Elment Letty, korszakának egyik legkiemelkedőbb versenylova és anyakancája

Letty og2

Kevés olyan magyar idomítású telivér akadt, különösen a kancák között, aki nemcsak a Kincsem Parkban, hanem külföldön is nyert klasszikus versenyt, majd pedig olyan csikókat adott, amelyek az egyik legerősebb európai versenyüzemben, a franciában is megállják a helyüket. Közéjük tartozott Letty, aki idén a hetedik csikójának a világrajövetelét sajnos nem élte túl.

Rút kiskacsának tűnt, amikor 2007-ben a decemberi tattersalls-i árverésen utolsóként felvezették a sárga, szőrös és - az elmondások szerint - nagyfejű választott csikó korú kancát. Apja, a Zafonictól született Trade Faire a neves Juddmonte Farms színeiben versenyzett és két Group 3-as versenyt nyert Angliában. Ezután fedezőménként állították fel a szigetországban és a viszonylag szerény 3-4000 euróért fedezett 2010-ig, pedig ekkoriban Group 1-et nyert utódot is adott. Ezután Ausztráliába került, ahol 18 éves koráig tevékenykedett sikeresen. Letty anyja, az ír tenyésztésű Love Is All nem futott versenyben, nagyanyja is egyszer tudott nyerni és kimagasló utódokat csak a harmadik anyánál lehetett látni. Ezért nem tolongtak különösebben a kis sárga kancáért a vevők, így 800 Guineas-s minimál áron került magyar tulajdonba Friebert Attilához. A következő egy évet Korona Károlynál töltötte, majd Friebert Attilánál kezdte meg a felkészülést a versenykarrierjére.

Beindul egy csodálatos karrier

Kétévesen egy harmadik hellyel mutatkozott be a pályán, majd két nagyobb versenyben is második helyen végzett, mielőtt Klimscha Albert megvásárolta volna. A Kétévesek Kritériumát, a legfiatalabb évjárat leghosszabb távú kiemelt versenyét már új tulajdonosának nyerte. A hároméves szezonját egy magabiztos győzelemmel kezdte az évjárat első nagyversenyében, az 1600 méteres Hazafi Díjban. Ebben az évben összesen 14 alakommal állt starthoz a Kincsem Parkban, Svájcban, Pozsonyban, valamint az angliai Newmarketben és négyszer nyert, illetve háromszor szerzett második helyet. A Hazafi Díj után győzött a Magyar Kancadíjban, az akkor Listed besorolású Schweizer Stutenklassikban és a Gróf Széchenyi István Emlékversenyben. Másodikként végzett a Svájci Derbyben és 1000 Guineas-ben, illetve egy ottani hároméveseknek szóló nagyobb versenyben. A Magyar Derbyben, ahol kissé elsiették a lovaglását, a negyedik helyen ért célba. Négy- és ötévesen igazi „Vas Ladyként” tovább folytatta a versenyzés a Kincsem Parkban, valamint Franciaország és Svájc pályáin. A sok nagyversenyben elért helyezése mellett a legszebb győzelmét a Gróf Széchenyi István Emlékverseny újbóli megnyerésével érte el.

Lettynyertea Grof Szechenyi Istvan Emlekversenyt
Letty a Gróf Széchenyi István Emlékverseny győztese

Tenyésztés Franciaországban

Hatévesen vonult a tenyésztésbe, ahol az elmúlt évek alatt hat csikót hozott a világra a többek között a Melbourne Cupot és Hong Kong Vase-t is nyert Dunaden méneseként is ismert, franciaországi Haras de Maulpaire-ben.

Az első párja Category Five, a Klimscha család másik saját lova volt. Majd két Capitain Marvelous csikó, utána egy Dunkerque fiú, majd az Angol és Ír Derbyt, valamint Prix de l’Arc de Triomphe-ot nyert Sinndar utolsó évjáratából újra egy mén, Last Sinn következett. Az utolsó csikója, a neves Haras du Quesnay-ben fedező, mérfödes Recoletos-tól született az első kancautódként, aki idén már yearling és az egyik francia árverésen tervezi felvezetni a tulajdonosa, Eva Klimscha. Az idei csikóját a kétszeres Group 1-nyerő és egyre eredményesebb Toronadotól várta, azonban az ellést sajnos nem élte túl és a csikója sem bizonyult életképesnek.

Eredményes utódok

Letty első csikója, Lettyt Storm hétévesen is kiváló formában versenyez és már idén is nyert versenyt a francia lóversenyüzem legkedveltebb téli helyszínén, Cagnes-sur-Merben. Eddig Letty második csikója, Letty’s Marvel bizonyult a legjobbnak, aki a megszületését egy rendezvényen kisorsolt, ajándék fedeztetésnek köszönheti. Négyévesen kezdte a versenyzést, de abban az évében öt versenyt nyert, utolsóként Deauville-ban a napi főversenyben ért célba elsőként és jelenleg is a tengerparti pályán áll tréningben. Az idén négyéves Lettyt Fight is három győzelemnél jár és annyira elégedett volt vele tréner, hogy később Letty’s Marvelt is megvételre ajánlotta két tulajdonosának.

Lettys Marvel
Eddig Letty második csikója, Letty’s Marvel bizonyult a legjobbnak

Sikerek a hatalmas konkurenciában

Miért olyan nagy dolog, hogy Letty utódai sorozatban versenynyerők és sikeresek Franciaországban? Elsősorban azért, meg a galloknál nagyon éles a verseny, hiszen (az USA, Ausztrália, Japán, Argentína és Írország után, Angliát megelőzve) a világ hatodik legnagyobb tenyésztőjéről van szó, évente mintegy 9 ezer anyakancával és 6 ezer körüli éves csikószületéssel. A versenyzés pedig a legmagasabb európai versenydíjszintnek köszönhetően az egyik legmagasabb színvonalú. A Magyarországról érkezett Letty utódai pedig ebben a környezetben, ahol több mint 10 ezer angol telivér versenyez, eredményesen tudnak futni. A magyar versenyüzemből pedig nemigen kerülnek ide olyan anyakancák, akik sikeres utódaikkal itt is megállnák a helyüket.

Fotó: Gabriella Vonczem Photography

Kapcsolódó cikkek
Kommentek