Magyar győzelem a férfi amatőrlovas világbajnokságon

Fegentri Kp Kiemelt

Magyar sikerrel zárult május 27-én a Fegentri Amatőrlovas Világbajnokság férfiaknak kiírt futama a Kincsem Parkban. Kovács Milán és Nyelvtörő mögött az olasz Alberto Berton és a két évvel ezelőtti spanyol világbajnok Gonzalo Pineda Carmena végzett.

Nagy izgalommal készült minden szervező, tréner és futtató a Kincsem Parkban a Fegentri (Fédération Internationale des Gentlemen-Riders et des Cavalières, azaz a női és Férfi Amatőrlovasok Nemzetközi Szövetsége), a legjelentősebb nemzetközi amatőrlovas szervezet által megrendezett világbajnokság férfiaknak kiírt sorozatára. Az öt országot képviselő lovasok közül talán a magyar amatőr, a 18 éves Kovács Milán volt a legizgatottabb, hiszen a hazai pálya komoly lehetőséget jelentett a számára, és ezt nagyon szerette volna kihasználni, ráadásul ebben évben egyszer rendez ilyen futamot a Kincsem Park.

Ezúttal a versenyben a legesélyesebbnek a 2015-ös világbajnok, spanyol Gonzalo Pineda Carmena lovát Rebbelliously-t tartotta a Turf szaklap, aki mögé előzetesen a magyar lovas Nyelvtörőjét, illetve a francia Kévin Brayét várták Babylon Glory-val.

Az 1400 méteres gyeppályás versenyben már az indítás előtt is akadt egy kis izgalom, ugyanis Nyelvtörő előtt a startot megelőzően kinyílt a startboksz ajtaja, de szerencsére Milán viszonylag könnyen vissza tudott vele állni újra a startgépbe. Másodszorra már tökéletesen sikerült az indítás és Milán a második helyen haladt a favorit mögött. A célegyenesbe érve viszont megtámadta, majd elég könnyen meg is előzte Rebbelliously-t. A célig tovább növelte az előnyét Nyelvtörővel és megnyerte a versenyt a végén nagyon hajrázó La Primera Albert Berton páros, valamint az elfáradt Rebbelliously előtt.

Milán számára hatalmas sikert jelent ez az elsőség, mert eddig még nem tudott magyar férfi amatőrlovas futamot nyerni a világbajnoki sorozatban. A győzelemmel pedig az összetett pontversenyben is sokat javított, hiszen a negyedik pozícióból feljött a másodikra. Ez nagyon fontos a számára, hiszen a sorozat hátralévő állomásain is szívesebben adnak esélyes lovat annak, aki jó helyen áll az összetett ranglistán. Emellett a legfiatalabb és legkevésbé tapasztalt résztvevőként is lényeges, hogy megmutassa, ha jó esélyű lovat kap, akkor nyerni tud. Talán már érett is a számára a győzelem, mert egy hónappal korábban Düsseldorfban a második helyen végzett. Igaz, ekkor egy véletlen szerencse is kellett ehhez, hiszen a lova egy forgalmi dugó miatt nem érkezett meg a düsseldorfi pályára, így egy, a Fegentri sorozatra nem nevezett helyi amatőr sokkal jobb esélyű lovát kapta meg és szerepelt vele nagyon jól.

Fegentri Budapest2018 13

Így alakul az amatőrlovasok nyári programja

Az idén 18 fordulósra kiírt Fegentri sorozat következő állomása Svédország június 16-án. Ekkor Strömsholmban, egy különleges pályarajzú pályán versenyeznek majd a lovasok, ahol a nap során zajlik a legnagyobb svéd ugróverseny is. Ezután Olaszország és Nápoly következik, majd az USÁ-ba repülnek át a férfi lovasok.

A Kincsem Park ebben az évben még egyszer rendez Fegentri versenyt. Július 1-jén, a Magyar Derby napján viszont már a női versenyzők állnak starthoz egy egyenesen pályás, 1200 méteres hendikepben. 

Ezt a versenyt a számukra 2014 óta rendezi a magyar versenyszervező és az eddig tapasztalatok alapján mindig nagy az érdeklődés a futam iránt, mivel ezen bármelyik magyar női amatőr is részt vehet a külföldi lovasok mellett. Tavaly így 16 indulóval futották le a versenyt. 

A budapesti futam képekben

Fotó: Juszel Anasztázia

Kapcsolódó cikk
Kommentek