Írországból érkeznek a magyar galopp új reménységei

Irorszag arveres og2

Idén az Írországban született Golden Sea nyerte a Magyar Derbyt, illetve előtte a Nemzeti Díjat. Rajta kívül a többi, korábbi ír vétel is nagyon eredményesen szerepelt a Kincsem Parkban, miközben a jó minőség alacsonyabb vételárakkal társult. Ezek után nem meglepő, hogy az idei Őszi Yearling-árverésről 38 másfélévessel tértek haza Magyarországra a trénerek és futtatók.

Az ír Goffs társaság

A Dublintól mintegy 30-40 perces autóútra fekvő Goffs, amely az első árverezőjéről, Robert J. Goff-ról kapta a nevét, forgalom tekintetében Európa második számú árverési társasága. Az 1866-ban alapított ír vállalkozás az európai piacvezető Tattersallshoz hasonlóan – az egyedi sajátosságokat, vagyis az erős ugró- és point-to-point-ló keresletet is figyelembe véve –, illetve a kontinens másik három nagy árverési társaságával időben összehangolva alakította ki az árverések kínálatát. (Írországban egyébként a Tattersalls is jelen van, de itt csak a második számú árverési társaság.)

Ennek megfelelően 13 árverést (a többnapostól kezdve verseny utáni ún. boutique típusúig) tartanak. Ezeken, a verseny- és a tenyésztési szezonoknak megfelelően, anyakancákat, választott csikókat, yearlingeket, illetve tréningben lévő lovakat lehet vásárolni.

A magyar futtatókat a belovaglás előtt álló yearlingek vagy a tréningben lévő lovak érdeklik általában, mivel a tenyésztés luxusát csak kevesen engedhetik meg magunknak.

Irorszag arvers 3
Az ír Goffs épülete

A yearlingek széles piaca

Goffs évente összesen három yearling-árverést tart. Az elsőt október első két napján Orby Sale néven. Itt az ún. prémium kategóriás, vagyis a legdivatosabb származású, Group versenyt nyert, vagy ilyen szinten eredményes utódokat már adott anyáktól, illetve a vezető ménektől származó másféléveseket vezetik fel. Ezen a magyarok nem tudnak vásárolni, mert a vevők általában a világ leggazdagabb futtatói – többek között a dubaji, a katari uralkodó, ír, amerikai, ausztrál, japán, szaúdi vagy éppen kínai milliomosok/milliárdosok - közül kerülnek ki. Idén a legdrágább lovat 3 millió euróért (984 millió forintért) adták el, az átlagár pedig elérte a 117.933 eurót (38,9 millió forintot), a medián a 65.000-t (21,4 millió forintot).

Ezután a következő két napban az ún. Sportsman’s Sale-en már valamivel olcsóbb másféléveseket lehetett venni, 17.500 eurós (5,7 millió forintos) átlagár és 13.000 eurós (4,3 millió forintos) medián mellett, miközben a legdrágább vételért 135.000 eurót (44,5 millió forintot) kellett fizetni.

Irorszag arvers 4

A magyar vevők terepe

Október 21-22-én aztán végre elérkezett a magyar futtatóknak és lóversenyüzemnek megfelelő yearling-árverés. Itt ebben az évben a két nap során 387 lovat vezettek fel, amelyek közül 289-et adtak el összesen 1.693.600 euró (több, mint 558 millió forint) értékben. Egy évvel korábban mindössze a felvezetett lovak 60 százaléka kelt el, miközben idén ez az arány már elérte a 75 százalékot.

Az Írországban vásárolt Golden Sea Derby-ben, és a Nemzeti Díjban aratott győzelme mellett több onnan vásárolt telivér is nagyon eredményesen szerepelt az idén a Kincsem Parkban. Így nem csoda, hogy idén is nagy lelkesedéssel érkeztek a vállalkozó szellemű futtatók és trénerek. A nagybevásárlás ezúttal sem maradt el, hiszen magyar számlára összesen 38 yearlinget – 17 mént és 21 kancát – vásároltak, akik mellett még négy tréningben lévő ló is magyar tulajdonba került. A minimum ár az az árverésen 1000 euró (328 ezer forint) volt és összesen négy másfélévest vásároltak is ezen az áron, miközben nyolc lovat 4000 eurónál (1,3 millió forintnál) magasabb áron vettek meg.

Goffs tablazat

A legdrágább magyar vétel

A legdrágább ló, a Fascinating Rock-Entertaining származású mén 8000 euróért (2,6 millió forint) a Franciaországban Listed versenyt is nyert Tour To Paris korábbi tulajdonosához, Hammersberg Elemérhez került. A fiatal Fascinating Rock az írek egyik nagyon sikeres ménjének, Fastnet Rocknak a fia, és az első évjárata idén yearling-korú. A mén kétszeres Group 1-es nyerő (Champion Stakes és Tattersalls Gold Cup) 2000 méteren, illetve egyebek között a legjobb idősebb európai, illetve ír ló címét is elnyerte 2015-ben. Idén a Ballylinch Ménesben fedezett 7.500 euróért (2,5 millió forintért) és olyan mének társaságában áll itt, mint Lope De Vega, New Bay, Lawman, Dream Ahead, Make Believe vagy Beat Hollow. A név nélküli yearling anyja pedig adott már Black Type (Listed vagy annál magasabb kategóriájú versenyben nyerő vagy helyezett lovat) utódot az USÁ-ban.

Irorszag arveres magyarok

Más izgalmas vásárlások

A magyar vételek a legkülönbözőbb fedezőménektől származnak, egyebek között: Teofilo, Dawn Approach, Tamayruz, Markaz, Golden Sea apja, Born To Sea, Kodi Bear, Gutaifan, Ivawood, Epualette, Buratino, Mehmas, Vadamos, Es Que Love, Power, Red Jazz, Sir Prancealot is szerepel a listán.

A magyar csapat az árverés izgalmait az Ír Nemzeti Ménes meglátogatásával és a Navan lóversenypályán a versenyeket nézve pihente ki. A méneslátogatás csúcspontját ezúttal is a világ egyik jelenleg legsikeresebb ménjével, az idén már 22 éves Invincible Spirittel való találkozás jelentette. A 120 ezer euróért (csaknem 40 millió forintért) fedező mén ontotta magából a jobbnál jobb (főként) sprintereket és mérföldes lovakat (Charm Spirit, Kingman, Shalaa, Fleeting Spirit, Terrirories, Magna Grecia, National Defence, Signs of Blessing, Born To Sea, Capitain Marvelous, Vale of York, Lawman), akik közül ma már két tucatnál is több fedezőménként tevékenykedik.

Irorszag arvers 1

Fotó: Gabriella Vonczem Photography - lovasfotó

Kapcsolódó cikk
Kommentek