30-40 ezer éves lehet a jégkori csikó

Tajgacsiko Kiemelt7

Gyapjas mamutot kerestek, helyette egy 30-40.000 éves, jégkori csikó maradványait találták meg egy jakutföldi expedíció kutatói a helyiek által a pokol kapujaként emlegetett Batagajka-kráterben.

A 30-40 ezer éves csikó teste rendkívül jó állapotban maradt fenn. A Szibériában felfedezett lelet kivételesen állapotban konzerválódott, a bőre, a patái, a farka, sőt, még az orrában található szőrszálak is megmaradtak. A csikó egyes források szerint 20 napos, más becslések alapján pedig két-három hónapos, 98 centiméter marmagasságú lehetett, amikor elpusztult, a mára már kihalt Léna-ló (Equus lenensis) egyik képviselője.

Tajgacsiko

A mumifikálódott csikót a 100 méter mély Batagajka-kráterben találták meg egy jakutföldi expedíció során az Északkeleti Szövetségi Egyetem munkatársai. A kutatók következő célja az, hogy elemezzék a leletből vett szőr- és szövetmintákat, illetve hogy felmérjék a csikó bélrendszerének tartalmát, emellett a csikó testét körülvevő talajból is mintákat vettek, hogy még több információt nyerjenek a kiscsikó környezetéről és életmódjáról.

A következő lépés pedig az, hogy azok az orosz és dél-koreai tudósok, akik a gyapjas mamut újraélesztésén is dolgoznak, megpróbálják klónozni a csikót. Ennek feltétele, hogy a maradványban találjanak legalább egy életképes sejtet. Ez azért is rendkívüli jelentőségű eredmény lenne, mert így a mára már kihalt Léna-ló (Equus lenensis) kelhetne ismét életre. Ilyen régi maradványokból azonban még soha nem sikerült a procedúrához megfelelő sejteket kinyerni.

Tajgacsiko Vizsgalat

A szibériai permafroszt számos ősi állat, többek között sok gyapjas mamut maradványait őrzi. A szovjet időkben keletkezett Batagajka-krátert a helyiek a pokol kapujaként emlegetik. A talaj az erdő kiirtását követően süllyedt meg, a melegebb nyári időszakban a szélein gyakoriak a földcsuszamlások, a kráter így évről-évre terjeszkedik. Ez a világ legnagyobb premafroszt krátere, ami a tudósok szerint 200.000 év geológiai és biológiai történetét rejti.

Tajgacsiko Krater
Kísérteties látvány - a Batagajka-krátert a helyiek a pokol kapujaként emlegetik

Forrás: National Geographic, Siberian Times

Fotó: Michil Yakovlev/SVFU

Kommentek