Megszorításokkal folytatódik a fedeztetési szezon az angol telivértenyésztőknél

Angolteliver diospuszta1200

Az elmúlt években alig változtak a magyarországi angol telivértenyésztés tendenciái. A fedeztetések száma általában 200-220, a csikószületéseké pedig 120 körül alakult. Idén a korona vírus járvány miatt a külföldről érkező kancák kiesésével kell számolni elsősorban Dióspusztán. Az is változást jelent, hogy minden jel szerint csökken a fedezőmének száma.

A Kincsem Parkban március közepén leállt a versenyzés és egyelőre még nem tudni, hogy mikor futhatnak újra a lovak. Eközben szerencsére a fedeztetések folyhatnak tovább. Igaz, külföldről nem lehet kancákat hozni fedeztetésre Magyarországra. Ez elsősorban a Dióspusztai Angol Telivér Ménest érinti, máshova nemigen érkeznek külföldi érdeklődők. Ismeretes, hogy az angol telivértenyésztésben csak természetes úton lehet fedeztetni előzetesen meghatározott két időpont, február 15. és június 30 között (az északi féltekén). Március, április és május pedig az egyik legzsúfoltabb hónap a tenyésztők számára, főleg, ha a kancafedeztetések mellett kiscsikók is születnek.

Magyarországon ez utóbbi különösen igaz a két legnagyobb ménesre, Dióspusztára és a Sárbogárdon, illetve Bácsalmáson működő Telivér Farmra. Náluk áll ugyanis a teljes magyar aktív kancaállomány döntő többsége, azaz jóval több mint fele. Értelemszerűen így itt születik a legtöbb csikó is. A legutóbbi fedeztetési szezonokban a két nagy ménesnél mintegy 70-80 kancát fedeztettek. Ha a két ménes közül valamelyik felhagyna a tevékenységével, az hatalmas csapást jelentene az amúgy is gyengélkedő magyar angol telivér tenyésztés számára, azaz tőlük függ a magyar tenyésztés jövője.

Mindközben az is megfigyelhető, hogy a Kincsem Parkban futtató lótulajdonosok egy része a csekély születésszám és a jobb ár-érték arány miatt külföldi vásárlásokkal pótolja a hiányzó állományt. Ennek megfelelően tavaly több mint 80 másfélévest vettek az európai árveréseken a magyarországi futtatók.

AT tenyesztes2020

Silver Frost volt a legnépszerűbb

A fedezőmének száma 2018-ban 42, 2019-ben 40 volt, idén azonban drasztikus csökkenéssel számolhatunk így alig valamivel több mint 20 mén közül választhatnak majd a tenyésztők – mondta el Bélley Márta méneskönyv-vezető.

A fedeztetéseknél értelemszerűen a két nagy ménes ménjeinek dominanciája figyelhető meg és idén sem várható változás. A 2019-es fedeztetési szezonban a legnépszerűbbnek - 34 fedeztetéssel - a Dióspusztai Ménes új vétele, Silver Frost bizonyult, akinek ez volt az első éve az új állomáshelyén. Őt az állami ménes másik ménje, a Galileo apaságú Move Your Vision, valamint a Telivér Farm Lengyelországból egy évre bérelt ménje, October követte egyaránt 16-16 fedeztetéssel. Utánuk a szintén a Telivér Farmnál felállított Makaam állt a sorban 12 ugrással. Mögötte épp hogy csak lemaradt a sampion Pigeon Catcher (11 fedeztetés), aki azonban nem a két nagy ménesben állt 2019-ben, hanem Korona Károly magántenyésztőnél. Az idős Bully Pulpit elé tavaly Dióspusztán tíz kancát vezettek.

A fennmaradó több mint 30 ménnek ennél kevesebb fedezés jutott, vagy akár egy sem. Jellemző az is, hogy néhány kistenyésztő saját ménjének kér engedélyt és azzal a saját egy-két kancából álló állományát fedezteti. Ezek azonban többségükben nem piacképes mének. Rajtuk kívül néhány vállalkozó szellemű kistenyésztő – tavaly kilenc kancával - külföldön, elsősorban Csehországban választott magának mént. Ők Mihail Glinka, Dux Scolar, Eagle Top, Zazou és Amico Fritz mellett tették le voksukat. Emellett Németországban Isfahannal és Tai Chivel is fedeztetett egy-egy lovat a Szenttamási Ménes tulajdonosa. Erre idén a korlátozások miatt nem kerülhet sor.

DSK 6818 1083

Mének az új tenyészszezonban

Az idei évben a két meghatározó tenyésztő közül Dióspusztán a korábbiaknál kevesebb, három mén tevékenykedik az idén. Az idős Anabaa Blue nemrég elpusztult, Innovator, Move Your Vision és Bully Pulpit, valamint Akabaa elkerült ménesből. Silver Frost várhatóan változatlanul az egyik legfoglalkoztatottabb mén lesz, akinek a népszerűségével valószínűleg csak az elmúlt két év apamánsampionja, Pigeon Catcher tudja felvenni a versenyt. Dióspuszta idei újdonsága a korai sprinter, Mokarris, aki angliai versenykarrierje után itt kezdi a tenyészpályafutását.

A másik nagy ménesben, a Telivér Farmnál a Magyarországi Galopp Versenyló Tenyésztők Egyesületének adatbázisa szerint idén biztosan fedez majd a Dióspusztáról ide átkerült Akaba, valamint Steady As A Rock, Röptűz, Rolex Boy. Az is elképzelhető azonban idén, hogy itt az előző évekhez képest kevesebb kancát fognak fedezni.

Az új felállítású mének közül izgalmas újdonságnak tűnik a cseh és szlovák nagyversenyek, illetve a Kincsem Díjban győztes, Tiger Hill apaságú Orienal Sky, akit egy kistenyésztő vásárolt meg.

AT tenyesztes2020 3
AT tenyesztes2020 2

A fedezőmének listája, illetve további információ a magyarországi angol telivértenyészésről a Magyarországi Galopp Versenyló Tenyésztők Egyesületének weboldalán található.

Fotó: Gabriella Vonczem Photography - lovasfotó

Kapcsolódó cikkek
Kommentek