Visszavonult Winx, a világ legnagyobb összeget nyert versenylova

Winx

A földkerekség legjobbjának tartott és 5,34 milliárd forinttal a legtöbb pénzdíjat nyert lova, az ausztrál Winx egy hete futotta élete utolsó versenyét, azonban még mindig folyamatosan cikkeznek róla. Vajon lesz, aki a helyére tud lépni?

Az ausztrál Winx április 13-án futotta pályafutása 44. és egyben utolsó versenyét a Sydney nyugati részén található Radwick lóversenypályán, ahol minden belépőjegyet eladtak és sokan már csak a pályán kívülről nézhették a futását.

A versenyre hetek óta készült a tréner, a tulajdonosok, és persze a világ minden részén megtalálható rajongótábor, a Winx pólókat, sapkákat, zászlókat, képeket és minden elképzelhető kiegészítőt gyártó árusok, a tévécsatornák, internetes tudósítók, és a legnagyobb lapok, köztük még a Vogue Ausztrália is.

Az érdeklődők napról napra követhették a felkészülést, a startboksz-sorsolást, a ló körül dolgozók életét és érzelmeit. A nagy napon a helyszínen lévő szerencsések mellett az európai rajongók hajnalban keltek, az amerikaiak pedig éjszakába nyúlóan fennmaradtak, hogy lássák a 2000 méteres, 4 millió dollár összdíjazású és természetesen Group 1-es besorolású Queen Elizabeth Stakes-ben futni az élő legendát. És meg is történt a csoda: Winx ismét a jött és győzött. Zsokéja majdnem sírt a futam után, a tréner és a tulajdonosok hasonlóképpen, miközben a nézőtéren a tömeg tombolt, Winx pedig a futam után megállt előttük és hagyta, hogy csodálják, illetve ünnepeljék. Aki látta ezeket a jeleneteket, az megtapasztalhatta, hogy miről szól valójában a lóverseny.

Winx tehát ismét könnyedén nyert, mintha mindez olyan természetes és egyszerű lenne. Íme az utolsó versenye:

A látszat azonban csal, hiszen a világon még egyetlen más lónak sem sikerült hozzá hasonló módon 25 Group 1-es versenyt nyernie, miközben sorozatban 33 győzelmet aratott 1300 és 2200 méter között, illetve 18.769.211 dolláros (5,34 milliárd forint) össznyereményével a világon a legtöbbet kereső versenyló lett.

Winx a különleges „sportolónak” számít, mert évekig megőrizte küzdőszellemét és győzni akarását, kiváló képességekkel és szervezeti szilárdsággal rendelkezett. Sok kiváló ló esetében kiderült már, hogy a szívük jóval nagyobb méretű volt, mint az átlag, így nem lenne meglepő, ha Winx esetében is erről (is) lenne szó.

A kanca trénerének, Chris Wallernek az utolsó versenyében megszerezte a századik Group 1-es győzelmét, miközben világhíressé is tette, csakúgy, mint a zsokéját Hugh Bowmant, illetve az istállószemélyzet egy részét.

Nem túlzás, hogy Winx örökre megváltoztatta minden körülötte dolgozó életét. Ők azon különlegesen szerencsések közé tartoznak, akik átélték minden angol telivér versenylóval fogalakozó álmát.

Magyarországon Overdose volt hasonló jelenség – habár sokkal rövidebb ideig.

A tréner így nyilatkozott Winx visszavonulásról egy héttel később:

Winx versenykarrierjének végeztével még visszatért az istállójába, hogy mindenki megfelelően el tudjon búcsúzni tőle.

Most pedig (a déli féltekén) az augusztusban kezdődő fedeztetési szezonig a tulajdonosok azzal tölthetik a idejüket, hogy kiválasszák a számára leginkább megfelelő fedezőmént, majd pedig a következő években az utódoknak szurkoljanak. A nagy kérdés, hogy vajon lesz olyan közöttük, akinek a tudása megközelíti majd az anyjáét...?

Borítókép: WINX - Official

Kapcsolódó cikkek
Kommentek