Idén is megnyitották kapuikat a legjobb telivér ménesek Franciaországban

Menekutja Kiemelt

Latin Lover, Merion, Eminens - a közös bennük, hogy mind a három ló a közelmúltban Magyar Derbyt nyert, illetve, hogy Franciaországban születtek. A magyar tenyésztők már több mint egy évtizede járnak a gallokhoz vásárolni és ahogy az eredmények mutatják, jól is teszik.

Nemcsak a magyar vásárlók fedezék fel egy évtizede a francia telivéreket, hanem pontosan tíz évvel ezelőtt találták ki a francia tenyésztők, hogy új módon népszerűsítik a tenyészetüket. Azóta minden évben a február 15-én kezdődő fedeztetési szezon előtt (telivéreket csak természetes úton lehet vemhesíteni) megrendezik a Route des Étalons-t, vagyis a Mének Útját.

Idén január 19-20-án nyitotta meg kapuját 25 normandiai ménes, ahol egész nap fogadták a látogatókat. A világ számos országából érkezett vendégek több mint száz fedezőmént csodálhattak meg testközelből, miközben a francia gasztronómia remekeit is élvezhették. Íme egy összefoglaló az idei eseményről:

A legszerencsésebbek pedig – a profi marketing részeként – fedeztetést nyerhettek a kezdő vagy más reklámra „szoruló” ménektől. Így például Recoletostól, a 2018-as év legjobb európai mérföldes lovától, vagy Aga Khan ménesében egy kvíz kitöltése után Dariyantól és Zaraktól, míg Colleville ménesben Galileo fiától, Galiwaytől, illetve az Al Shaqab színeket képviselő Sea The Stars fiútól, Mekhtaaltól. A célközönség elsősorban a kancatulajdonosok, a ménesek döntéshozói és a futtatók, de a legnagyobb lóversennyel és tenyésztéssel foglalkozó lapok, weboldalak újságírói Angliától kezdve Amerikáig évek óta szintén a vendégek közé tartoznak.

Hasonló rendezvényeket más, jelentős telivér tenyésztéssel rendelkező országokban, így például Angliában, az Amerikai Egyesült Államokban, Németországban vagy Írországban is tartanak.

Toronado2 1200

A francia telivértenyésztés

Az elmúlt években a francia tenyésztés az itt született lovak nemzetközi sikereinek, illetve a nyílt napokhoz hasonló rendezvényeknek is köszönhetően erősítette a pozícióját a tenyésztés világpiacán.

Évente csaknem százezer telivér csikó születik a világon, és a tíz legnagyobb tenyésztő országban látja meg a napvilágot a csikók több mint 85 százaléka. Franciaország a hatodik legnagyobb tenyésztő a világon évi 5305 csikó születéssel (2016-os adatok alapján). Az országban eközben 305 fedezőmént és 8088 anyakancát tartottak nyilván. A kancatulajdonosok 90 százaléka öt vagy annál kevesebb kancával foglalkozik, azaz a néhány nagy ménes mellett a kistulajdonosok szerepe meghatározó. Mindezek a számok azt jelentik, hogy Franciaország egyben Európa második legjelentősebb tenyésztője is.

Csikoszuletesek

A külföldi tenyésztők és futtató számára azért is vonzó még Franciaország, mert a mének fedeztetési díjai jóval alacsonyabbak, mint a másik két vezető európai tenyésztő nemzetnél, azaz Írországban és Nagy-Britanniában. Idén fordult elő először Franciaországban, hogy egy mén, mégpedig Siyouni fedeztetési díja elérte a 100.000 eurót, míg a másik két országban ennél már régóta sokkal többet kell fizetni a legjobbakért. Persze az árakat a kereslet, azt pedig a versenyeken elért eredmények alakítják.

Az elmúlt években a minőség tekintetében is sokat fejlődött a francia tenyésztés, hiszen egyre jobb, nemzetközileg is elismert és sikeres versenylovakat állítanak fel a ménesek, úgy mint például Almanzor, Toronado vagy Shalaa, illetve idén a 125-ös RPR számmal rendelkező Cloth of Stars. Ez utóbbit itt látjuk a Mének Útján:

A franciáknál ezen kívül még azt sem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy az ott született telivérek a helyi, illetve néhány nagy jelentőségű nemzetközi versenyben való eredményes szereplés után nemcsak az Európában legmagasabb versenynyereményben, hanem nagyon komoly tenyésztési prémiumban is részesülnek.

Legdragabbmenek

A Mének Útja hamarosan folytatódik, a cikk következő részében a francia csúcsméneket mutatjuk be.

Fotó: Vonczem Gabriella

Kommentek