Lovad számára sem közömbös az akadály színe

Dijugratas akadaly1200

A lóversenyzésben az akadályok jelzésére használt színek láthatóságát vizsgálta az a tanulmány, melynek eredményeit valószínűleg a díjugratók és a pályaépítők is hasznosítják majd.

Fontos megértenünk, hogyan látják a lovak a színeket és az akadályokat, hiszen ez befolyásolja ló és lovas biztonságát – emeli ki „A ló látása és az akadályok láthatósága a lóversenyzésben” című tanulmány szerzőpárosa, Sarah Catherine Paul és Martin Stevens.

Míg például a narancssárga az emberi szem számára feltűnő szín, így Angliában hagyományosan ezzel jelölik a gátversenyek akadályait, a lovak számára nem különül el jelentősen a környezettől. A lovak ugyanis az emberihez képest csökkent színlátásukkal nem tudnak különbséget tenni olyan, az emberek által érzékelt színek között, mint a piros, narancs és zöld, hacsak világosságban, élénkségükben nem térnek el. A gátversenyeken az akadályok láthatóságát javítani hivatott narancssárga jelzések ezért az akadályokat leginkább az emberek számára teszik jobban láthatóvá, a lovak dolgát viszont nem könnyítik meg.

A tanulmány rámutat, hogy a fehér, élénksárga és világoskék jobb kontrasztot ad, így jobban érzékelhető a lovak számára, mint a narancssárga szín. A vizsgálat során az is kiderült, hogy az akadály színe az elugrás távolságát és szögét is befolyásolja.

1 s2 0 S016815911930142 X gr1 lrg
1 s2 0 S016815911930142 X gr2 lrg

Forrás: Sciencedirect.com

Kapcsolódó cikkek
Kommentek