Úti célok lovas kalandoroknak

Matra Kiemelt900

Kimozdulnál megszokott környezetedből? Jól esne egy kis kirándulás? Nézzük, milyen lovas látnivalókat kínál a Mátra és környéke.

Ha nem bírod ki lovak nélkül

Amennyiben egy kiruccanást sem tudsz elképzelni anélkül, hogy lóra pattannál, az első állomás Mátrafüred, ahonnan izgalmas lovastúrák indulnak.

Parád kocsimúzeumát és a cifraistállóját is érdemes felvenni a lovas látnivalók közé. Már a bejáratnál díszes szerszámok jelzik, hogy itt valóban találkozhatsz a magyar lovaskultúra megőrzött kincseivel. Az épület eredeti funkcióját is megőrizték: a mai napig tartanak lovakat benne.

A kocsiszínben lévő, 1971-ben megnyílt kiállítás első része a kerék feltalálásától a bognár, lakatos és kovács mesterségeken keresztül ad betekintést az egykoron világhírű magyar kocsikészítés történetébe. Az eredeti 19-20. századi hintók és kocsik mellett hajtószán, városi szán, vadászkocsi, konflis és fiáker is látható itt. A kiállítás legszebb darabjai az országházi és esztergomi díszhintók. A bemutatott kocsik nagy része az 1800-as évek végén a nagy szaktekintélyű Kölber testvérek műhelyében készültek.

Parad Kocsimuzeum
Kocsimúzeum – Fotó: gyongyos-matra.hu

Innen kellemes sétatávolságra található parádfürdői kocsánytalan tölgy, az a több mint 300 éves fa, melyhez a legenda szerint Rákóczi Ferenc kötötte ki a lovát.

A kalandozásból Mátranovákot sem szabad kihagyni, ahol Kuborczik Elemér lószerszámkészítő munkái tekinthetők meg.

Levezetésképp pedig érdemes útba ejteni a Gyöngyösi Állatkertet, ahol ugyan nem a lovaké a főszerep, de az állatsimogatóban pónikkal és kislovakkal is találkozhatsz.

Írta: Száz Petra, lovaskultúra oktató

Fotó: Rosmarie Voegtli, Flickr

Kommentek