Tour To Paris Párizsban nyert, Esti Fény negyedik Németországban

Estifeny1200

Vajon mennyire állja meg a helyét a nemzetközi porondon a tavalyi szezon két legjobb magyar galopplova? Mennyire erős egyáltalán a magyar lóverseny? Erre adott választ a hétvégén Esti Fény német, valamint Tour To Paris francia versenye.

A 2018-as Magyar Derbyt és az évad legerősebb versenyének számító Kincsem Díjat nyert Esti Fény húsvét vasárnap Berlin mellett, Hoppegartenben állt starthoz. A négyéves mént az első idei futására már a mélyvízbe dobta a menedzsment, hiszen a nap főversenyében, a 2000 méteres, Listed besorolású, 25.000 euróval díjazott Preis von Dahlwitzban indították. Ez a szezonkezdet egyik első nagyobb versenye Németországban, ahol rendszerint az idősebb, korai, jobb lovak állnak starthoz.

A mezőny erősségére ezúttal sem lehetett panasz, hiszen az indulók között szerepelt a tavalyi verseny első két helyezettje, a német sampion tréner, Markus Klug istállójából Devastar, valamint a második Itobo. A legesélyesebbnek azonban a múlt évet Listed győzelemmel zárt és idén is hasonló kategóriában harmadik helyet szerzett, ötéves Be My Sheriffet tartották.

A magyar szurkolóknak az indulók ún. GAG száma adhatott kiindulópontot az esélylatolgatáskor. Ez az érték szolgál ugyanis Németországban a lovak eddigi teljesítményének számszerűsítésére és összehasonlítására, míg Magyarországon ezt hendikepszámnak nevezik. A kilenclovas mezőnyben Esti Fény kapta a legalacsonyabb, 77-es számot, miközben öten 90 feletti számmal rendelkeztek. Ezek alapján – hacsak a magyar ló nem javult hatalmasat a télen – Esti Fény egyáltalán nem számított esélyesnek, amit a fogadások is tükröztek, hiszen a játékosok is a második leggyengébb esélynek tartották a magyar lovat.

Csatában a jó helyezésért

A futam nem indult tökéletesen Esti Fény és zsokéja, Nagy Tamás számára, mert a ló nagyon húzott és a lovasa alig bírta visszafogni. Egy kis idő után aztán megnyugodott a ló és az eredeti taktikai utasítás szerint hátrább helyezkednek. A 800 méteres befutóegyenesre elég kívül fordultak, de az egyenes elején nagyon jó pozícióba jöttek fel és ekkor már bármilyen helyezés megszerzése elképzelhetőnek tűnt a számukra. Be My Sheriff azonban mindenkinél erősebbnek bizonyult, miközben mögötte már nagyobb küzdelem alakult ki a helyezésekért. A Zala Csaba idomításában álló dióspusztai ló végül az ötödik helyen ért célba, azonban az egyik előtte végzett ló lovasa nem megfelelő súllyal mázsált vissza a verseny után, így őt kizárták. Ezzel Esti Fény a negyedik helyre került. A versenyben magabiztosan helytállt és bizonyára alaposan meglepte a német elemzőket is. Ez a mostani versenye javított is a formáján és a következő futásakor még jobb futást várhatunk tőle.

Hoppegarten Eredmeny
Forrás: www.galopponline.de

A párizsi túra

2018-ban Tour To Paris kapta a legmagasabb értékelést a Kincsem Parkban futott lovak közül. A négyéves mén tulajdonosa, Hammersberg Elemér idén februárban úgy döntött, hogy Franciaországba adja tréningbe a lovát. Így Tour To Paris Ribárszki Sándortól Pia Brandthoz utazott Chantillyba. A francia versenyüzem amellett, hogy magas színvonalú, a versenydíjak – amelyhez az ott trenírozott, illetve tenyésztett lovak tulajdonosainak és tenyésztőinek járó prémium is adódik – a legmagasabbak Európában. A svéd Pia Brandt trénerasszony már évek óta Franciaország legnagyobb tréningtelepére helyezte át a központját és már sikerült Group 1-es nyerőt is felkészítenie.

Tour To Paris április 22-én, húsvét hétfőn a legjobb távján, 1400 méteren állt starthoz Longchampban, egy első osztályú versenyben, ahol az első öt helyezett között 33.000 eurót (10,57 millió forintot) osztottak szét.

A tíz induló között nagyjából hasonló eredményekkel és a jelenlegi versenyhez hasonló futamokban futott lovak sorakoztak fel, akik közül talán a tavaly Listed futamot nyert Orbaan tűnt ki. A helyi szaksajtó nem igazán tudott Tour To Paris magyar eredményeivel mit kezdeni, az azonban biztos, hogy egyik szaklap első tippjei között sem szerepelt, miközben a fogadók a jó közepes esélyek közé tették.

Az izgalmak ezúttal már az indítás előtt megizzasztották Tour To Paris szurkolóit, mert a mén indítás előtt kitörte a startboksza ajtaját, a zsokéja leesett róla, majd szép lassan nézelődve vágtázgatott a cél felé. Szerencsére a személyzet hamar megfogta őt és miután a zsokénak sem görbült a haja szála sem, visszaültették a ló hátára, majd indulhatott a futam. A helyi szpíker közben megjegyezte, hogy Tour To Paris apja, Fuissé pont ugyanígy viselkedett, mielőtt 2010-ben megnyerte volna a Group 1-es Prix du Moulin de Longchamp-ot.

A versenyben aztán már mintadiákként viselkedett Tour To Paris. Tökéletes startot vett, az élre állt, nyugodtan utazott, majd a finisben gyorsított, magabiztosan otthagyta a mezőnyt és a kissé meglepett Gregory Benoist-val a nyergében három hosszal megnyerte a versenyt. Ezzel kilencedik futására a kilencedik győzelmét aratta és bebizonyította, hogy igenis van keresnivalója a francia pályák nagyobb versenyeiben is.

A nyilatkozatok szerint, ha minden jól megy, akkor legközelebb már Listed vagy akár magasabb szinten állhat starthoz. A mostani győzelmével nem csak nagy örömet okozott a futtató családnak, hanem élete legnagyobb pénzdíját, 16.500 eurót (5,3 millió forintot) is megnyerte.

Prixdugroscaillou
Forrás: www.zoneturf.fr

A borítóképen Esti Fény a Kincsem Parkban. Fotó: Gabriella Vonczem Photography

Kommentek