Minden a lovakról szólt a Budavári Lovardában

Soronyi budaivar og

Lovak a Budavári Lovardában – anatómia, tenyésztés, képzés címmel zajlottak érdekfeszítő előadások március 16-án a Budai Várban.

A program prof. dr. Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektorának Élő Anatómia című előadásával kezdődött. A közönség egy órán át egyetemi hallgatónak érezhette magát, hiszen az Állatorvostudományi Egyetem elsőéves hallgatói a szeptemberi becsengetések után évről évre a Készenléti Rendőrség Lovas Alosztályának közreműködésével, lovak részvételével hallgatják első anatómia előadásukat az aulában. Dr. Sótonyi Péter, aki egyben a Magyar Lovassport Szövetség alelnöke is, a megszokott lendülettel, a lovak és a hallgatóság iránt megnyilvánuló szeretettel vezette be a közönséget a lovak felépítésének titkaiba, egyben megköszönve a rendőrség hagyományos közreműködését az első egyetemi anatómia óra nagy sikerű lebonyolításában.

A szünetet követően Bevezetés a lótenyésztés világába, a gidrán és nóniusz fajták bemutatása címmel Papp István Tibor, a Magyar Lótenyésztők Országos Szövetségének elnöke, Mezőhegyes polgármestere tartott előadást. Mint elmondta, hazánk lovas ágazatának egyik pillére a Magyar Lovassport Szövetség, a másik pedig a Magyar Lótenyésztők Országos Szövetsége. A lovas ágazat e két meghatározó szervezetét azért emelte ki, mert alapvetés, hogy „nincs tenyésztés kipróbálás nélkül”.

A rendezvény harmadik részében Dallos Gyula miniszteri biztos, Örökös Magyar Bajnok, egyetemi lovastanár A ló szerepvállalása a 21. században, a ló és lovas sokoldalú képzése címmel tartott előadást. A történelmi visszatekintéssel induló előadás során bemutatta, miként kell a lovat együttműködő társsá, atlétával képezni. A hangsúly az emberen, a lovas sokoldalú képzésén van. Végül, hogy láttassa, amit mondott, részleteket vetített Aktion nevű lovával elért nemzetközi sikereiről.

A szervezők a rendezvényből befolyt teljes összeget jótékonysági célra, az iskolai keretek között működő lovas oktatás támogatására ajánlották fel.

Az eseményt megtisztelte részvételével Schmitt Pál, Magyarország korábbi köztársasági elnöke, kétszeres olimpiai bajnok tőrvívó, Makray Katalin, az Állatorvostudományi Egyetem zászlóanyja, olimpiai ezüstérmes magyar tornásznő és Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség elnöke, olimpiai bajnok úszó.

Forrás és fotó: Állatorvostudományi Egyetem

Kapcsolódó cikkek
Kommentek