Mayday, a 2013-as Derby-nyerő örökre elvágtatott

Mayday 2

A kiváló származású szürke angol telivér 2013-ban hat hosszas nagy fölénnyel nyerte a Magyar Derbyt. Emellett később győzött a Szent István Díjban vagy a középtávú Buccaneer Díjban. A versenyzés után a félvértenyésztésben kezdett új karriert, ahol új tulajdonosai egyedülálló lehetőséget láttak benne. Ezért is hatalmas csapás az elvesztése.

Egy ködös őszi napon egy nyurga másféléves érkezett Alagra, Ribárszki Sándor istállójába a baden-badeni Sales & Racing Festival elnevezésű árverésről. A kis szürke mén 4000 euróért (mai áron 1,4 millió forintért) került Czike Zoltán tulajdonába.

A Németország keleti részén fekvő, 1883-ban alapított és elismert Görlsdorfi Ménesben született, amely számos egykori kelet-német Derby-nyerőt adott 1959 és 1998 között, de ott született a Pardubici Nagy Akadályverseny kétszeres nyerője, Registana is. A közelmúltban a Német Derbyt és Badeni Nagydíjat nyert Sea The Moonnak köszönhetően került újra reflektorfénybe.

Német és ír gyökerek

Mayday apja, a szintén szürke Sternkönig is a ménes tulajdonában állt egy ideig. Igazi hosszútávú ménként tartották nyilván, aki miután Lando és a német tenyésztés egyik legmeghatározóbb ménje, Monsun mögött harmadikként ért célba a német Derbyben, megnyerte a Group 1-es Deutschland Preist 2400 méterre. Legsikeresebb utódja az Olasz Derby győztes Kallisto, aki maga is apaménként tevékenykedik.

Mayday anyja Madame Sophie Angliában, Írországban és Németországban versenyzett főleg középtávon, azonban nem sikerült jó eredményeket elérnie. A tenyésztésbe kiválóan örökítő apja, Montjeu, valamint kimagaslóan eredményes anyai vonala miatt került. Az már csak külön érdekesség, hogy Mayday negyedik anyja Imperiál lánya volt.

A galopp-pályafutás

Mayday versenypályafutása lassan indult, miután két kétéveskori versenyében nem sikerült az élmezőnyben végeznie. A tulajdonosa ettől annyira el is keseredett, hogy el akarta adni a lovat. Szerencsére a trénernek sikerült meggyőznie őt arról, hogy legyen türelmes, Maydayből még bármi lehet, egyszerűen csak nem korai kétéves.

Háromévesen a tavaszi munkák során még mindig nem mutatott túl sokat. Az első versenyei továbbra sem hoztak sikert, azonban idővel és a táv növelésével elkezdett javulni, majd egy hónappal a Derby előtt már végre gyepversenyben is indulhatott és azonnal öthosszas győzelmet aratott egy III. kategóriás versenyben.

Ezután azért még távolról sem számított a Magyar Derby favoritjának, így nagy meglepetést okozott, amikor a 16 lovas mezőnyben fölényesen, hat hosszal megverte a jobbnál jobb és a későbbiekben is többször bizonyított vetélytársait. Közéjük tartozott a Nemzeti Díjat, a St. Legert és a Millenniumi Díjat háromszor nyert Akaba, a később Kancadíjat nyert Alcobaca, a több nagyversenyben győztes Heliconia, a később Group versenyt nyert ugróló, Diplomata vagy a Németországban később akadályversenyben győzedelmeskedett Mimir.

Mayday derby
Mayday a Derby díjátadóján

Később a Szent István Díj megnyerésével az idősebb lovak között is bizonyította, hogy nem véletlenül ért elsőként célba a Derbyben. Ezután háromévesen még két nagyversenyben futott 2800 méterre, amelyekben kisebb pénzes helyezésig jutott. Négyévesen kilencszer állt starthoz. Ekkor ismét a nyáron mutatta a legjobb formáját, amikor második helyet szerzett a 2800 méteres Földművelésügyi Miniszter Díjában. A szezon végére azonban a tulajdonosa nehéz helyzetbe került, ami a lovak és a versenyzés terén soha nem jelent jót.

Végül a ló 2015-ben új tulajdonba, Soltész Andráshoz került, akinél újra formába hozták és egyéves kihagyás után ismét starthoz állt, sőt az év utolsó kiemelt versenyében, a Lovaregyleti Díjban a negyedik helyen ért célba. A következő szezont végigversenyzte és megnyerte a Buccaneer Díjat is. Hétévesen ismét készen állt a versenyzésre, azonban az első futása előtt a startgépben egy másik ló úgy megrúgta, hogy ezután már nem tudta folytatni a versenypályafutását.

Mayday Buccaneer dij
Mayday a Buccaneer Díj befutójában

Új esély a tenyésztésben

Felépülése után a Lóska ménesbe került, ahol közismerten elsősorban kisbéri lovakkal foglalkoznak és a military sportra tenyésztenek. Számukra alapvető a jó ugróképesség, amiben Mayday tehetségesnek mutatkozott. Úgy gondolják, hogy nemcsak telivér versenylóként, hanem a lovassportban is kimagasló képességekkel rendelkezett. Benne találták meg azt a régóta keresett, Európában is helytállni képes fedezőmént, amely nemcsak genetikai variációt jelentett, hanem tényleg kiváló tulajdonságokat örökített a sportlótenyésztésben. Mayday mindezek mellett nagyon gyorsan tanult, könnyen kezelhető, együttműködő ló volt.

Eddig 2019-ben és idén összesen 16 csikója született (14 kisbéri, két telivér és egy westfáliai), idén még négy további, jövőre pedig még hat (két kisbéri, két telivér, egy sportló és egy köztenyésztés) utódja várható. A csikókkal is nagyon elégedett a Lóska család, egységes külleműnek, szívósnak, kiegyensúlyozottnak, összességében extra ivadékokként jellemezték őket.

Sajnos Maydaynek a jövőben már születhetnek újabb ivadékai, nem szaladhat a legelőn, mert a mindössze tíz évesen egy váratlan betegség után a legjobb ellátás mellett sem tudták megmenti az életét. Abban azonban bátran bízhatunk, hogy az utódai sikerrel viszik tovább a vérvonalát és a kiváló tulajdonságait.

Mayday 1

Fotó: Gabriella Vonczem Photography - lovasfotó és Kovács Petronella

Kapcsolódó cikk
Kommentek