja, hogy a következő években a Bábolna nevet a magyar mellett a nemzetközi lóversenypiacra is bevezesse. A ménesvezetővel Vonczem Gabriella beszélgetett.

Az utóbbi hetekben-hónapokban többször találkoztunk a Kincsem Parkban, ahol elárultad, hogy új munkába kezdtél és a Bábolnai Nemzeti Ménesbirtok Dióspusztán született angol telivéreivel foglalkozol. Mi a feladatod?

Jelenleg a versenyistállókban álló telivérekhez kötődő feladatokat látom el, azaz tartom a kapcsolatot a bábolnai tulajdonú lovakat trenírozó idomárokkal, követem a lovak állapotát, részt veszek a futtatási tervek kialakításában, támogatom a trénereket, közvetítem a tulajdonos elvárásait feléjük. Ezek nagyjából egy racing menedzser feladatai. Jövő januártól, amikor Dióspuszta jelenlegi ménesvezetője, Balika Attila nyugdíjba vonul, a ménessel, illetve a tenyésztéssel kapcsolatos teendők is hozzám fognak tartozni.

Diospuszta VG 2

Hogyan kerültél kapcsolatba a lovakkal, különösen a versenylovakkal?

A ló gyerekkori szerelem a számomra. A nagybátyám vidéken él, ahol mindig tartott lovakat. Itt ismertem meg és szerettem beléjük. Később, amikor külföldön, Algériában és Irakban éltünk, akkor is mindig jártam lovagolni. Idővel szerettem volna már saját lovat is tartani. Mivel az angol telivérek mindig tetszettek, így megnéztem őket Dióspusztán, majd jártam Farkas Ferenc akkori tornyoslöbi tréning telepén is, ahonnan megvásároltam a Komombotól vemhes Indiana Girlt. Egy idő után beláttam, hogy a lovarda nem alkalmas hely a csikófelnevelésre, így lehoztam az anyát és a csikót Dióspusztára.

Amikor dolgozni kezdtem az 1990-es években, mindig futtattam egy-egy lovat a Kincsem Parkban is. Ekkor, miközben rendesen megfizettem a tanulópénzt, megismertem a trénereket, a lovasokat, a helyszíneket. A Kincsem Park akkori vezetése jó néhány szakmai beszélgetés után felkért, hogy dolgozzak náluk és foglalkozzak a fogadóiroda-hálózat fejlesztésével. Akkoriban Magyarországon mindössze 10-12 fogadóiroda működött. Ezek elsősorban azért nem tudtak gazdaságosan működni, mert csupán a hétvégi versenynapokon, illetve télen - amikor csak szombaton rendeztek egy ügetőversenynapot - heti egy napon tudtak mit kínálni a vevőiknek, azaz a fogadóknak. Ekkor merült fel a külföldi versenyek közvetítésének és az arra való fogadásoknak az ötlete. Olyan országot kerestem, ahol egyaránt jól működik a lóversenyzés galopp és ügető szakága, télen-nyáron minden nap tartanak versenyeket, azonos időzónában vannak, mint Magyarország és a magyarhoz hasonló totalizatőr rendszerben szervezik a fogadást. A francia versenyek ideálisnak tűntek, így idővel hetente egyszer, majd hetente többször is lehetett a francia futamokra fogadni, amivel jelentősen megugrott a fogadási forgalom. A magyar lóversenycégnél aztán vezetőváltás történt és az új vezetővel már nem tudunk jól együttműködni, ezért új munka után néztem.

Szerencsémre jó kapcsolatokat alakítottam ki a francia partnerekkel, és a sportfogadások területén tevékenykedő Carrus csoporthoz tartozó PMC-nél folytattam a nemzetközi kereskedelem területén. A következő hét-nyolc évben nagyon sokat tanultam, alaposan megismertem elsősorban az európai országok versenyrendszerét, a fogadásokat, a lóverseny szereplőit, és a tenyésztést is. Így váltam az EMHF (European & Mediterranean Horseracing Federation, Európai és Mediterrán Lóverseny Szövetség, vagyis futball nyelven ez az UEFA megfelelője) elnökségi tagjává. Közben nagyon sokat utaztam, ami csodálatos volt, azonban a végére már eléggé elfáradtam.

Ezután a magyar lóversenyben folytattam tanácsadóként a karrieremet egy ideig, amikor az országos fogadó-irodahálózat kialakításán dolgoztam.

Majd visszaköltöztem Franciaországba három évre, hogy kicsit élvezzem a munkám gyümölcsét, feltöltődjek és a lovakkal, a versenyzéssel foglalkozhassak. Letettem a trénervizsgát és a saját tenyésztésű, valamint tulajdonú, Overdose-tól született lovam felkészítésébe vágtam bele. Ezalatt is nagyon sokat tanultam és fantasztikus barátságokra tettem szert többek között Aga Khan elsőszámú trénereként is világhíres Alain de Royer Duprével vagy a Chantilly verseny- és tréningkomplexum igazgatójával.

Most pedig megint valami újba kezdek bele, ami nagyon lelkesít, és amiben sok fantáziát látok.

Diospuszta VG 4
A lovon Alain Royer Dupré Chantillyban

Milyen új lehetőségeket, irányokat látsz az állami tulajdonú ménes számára?

Bábolna nagyon fontos szerepet tölt be abban, hogy megfelelő mennyiségű versenylóval lássa el a magyar lóversenyzést. Emellett az utóbbi időben minden évben sikerült olyan versenylovat tenyésztenie, amely kiugróan teljesített. Gondolok itt My Luckra, Esti Fényre, Lilire és Cirfandlira. Esti Fény és Cirfandli már nemcsak Magyarországon, hanem külföldön is nagyon eredményesen futott és felhívta magára a figyelmet. Azt gondolom ezért, hogy tudunk olyan lovakat tenyészteni, amelyek a nyugat-európai piacokon is megállják a helyüket. Kezdetben futtatóként a német és az olasz versenyeket célozhatjuk meg, ott ismertethetjük meg nemzetközileg a lovainkat, illetve a Bábolna márkanevet, utána pedig akár még erősebb piacokra is eljuthatunk. Természetesen nagyon szeretnénk, ha ezekről az országokból vevőkre is találnának a Dióspusztán született lovak. Ez természetesen többéves, összetett folyamat eredménye lehet. Úgy vélem azonban, hogy minden adott a sikerhez, hiszen Bábolnának megvan a történelmi múltja, rendelkezik a tenyésztéshez és futtatáshoz megfelelő infrastruktúrával, valamint a pénzügyi háttere és forrásai is rendezettek.

Milyen konkrét elképzeléseid vannak a tenyésztésben?

A tenyésztésben a cél a folyamatos állományjavítás. Rövid távon a kancák létszámán nem módosítanék, de a piaci igények ezen változtathatnak majd. A terveink szerint folyamatosan igyekeznénk jó és gyors vemhes kancákat vásárolni, akik a megfelelő ménekkel párosítva klasszikus távon is eredményesek lehetnek. Jelenleg ilyen lovakat leginkább Newmarketben lehet vásárolni, ezért elsősorban angol vásárlásokban gondolkodok. Úgy gondolom, hogy a koronavírus és az ebből adódó utazási nehézségek miatt ezen a piacon akár olyan kancák megvételére is lehetőségünk nyílhat, amelyek korábban elérhetetlenek tűntek a számunkra.

Diospuszta VG 5

Gondolkodtok a ménállomány bővítésében is?

Úgy látom, hogy idén erre nem lesz már lehetőségünk, de idővel mindenképpen szeretnénk javító hatású méneket felállítani Dióspusztán. Olyan Group versenyekben eredményes és szolid pedigrével rendelkező ménekben gondolkodok, amelyek az utódaikkal együtt nem csak itthon, hanem külföldön, elsősorban a régióban is eladhatóak. Eközben továbbra is szeretnénk fontos szerepet betölteni a hazai tenyésztés és a tenyésztők támogatásában. A saját tenyésztésű lovaink közül a Listed szinten eredményes, Overdose apaságú Cirfandlit is ki fogjuk próbálni a tenyésztésben, amit versenyteljesítményével és a küllemével is kiérdemelt.

Magában a ménesben, az infrastruktúrában tervezel változtatásokat, fejlesztéseket?

Azt tudomásul kell venni, hogy ez egy állami ménes, így itt lassabban születnek meg a döntések, mint egy magánménes esetében, ezért inkább a jól elindult fejlesztések folytatásáról tudok beszélni. Ide tartozik például a karámok öntözőrendszerének a kialakítása, ami a száraz, nyári hónapokban nagyon fontos.

Korábban említetted a Bábolna márkanevet, miközben eddig az állami ménes lovai trénerek szerint, különböző színekben és istállónevek alatt futottak és futnak jelenleg is.

Igen, de a jövőben ezek a lovak egy logó alatt, Bábolna néven fognak futni. A Bábolna nevet a magyar mellett szeretnénk majd a nemzetközi telivér piacon is bevezetni. Erre több eszköz létezik. Az például egyértelmű, hogy szeretnénk megjelenni és folyamatosan, aktívan szerepelni a közösségi médiaplatformokon is. Egy másik példaként megemlíteném még egy-egy ún. Bábolna versenynap megrendezését Olaszországban, Németországban vagy Franciaországban is.

Diospuszta VG 3

Kikkel dolgozik együtt most Bábolna a versenylófuttatás terén?

Három különböző partnerségünk működik jelenleg. Az első a Dióspusztán nevelt, majd eladott lovak futtatóival, a második az itt nevelt és bérbe adott lovak futtatóival, illetve a harmadik az itt nevelt és megtartott, azaz Bábolna név alatt futó lovak trénereivel való kapcsolat. Számunkra mindegyik nagyon fontos és azon lovak karrierjét is szeretnénk támogatni, akiket nem mi futtatunk.

Az elmúlt években bevált nyílt napot a jövőben is megtartjuk, amikor lehet majd vásárolni, illetve yearlingeket bérbe venni.

Bábolna futtatóként jelenleg négy idomárral – Csupor Ferenccel, Zala Csabával, Molnár Orsolyával és Stanislav Georgievvel - dolgozik együtt. Értelemszerűen velük rendszeres a kapcsolatom és amellett, hogy Dióspusztára költöztem, minden héten néhány napot az Alagi Tréningközpontban, illetve a versenypályán töltök. A versenyeket idén a késői tavaszi kezdés miatt december 27-ig írták ki, így a lovaink többsége lassan már a téli pihenőjét tölti. Remélem, hogy sikerül jól telelniük.

Izgatottan várjuk a következő évet, a ménesben a mintegy 60 kiscsikó megszületését, a fedeztetési szezont, majd pedig a tavasszal újrainduló versenyévadot.

Diospuszta VG 6

Fotó: Gabriella Vonczem Photography

Kapcsolódó cikkek
Kommentek