Totilas újra színre lép

Totilas Kiemelt

Hosszú kihagyás után ismét láthatja a nagyközönség a legendás díjlovat, Totilast. A fekete mént a KWPN ménszemlén vezetik majd fel.

Totilas Edward Gallal szinte mindent elért, amit csak egy díjló elérhet. A páros 2009-ben két aranyat szerzett az Európa-bajnokságon, hármat a 2010-es Világjátékokon, ráadásul addig soha nem látott pontszámokkal érték el győzelmeiket. Totilas sikereinek köszönhetően világszerte kiemelt figyelem irányult a díjlovas sport felé.

A Gribaldi x Glendale mént 2010-ben vásárolta meg Paul Schockemöhle, a vételára máig ismeretlen. Totilast azonban új lovasával, Matthias Alexander Rath-tal elkerülte a szerencse, hol a ló, hol a lovas egészsgégügyi problémái gátolták a sikeres szereplést. Totilas végül 2015-ben fejezte be versenykarrierjét egy Európa-bajnoki csapat bronzéremmel, sérülés miatt egyéniben már nem indult. A fekete mén azonban nem a tétlen nyugdíjasok mindennapjait éli: Matthias Alexander Rath továbbra is edzi. A ló ideje nagy részét résztulajdonosa, Ann Kathrin Linsenhoff birtokán tölti, de fedezőméni kötelezettségeinek eleget téve időnként Paul Schockemöhle Mühleni telepére szállítják.

Paul Schockemöhle 2017 szeptemberében jelentette be, hogy a fekete mént soha többé nem mutatják be nyilvánosság előtt. Most azonban a KWPN weboldalán megjelent hír szerint Totilas látható lesz a 2019-es KWPN ménszemlén Hertogenboschban. Kézen fogják felvezetni egy már fedezési engedéllyel rendelkező utódja bemutatása közben. Láthatóak lesznek ménivadékai is, Toto Jr., Total U.S. és Trafalgar, Kayne, King, King Karim, és Taminiau is.

A Deckstation Schockemöhle közösségi oldalán rendszeresen jelennek meg Totilas csikóinak fotói és videói:

Totilas legutóbb kilenc éve tette tiszteletét a KWPN ménszemlén, amikor apját, Garibaldit búcsúztatták. Totilast ekkor az év lovának választották.

A KWPN ménszemle a világ sportlótenyésztőinek egyik legjelentősebb rendezvénye, amire évről-évre mintegy 25.000 látogató érkezik a világ minden tájáról. A rendezvény további részletei >>

Forrás: Eurodressage, ReiterRevue, KWPN
Fotó: FEI

Kapcsolódó cikkek
Kommentek