Francia csúcsmének

Menekutja2 Kiemelt

A magyar futtatók és tenyésztők között az utóbbi évtizedben az egyik legkedveltebb piac a francia, ahonnan több Magyar Derby-nyerőt is vásároltak az elmúlt években. A francia tenyésztés az elmúlt években komoly fejlődésen ment keresztül. A január 19-20-i hétvégén, a Mének Útja (Route des Étalons) rendezvényen a legjobb és legdrágább méneket is közelről csodálhatták meg az érdeklődők.

Siyouni: elsőként 100.000 euró felett

Idén fordult elő a franciáknál először, hogy egy fedezőmén díja 100.000 eurós (37,9 millió forintos) magasságba emelkedett. Siyouni, Pivotal 11 éves fia maga is kiváló versenyló volt, hiszen már kétévesen Group 1-es versenyt tudott nyerni és háromévesen is helytállt ezen a szinten középtávon. Ezeket a tulajdonságait pedig kiválóan örökíti, vagyis pontosan megfelel a mai futtatói elvárásoknak.

A mén már tenyészkarrierje elején bizonyított, hiszen 2012-es születésű, Everdya nevű lánya három Group 1-es versenyt is nyert. Az igazi áttörést azonban 2018-ban, Laurens hozta meg, aki kétévesen már Group 1-es és Gruop 2-es versenyt nyert Angliában, majd háromévesen négy Group 1-es versenyben, köztük a Francia Kancadíjban, a Prix de Diane-ban győzött Angliában és Franciaországban. Íme a Kancadíjban aratott győzelme:

Siyouni története a reményről és a kistenyésztők számára a lehetőségekről, a valóra vált álmokról is szól, hiszen a mén tenyészkarrierjét 2011-ben csupán 7000 eurós díjjal kezdte, azaz jóformán bárki számára elérhető volt. Eredményeinek köszönhetően az évek során egyre magasabbra kúszott fel a fedeztetési díja, azaz nőtt a csikóinak is az értéke, hiszen két éve még 45.000 euróért fedezett, míg csak 2019-ben érte el a mérföldkőnek számító 100 eurós szintet.

Siyouni Aga Khan ménesében áll Bonnevalban. A hatalmas tiszteletnek örvendő és szigorú védelem alatt álló Aga Khan az 1200 éve alapított nizari izmaili hitű, a Földön szétszórtan, de elsősorban Indiában, Pakisztánban, Iránban és Afrika egyes részein élő mintegy húszmillió ember vallási vezetője, imámként 49. a sorban. A Harvardon végzett Karim Aga Khan a közösség politikai és gazdasági ügyeinek fő intézője is. Írországban (Sea The Stars, Harzand) és a családja révén 1921-óta Franciaországban foglalkozik telivértenyésztéssel. Nagyon sikeres tenyésztő, hiszen saját nevelésű lovai több mint 100 Group 1-es versenyt nyertek és csak a 2000-es évek óta háromszor győztek az Arc de Triomphe-ban, a világ legmagasabban díjazott gyepversenyében (Sinndar, Zarkava és Dalakhani).

Legdragabbmenek Frao

Le Havre a második helyre szorult

Jó néhány évig a 2009-es Prix du Jockey Clubot (Francia Derby-t) nyert sötétpej mén vezette a mének árlistáját Franciaországban, azonban tavaly nem szerepeltek olyan kiválóan az utódai (egyesek szerint a száraz időjárás és kemény talajú pályák miatt), mint az azt megelőző években, ezért a fedeztetési díját 60.000 euróról 2019-ben 45 ezerre szállították le. Természetesen ez korántsem jelent azért tragédiát, hiszen a mén utódait továbbra is változatlanul nagyon magas áron lehet eladni (a francia születésű yearlingeknél egymillió euróval Le Havre tartja a francia rekordot).

A svéd tenyésztőknél, Noverre és Marie Rheinberg után, Franciaországban született mén eddig 40 black type (Group és Listed , azaz a világon a legmagasabbra rangsorolt versenyek első három helyezettje) lovat adott, akik között három, La Cressoniere, Avenir Certain, Suédois, Group 1 nyerő is található.

Le Havre története is mesébe illő, hiszen 2010-ben ő is mindössze 5.000 euróért kezdett fedezni. Sokakat meglepett, miután már az első évében jobbnál jobb csikók születtek utána, így az évek során jelentősen megemelkedett az ára. Így győzött La Cressoniere a francia Hazafi Díjban:

Külön érdekesség, hogy Le Havre és a ménes megbecsülésének jeleként az angol királynő Le Havre mellett helyezte el egyetlen Franciaországban fedező ménjét, a Galileotól származó Recordert.

Le Havre Siyounitól eltérően nem a világ leggazdagabb tulajdonosainak a ménesében áll, hanem a Haras de Monfort & Préaux-ban. A név újdonságként hathat, hiszen évekig Haras de la Cauvinière néven működött. Az egykori tulajdonos házaspár Elisabeth és Sylvain Vidal útjai azonban nemrég különváltak és a korábbi ménes az új név alatt, a volt férj irányításával folytatja tovább a működését. A ménes azoknak az elsősorban külföldi tulajdonosoknak kínál teljes körű ménesi szolgáltatást, akiknek nincs saját földterületük. Az egyik legnagyobb és legsikeresebb tulajdonosuk azonban francia. Gérard Augustin-Normand-ról, Le Havre tulajdonosáról van szó, aki itt tartja a kancáit is.

Fotó: Vonczem Gabriella

Kapcsolódó cikk
Kommentek