Férfi amatőrlovas világbajnoki futam a Kincsem Parkban

Kincsempark Illusztracio

Több mint 15 év szünet után május 27-én ismét férfi amatőrlovas világbajnoki futamot rendeznek a Kincsem Parkban. Az indulók között ott lesz a magyar színeket képviselő Kovács Milán, aki a tíz különböző ország 18 futamból álló sorozatában jelenleg a negyedik helyen áll.

Öt ország legjobb férfi amatőrlovasai szállnak nyeregbe ezen a vasárnapon a Kincsem Parkban a negyedik futamban 1400 méteres távra, a Fegentri (Fédération Internationale des Gentlemen-Riders et des Cavalières, azaz a női és Férfi Amatőrlovasok Nemzetközi Szövetsége) versenyben. Hasonlóra másfél évtizede nem került sor, ezért a magyar lóversenysport számára is fontos, hogy újra meg tudja rendezni ezt a rangos viadalt, amelyet egész Európában követnek. 

A 18 éves Kovács Milán Pisában az ötödik, majd Düsseldorfban a második helyen végzett, így került az összetettben a negyedik helyre. 

A Fegentri férfi amatőrlovas mezőnyének rangsora jelenleg a következő:

Fegentri Kp2

A világbajnoki sorozat idén márciusban Olaszországban indult és decemberben zárul Katarban. Az év során összesen 10 különböző ország 18 futamában mérik össze a tudásukat a hét országot (Belgiumot, Franciaországot, Magyarországot, Olaszországot, Spanyolországot, Svédországot és az USÁ-t) képviselő férfi amatőrlovasok. 

Öt lovas a budapesti pályán

A Kincsem Parkba ezúttal öten versenyeznek, mivel az amerikai zsoké, aki ugróversenyken is indul, lesett és néhány hónapot kihagyni kényszerül, míg a belga lovasnak munkája miatt muszáj otthon maradnia. Az amatőrökről ugyanis tudni kell, hogy a legtöbb országban tanulás vagy munka mellett, fizetség nélkül lovagolnak (különben profik lennének). Habár azt tudni kell, hogy a verseny megkívánja, hogy ők is ugyanolyan vagy csaknem hasonlóan kiváló fizikai állapotban legyenek, illetve magasszintű technikai tudással rendelkezzenek, mint a profik. Ezek az ügyes lovasok általában azért maradnak mégis amatőrök, mert túl magasak és nehezek, vagy esetleg más a fő érdeklődési területük, az életcéljuk, mint a profi zsokéknak, így a lovaglást megtartják nagyon komoly hobbinak.

Ezen a vasárnapon a Kincsem Parkban tehát a mezőnyben Kovács Milán mellett ott találjuk a 2015-ös Fegentri világbajnokot, a spanyol Gonzalo Pineda Carmena-t, a francia Kévin Brayét, aki már több mint 400 versenyben indult és 58 győzelemnél jár. Rajtuk kívül a magyar fiúnak a tavalyi világbajnoki harmadikkal, a svéd Elliot Öhgrennel és az egy hónappal ezelőtti düsseldorfi futamot nyert Alberto Bertonnal kell felvennie a küzdelmet. 

A részletes hétvégi program letöltése (.pdf) >>

Magyar Fegentri múltidéző

A 2003-as galoppszezon egyik legérdekesebb színfoltjának számított, amikor a Fegentri  lovasok először versenyeztek Magyarországon. Az eseménynek akkor Alag adott helyet, mivel ebben az évben még folyt a Kincsem Park átépítése. Ekkor Haraszti György, a máig is a legeredményesebb amatőrnek számító lovas képviselte Magyarországot. 

A lendületes kezdet után hosszabb szünet következett, majd 2014-ben Magyarország újra aktív taggá vált, ami azt jelentette, hogy ismét indult magyar résztvevő a világbajnokságon. A 2014-2017-es időszakban kizárólag nő lovast tudtunk nevezni, ez a helyzet változott az idén.

Kommentek