Amatőrlovas Világbajnokság: magyar zsoké a férfiak mezőnyében

Dsk 8281

Március elején mutatkozott be Kovács Milán a Fegentri Amatőrlovas Világbajnokság férfiaknak kiírt sorozatában. A fiatal zsoké élete első külföldi versenyében Pisában a hatodik helyen végzett.

Óriási élményt jelentett a részvétel. Nem csak a verseny, a csodálatos, új környezet, hanem az is, hogy mennyire barátságosan és segítőkészen fogadott a többi országból érkezett induló. Már most úgy érzem, hogy nagyon jó csapat leszünk” – mondta Milán. A 18 éves lovas tavaly nyerte meg az ötödik versenyét, ami a világbajnokságon való részvétel előfeltétele.

Magyarország 2003-ban lépett be a Fegentribe, azonban két aktív év után alvó taggá vált. A Magyar Galopp Amatőrlovasok Egyesülete ezután 2014-ban indított újra amatőr zsokét a sorozatban. Eddig az első, induló évtől eltekintve, kizárólag nők képviselték a magyar színeket. Ennek több oka is volt, így egyebek között az, hogy a fiúk nem nyertek elég versenyt, vagy ha már igen, akkor profinak szerződtek. 

Így nagy örömet okozott és komoly sikert is jelent a magyar amatőrlovas-sport számára, hogy idén Drexler Virginia mellett Kovács Milán is részt vesz a világbajnokságon. Ennél már csak akkor lenne teljesebb a magyar részvétel, ha ugrólovasokat is tudnának indítani.

Fegentri Magyar

A férfi sorozatra visszatérve elmondható, hogy nem csak Magyarországon kevés a fiú az amatőrök között, hanem máshol is. Ez oka annak, hogy ebben az évben a 14 aktív országból mindössze hat tud férfi versenyzőt indítani, miközben a lányok versenyeiben tízen vesznek részt. Így Milán 2018-ban az USA, Franciaország, Spanyolország, Olaszország, Svédország legjobbjaival méri össze majd a tudását.

Pisában március 4-én egy 1500 méteres, 10.000 euró összdíjazású futamban összesen nyolcan álltak starthoz, vagyis a hat Fegentri versenyzőköz még két helyi, a sorozatra nem nevezett lovas csatlakozott. 

Milán lova a verseny elején nagyon húzott, így a tréner kérésének megfelelően az élen galoppoztak, azonban a célegyenesbe érve a ló kissé elfáradt és végül a szoros hatodik helyen értek célba. A könnyű, négyhosszas győzelmet a favorit szerezte meg az Amerikai Egyesült Államokat képviselő Mark Galligannal a nyergében majd a helyi szaklap által a két másik esélyesnek tartott telivér következett.

Fegentri Ffieredmeny900

A sorozat ezek után európai helyszíneken folytatódik. A következő állomás április 29-én Düsseldorfban, egy meglehetősen különleges, nehéz pályán lesz, utána Madrid, majd május 27-én Budapest következik. Ezután június közepén Svédország, majd újra Németország és Olaszország kerül sorra, majd július végén Deauville-ben szállnak nyeregbe a férfi lovasok. A sorozat 16 állomása között szerepel még az előbbieken kívül egy újabb spanyol, német és francia, egy-egy belga, illetve svájci futam. 

Az év második felében négy versenyre az Amerikába utaznak a lovasok, végül novemberben Ománban, majd decemberben Katarban a döntővel zárul az év.

Írta: Vonczem Gabriella
Fotó: Fegentri

Kommentek