38 telivért vásároltak magyar tréningbe Írországból

Irorszag arveres1200

Idén az Írországban született Golden Sea kanca létére megnyerte a Magyar Derbyt, illetve előtte a Nemzeti Díjat. Rajta kívül a többi, korábbi ír vétel is nagyon eredményesen szerepelt a Kincsem Parkban, miközben a jó minőség alacsonyabb vételárakkal társult. Ezek után nem meglepő, hogy az idei Őszi Yearling-árverésről 38 másfélévessel tértek haza Magyarországra a trénerek és futtatók.

Golden Sea előtt az 1990-es években nyerték utoljára ír tenyésztésű és magyar futtató tulajdonában álló telivérek a Magyar Derbyt. Sokan emlékeznek még Jeremy és Kállai Pál 1991-es, majd Mafhum és ír zsokéjának 1995-ös győzelmére. A ’90-es években rajtuk kívül is számos nagyon eredményes telivért vásároltak a magyar futtatók a zöld szigetországban.

Akkoriban ugyanazért mentek a futtatók Írországba, mint ma, vagyis a kedvező áron megvehető, nagyversenyekben nagy eséllyel eredményes telivérekért. Az 1990-es évek második felében azonban egyre jobban megemelkedtek az árak, így egyre kevésbé érte meg innen behozni lovakat.

Irorszag arveres

Változó európai piac

Eközben a magyar futtatók felfedezték a német árveréseket Baden-Badenben, ahol az írnél alacsonyabb áron lehetett jó lovakat vásárolni. Ezek a vételek is igazán jól sikerültek, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy a 2000-es években egymás után öt alkalommal német születésű telivér nyerte a Magyar Derbyt (King’s Honor, Rosenblatt, Thunder Groom, Saldenzar, Sunny Sam). Egy évtized elteltével a német árveréseken is egyre drágábban lehetett jó lovat vásárolni, ma pedig már különösen nehéz.

Így a 2000-es évek végén újabb lehetőség után néztek a magyar futtatók és trénerek. Ezt a francia Deauville-ben, az Arqana társaság árverésérén találták meg, ahova 2008 óta járnak. Igaz, elmondható, hogy a kedvező árak oda is egyre több vevőt vonzottak, ami itt is az árak emelkedését hozta. A francia vásárlások sikerességét szintén a Magyar Derby-nyerők sora – Latin Lover, Merion, Eminens – illusztrálja.

Közben egy-két tulajdonos rendszeresen eljárt Angliába, a Tattersalls árveréseire is, ahol azonban a magyar pénztárcának is megfelelő yearlingekre nehéz szert tenni.

Arqana árverés az előjártató
Arqana árverés - előjártató

Visszatérés Írországba

Három évvel ezelőtt indult a magyar szakemberek csoportja újra Írországba, ahol a túltermelés miatt ismét nagyon vonzónak mutatkoztak az árak. A vásárláskor ezúttal azt is figyelembe kellett venniük, hogy a többi helyszínhez képest Írország fekszik Magyarországtól a legtávolabb, vagyis a komoly szállítási költséget is be kell kalkulálni.

A piaci tendenciát figyelve itt is látható volt az idén, hogy a 2018-as mélypont után az árak némileg emelkedésnek indultak. Ez annak köszönhető, hogy az olcsóbb kategóriában tevékenykedő tenyésztők is gyorsan ráébredtek, nem szabad olyan sok csikót előállítaniuk, mert nem tudják őket eladni, vagy ha igen, akkor csak nagy veszteséggel.

Az árveréseken tehát folyamatosan változnak az árak, az árszínvonal. A piac a szélsőségesen alacsony vagy magas árak után pedig mindig korrigál.

A magyar vásárlók árérzékenyek

A magyar futtatók a (költségekhez képest) alacsony, évek óta nem emelkedő versenydíjak miatt nem vásárolnak magas áron, azaz egyértelműen nagyon árérzékenyek.

Ha külföldről szeretnének lovat behozni akkor tehát Európa négy nagy piaca, az angol (a piacvezető Tattersalls árverési társaság árverései), az ír (Goffs), a francia (Arqana és ma már az Osarus is), valamint a német (BBAG) közül választhatnak az árakat, a minőséget és az egyéb járulékos költségeket mérlegelve. A jövőben változatlanul az várható, hogy a legkedvezőbb ár-érték arányt fogják keresni. Valószínűleg mind a négy helyszínt felkeresik majd, de elsősorban az árszint határozza meg, hogy hol vásárolnak többet.

Az idei év yearlingárveréseiről elmondható, hogy Baden-Badenben a Sales and Racing Festivalon összesen hét, az angol Tattersalls October Yearling Árverésén pedig három másfélévest vettek magyar tréningbe.

Ehhez képest a 38 ló megvásárlása Írországban hatalmas mennyiség. Idén már csak egy yearlingárverés van hátra, mégpedig a franciaországi, november 18-20. között, ahol biztosan magyar tulajdonba kerül néhány újabb fiatal telivér.

Irorszag arveres magyarok
Az idei írországi árverésekre kiutazott magyar trénerek és futtatók

Folytatása következik.

Fotó: Gabriella Vonczem Photography - lovasfotó

Kapcsolódó cikkek
Kommentek